FB pixel TP pixel
Černá Kleopatra? Nový seriál Netflixu pobuřuje svým ohýbáním historie © Netflix

Černá Kleopatra? Nový seriál Netflixu pobuřuje svým ohýbáním historie

Přestože chystaná dokusérie Královna Kleopatra bude na Netflixu dostupná až za několik týdnů, dokázala na sociálních sítích vzbudit kontroverzi a silnou kritiku za to, jak je navzdory historickým faktům slavná panovnice vyobrazena.

19. 4. 2023 11:35 | Filmové novinky

Historický dokument Královna Kleopatra, který patří do série Africké královny produkované Jadou Pinkett Smith (Matrix Revolutions), bude sice na Netflixu dostupný až od 10. května, silné vášně mezi diváky i historiky ovšem dokázal vyvolat již nyní. Od minulého týdne je totiž dostupný trailer k tomuto dokudramatu, který se soustředí na život a vládu královny Kleopatry – nejslavnější egyptské panovnice. A pravděpodobně uhádnete, že kontroverze budí především to, že Kleopatra je v seriálu zobrazena jako černoška. Netflix tak byl okamžitě mnohými obviněn z blackwashingu historické postavy, přepisování historie a zkreslování kultur Egypta a Řecka, protože podle historiků byla Kleopatra členkou dynastie Ptolemaiovců, která byla řeckého původu. Afričankou tedy nebyla.

Příčetná kritika naznačuje, že pokud by se jednalo o fikční zpracování, nedá se proti ahistorickým rozhodnutím tvůrců nic moc namítat, ovšem seriál se prezentuje jako dokument, a v tom případě by měl respektovat známá historická fakta. Mnozí se také domnívají, že v sérii, ve které Pinkett Smith zkoumá životy významných a ikonických afrických královen, si na místo kontroverzního zpracování Kleopatry mohla vybrat jiné historické černošské vůdkyně. Jada Pinkett Smith, která celou sérii o afrických královnách produkovala a namluvila, se snaží odůvodnit výběr slavné egyptské panovnice: „Kleopatra byla intelektuálka, velitelka a výtečný stratég. Bojovala za ochranu svého království a o jejím dědictví se vedou velké diskuse. Tato série se snaží ponořit hlouběji do její historie a přehodnotit tuto fascinující část jejího příběhu.“ Poukázat na opomíjené stránky slavné panovnice je určitě chvályhodné, na druhou stranu může tato snaha přijít vniveč, pokud se jiná fakta ohýbají.

Zdroj: What's on Netflix

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Nejlepší horor roku? Neskutečně brutální novinka má zcela nadšené recenze
Nejlepší horor roku? Neskutečně brutální novinka má zcela nadšené recenze
18.04.2023 15:10:00 | Filmové novinky

Kultovní sága Evil Dead znovu ožívá a zdá se, že další reinvence známé značky trefila hřebíček perfektně na hlavičku. Recenze, které už se hrnou éterem, totiž mluví o naprosto krvavé hororové jízdě, jejíž zhlédnutí je pro fanoušky naprostou povinností.

Ant-Man 3 je konečně online i v Česku. Kde si ho přehrát v nejlepší kvalitě?
Ant-Man 3 je konečně online i v Česku. Kde si ho přehrát v nejlepší kvalitě?
18.04.2023 14:00:00 | Filmové novinky

Do kin se blíží očekávaná nová marvelovka Strážci Galaxie: Volume 3, což je ideální příležitost pro komiksové studio Marvel přihřát si polívčičku a konečně divákům nabídnout online i předchozí blockbuster s Ant-Manem. Ten ale hodně zklame předplatitele Disney Plus.

Nejžhavější seriál roku vám vystřelí tepovku do maxima. Trailer je naprosto božský
Nejžhavější seriál roku vám vystřelí tepovku do maxima. Trailer je naprosto božský
18.04.2023 9:00:00 | Filmové novinky

Režisér Sam Levinson a hudebník The Weeknd připravili pro HBO maximální laskominu, která potěší snad každého fanoušku seriálu Euforie. Znovu nás totiž uvrhne do komplikovaného života mladých, tentokrát skrze optiku ďábelského hudebního byznysu. Kvality nového seriálu potvrzuje i exkluzivní předpremiéra.

Teorie velkého třesku dostane nový seriál. Návrat hvězd není vyloučen
Teorie velkého třesku dostane nový seriál. Návrat hvězd není vyloučen
18.04.2023 8:00:00 | Filmové novinky

Pokud vám chybí populární nerdí parta ze seriálu Teorie velkého třesku, určitě vám udělá radost zpráva, že se připravuje nový seriál z prostředí tohoto megaúspěšného sitcomu. Pravděpodobný je i návrat původních hrdinů.