FB pixel TP pixel
Kubrickova Spalující touha vás rozpálí i po dvaceti letech © TMDB

Kubrickova Spalující touha vás rozpálí i po dvaceti letech

16. července 1999 vstoupilo do kin erotické drama a zároveň poslední dílo Stanleyho Kubricka Spalující touha. V době svého vzniku si film vysloužil rozporuplné recenze, o to víc bychom si ho však měli připomenout právě nyní, o 20 let později.

Tipy na film

Erotika, erotika, proč se nás tak mocně týká?

Kubrickova Spalující touha vás rozpálí i po dvaceti letech © TMDB

Po klaustrofobickém hororu a válečném dramatu se americký režisér Stanley Kubrick rozhodl v devadesátých letech adaptovat erotický román Snová novela rakouského spisovatele z přelomu 19. a 20. století Arthura Schnitzlera. Jak původní kniha, tak Kubrickův film pojednávají o zámožném lékaři, který prochází silnou psychologickou a především sexuální proměnou poté, co se mu jeho žena svěří s vlastními sexuálními fantaziemi o aféře s jiným mužem. Toto zjištění pak hlavního hrdinu zavede na podivnou pouť nočním velkoměstem, která skončí až na tajuplné orgii maskovaných členů záhadného kultu.

Nejžhavější pár 90. let

Kubrickova Spalující touha vás rozpálí i po dvaceti letech © TMDB

Když se psal rok 1999, víc než reputace jednoho z nejslavnějších filmových režisérů v historii táhnul do kina většinu diváků spíš fakt, že ústřední manželský pár si tu zahráli tehdy skuteční manželé Tom Cruise a Nicole Kidman. Kubrick byl přitom už tehdy pověstný svým perfekcionismem a nutností při natáčení opakovat každou scénu stále znova a znova a znova, což Spalující touze nejen že vyneslo místo v Guinessově knize rekordů za nejdelší nepřetržité natáčení (400 dnů), ale silně se to podepsalo i na ústředních dvou hercích, kteří jsou v mnoha scénách nejen velmi spoře odění (pokud vůbec), ale k tomu i viditelně unavení a až otupělí, což Kubrick nelítostně využíval k budování abstraktně odtažité a pokřivené atmosféry celého snímku.

Co oči nevidí…

Kubrickova Spalující touha vás rozpálí i po dvaceti letech © TMDB

Přestože základní premisa Spalující touhy (v originále s poměrně zajímavějším názvem Eyes Wide Shut) zní docela jednoduše, čekat od Kubricka jenom variaci na 50 odstínů šedi by byl vskutku fatální omyl. Jeho dlouhé záběry, roztahané dialogy a kamera voyeursky sledující jednotlivé postavy v Kubrickových filmech vždycky vzbuzovaly až hypnotický dojem. Spalující touha jde v tomto směru ale ještě mnohem hlouběji a velmi často připomíná spíše již zmíněné abstraktní snění, které se v určitých momentech přelévá až do nočních můr. A stejně jako většina snů, ani Spalující touha nebere svou vlastní realitu moc doslovně a hlavně ani nespěje k nějaké ucelené katarzní pointě. Místo toho nás jen pozvolna provází svou zvrácenou pokřivenou realitou a staví tváří v tvář myšlence, že ať už jste prostitutka ze špinavého paneláku nebo zámožný lékař newyorské smetánky, každý z nás nějakým způsobem chtě nechtě před někým stahuje kalhoty.

Dvacet let poté

Kubrickova Spalující touha vás rozpálí i po dvaceti letech © TMDB

Stanley Kubrick zemřel na infarkt ještě během samotného dokončování Spalující touhy, což v průběhu let vedlo k řadě dohadů, jak moc se výsledný film skutečně drží jeho vize (či mimo jiné i jak moc se před smrtí ještě stihl podílet na Spielbergově A.I. – Umělá inteligence, na které toto hvězdné režisérské duo původně spolu­pracovalo). Když si navíc vezmeme, že tehdejší ohlasy na výsledný film byly spíše rozporuplné, máme dnes o to větší důvod si ho v rámci dvacetiletého výročí připomenout. Pokud jste Spalující touhu nikdy neviděli anebo ji máte už jen sotva v paměti, určitě jí dejte ještě šanci. I když totiž třeba byť jen z Vesmírné Odysey víte, že Kubrickův hypnotický styl vyprávění vás tak akorát uspává, zadek Nicole Kidman a pekáč buchet Toma Cruise by vás v tomhle konkrétním případě snad mohly udržet v pozoru.

 272 zobrazení   5 se líbí
 10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy
10 dětských herců, ze kterých se staly dospělé hvězdy
26.07.2019 12:00:00 | Tipy na film

Se Stranger Things vznikla další várka dětských hereckých tvářiček, nad kterými jihne celý internet. Zároveň se však objevuje otázka, zda se dokáží dětští herci vyrovnat se slávou a prosadit se i v případné dospělé kariéře. Pojďme se mrknout na deset filmových hvězd, které to v minulosti zvládly.

9 filmů, kterými můžete uctít památku zesnulého Rutgera Hauera (75)
9 filmů, kterými můžete uctít památku zesnulého Rutgera Hauera (75)
24.07.2019 20:00:00 | Tipy na film

Ve věku 75 let zemřel filmový drsňák, filozof a upřímný béčkař Rutger Hauer. Za svou kariéru ztvárnil nepřeberné množství ikonických rolí. Byl soupeřem Batmanovi, sekal hlavy v historických bijácích, uměl to i s brokovnicí a postavil se dokonce šmejdu z vesmíru. Připomeňte si ho s námi.

10 nenápadných seriálů na Netflixu, které byste měli vidět
10 nenápadných seriálů na Netflixu, které byste měli vidět
24.07.2019 12:00:00 | Tipy na film

Na Netflixu přibývá tolik nového obsahu, že se v něm divák často ztrácí. Ani nemluvě o tom, že řadu seriálů Netflix prostě upozadí na úkor něčeho většího. Naštěstí je tu Filmtoro, aby vám dalo 10 tipů na nenápadné seriály, které byste si měli dát do „watchlistu“ a věnovat jim co nejdříve svůj čas.

10 seriálů, které musíte vidět na HBO GO
10 seriálů, které musíte vidět na HBO GO
23.07.2019 15:00:00 | Tipy na film

Máte HBO GO a nevíte, co sledovat? Anebo váháte, zda si streamovací službu oblíbené kabelovky pořídit? Kromě argumentu směšné ceny jsme pro vás vybrali 10 seriálových tutovek, kvůli kterým je radost předplatné mít.