FB pixel TP pixel
Mysteriózní pecka Castle Rock ze světa Stephena Kinga dorazila na HBO © TMDB

Mysteriózní pecka Castle Rock ze světa Stephena Kinga dorazila na HBO

Jeden z nejočekávanějších seriálů léta dorazil jen s nepatrným zpožděním na HBO a vy se tak můžete naplno ponořit do záhady v městečky Castle Rock. Zpozornit by měli nejen fanoušci knih Stephena Kinga, ale také všichni milovníci záhad a mysteriózních seriálů.

Tipy na film

O čem je nový seriál Castle Rock?

V zavřené části věznice u malého města Castle Rock je nalezen mladý muž, který je tam podle všeho vězněn delší dobu, ale neexistují o něm žádné záznamy. Muž na žádné otázky neodpovídá, ale pouze opakuje jedno jméno. Nikoliv však svoje, ale jméno úplně někoho jiného – kdysi pohřešovaného chlapce, který se za podivných okolností v malém městě ztratil. Sice se po pár dnech našel, ale nic si nepamatoval. Z města se odstěhoval a teď jako dospělý se živí jako právník. A náhoda chtěl, aby se do města musel vrátit a začal obhajovat právě toho muže, který byl ve věznici takto nečekaně objeven.

Harold's Going Stiff © TMDB

Čím je seriál výjimečný?

Harold's Going Stiff | Velká Británie | 2013

Na první pohled by se mohlo zdát, že Castle Rock je klasický mysteriózní seriál. Ale ten, komu je povědomý název seriálu a jméno města, už ví, odkud vítr vane. Castle Rock je totiž často místem, kde se odehrávají příběhy z pera spisovatele Stephena Kinga. A celý seriál je vlastně jedním obrovským mixem všemožných reálií, postav, příběhů a mnoha dalších pomrknutí, které znáte z jeho knih a nebo filmových adaptací.

 58 %

O jaké pomrknutí jde?

Aniž bychom vám kazili překvapení, tak jen v první epizodě najdete několik hlavních odkazů na tyto vybraná díla Stephena Kinga.

  • Castle Rock – fiktivní město ve státě Maine, kam King zasadil příběhy hned několika svých knih – Mrtvá zóna, Cujo nebo Obchodník s hrůzou. A mnoho dalších příběhů na město alespoň odkazuje – třeba Pavučina snů, Gerald's Game, Sleepwalkers, To, Hřbitov domácích zvířátek, Pod kupolí a mnoho dalších. Je zmíněno také ve filmových adaptacích Stůj při mně nebo Mlhy.
  • Shawshank – výše zmíněna věznice není jen tak obyčejnou věznicí, jedná se o tu samou, kde Frank Dufresne prožil své Vykoupení z věznice Shawshank. Na události z knihy/filmu je zde i několik narážek.
  • Nezbytné věci (filmová adaptace se u nás jmenuje Obchodník s hrůzou) - šerif Pangborn se objevil jako postava hned v několika příbězích a v dalších byl alespoň zmíněn, ostatně když jste šerifem Castle Rock, máte o slávu postaráno. V seriálu hraje prominentní roli a hraje ho Scott Glenn.
  • Osvícení – slavný Kingův román (a neméně slavná filmová adaptace) je propojena ze seriálem tak, že jedna z postav se jmenuje Jackie Torrance, tedy stejně jako hlavní hrdina příběh o šílenství v hotelu Overlook. Jak přesně jsou propojeni, uvidíme dále.
  • To - Castle Rock jako maloměsto v Maine je hodně podobné jako Derry, místo, kde řádil děti pojídající klaun, ale největší spojitost má seriál s poslední filmovou adaptací. Mladého nemluvného vězně totiž nehraje nikdo jiný než Bill Skarsgard, který si v poslední filmové adaptaci zahrál právě vraždího klauna.
  • Carrie – z filmové adaptace románu, kde se mladá dívka mstí na svých spolužácích pomocí telekineze, si seriál půjčuje hlavní herečku. Sissy Spacek hrála v jedné z nejlepších kingových adaptací právě samotnou Carrie, zde má ale její postava jiné jméno i osud.

V dalších epizodách skryté vtípky pokračují dále, ale na ty se podíváme až po konci seriálu.

Bude seriál vycházet z příběhů některých knih?

Ne, seriál je natočen čistě jako původní příběh, který si jen půjčuje vybrané reálie či opakující se postupy z Kingových knih. Není však adaptací žádné konkrétní knihy či povídky od Stephena Kinga.

© TMDB

Podílí se na seriálu přímo Stephen King?

I, Justice | Česko | 1968 | Sci-fi filmy | Psychologické

Ano, Stephen King je jedním z výkonných producentů. Sice nenapsal scénář, ale měl právo zasahovat do děje i stylu celého seriálu. Druhou hlavní osobností, která seriál produkčně zastřešuje, je J.J. Abrams. Tvůrce slavných televizních seriálů (Alias, Ztraceni, Fringe) a filmový režisér (Mission: Impossible III, Star Trek, Star Wars: Síla se probouzí) má k mysteriózním příběhům kladný vztah a produkoval už také předchozí televizní seriál na motivy knihy Stephena Kinga, 11.22.63.

 54 %
© TMDB

Kteří herci v seriálu hrají?

The Enfield Haunting | Velká Británie | 2015

Některé z nich už jsme zmínili – kromě Sissy Spacek, Billa Skarsgarda či Scotta Glenna je důležité vypíchnout především titulního představitele, mladého právníka, který se vrací domů obhajovat neznámého vězně. Hraje ho André Holland kterého jste mohli vidět ve filmech jako Selma nebo Moonlight nebo seriálech Knick: Doktoři bez hranic či American Horror Story. Jeho protipól v seriálu Castle Rock hraje Melanie Lynskey (Nebeská stvoření), ve vedlejší roli se také objeví seriálový veterán Terry O'Quinn (Locke ze seriálu Ztraceni).

 73 %

Kolik má seriál dílů?

První sezóna má naplánováno 10 dílů, každý z nich trvá v průměru 50 minut. Zda bude seriál pokračovat, záleží na úspěchu první sezóny.

Kde je seriál online?

Za seriálem stojí online půjčovna Hulu, která sice není v ČR dostupná, ale práva pro naši zemi koupilo HBO, podobně jako to udělalo u seriálu Příběh služebnice. Seriál sice začal hned třemi díly v USA už minulý týden, ale na HBO GO najdete nejen první tři, ale i aktuální čtvrtý. Od teď bude seriál pokračovat tempem jeden díl týdně.

© TMDB

Castle Rock

Castle Rock | USA | 2018 | Thriller seriály | Nadpřirozeno

Nový tajuplný seriál inspirovaný knihami Stephena Kinga. Hrají: André Holland, Lizzy Caplan, Joao Tempera, María Adánez, Tim Robbins, Melanie Lynskey, Sissy Spacek

 64 %
Sledovat Online na HBO Max  HBO Max | české titulky | český dabing | nové díly od 23. 10. 2019
 606 zobrazení   79 se líbí
10 nejlepších filmů odehrávajících se v Itálii
10 nejlepších filmů odehrávajících se v Itálii
31.07.2018 | Tipy na film

Po Francii a Velké Británii pokračujeme v našem letním seriálu, který vás skrze skvělé filmy zavede do nejrůznějších evropských destinací. Pokud tedy ještě stále přemýšlíte, kam v létě vyrazit na dovolenou, nehledejte dál!

10 filmových tipů na tento víkend
10 filmových tipů na tento víkend
27.07.2018 | Tipy na film

Na co koukat tento víkend? Buď můžete přijet za námi na Filmtoro Fest a vidět naživo třeba Chatu na prodej s herci a tvůrci a nebo můžete zůstat doma a vychutnat si některou z novinek online. Dorazilo několik oscarových dluhů jako Lady Bird nebo Dej mi své jméno, ale i první jarní hity jako Králíček Petr nebo Rampage.

30 nejlepších Netflix filmů za rok 2018
30 nejlepších Netflix filmů za rok 2018
26.07.2018 | Tipy na film

Vyznat se v záplavě nových titulů na Netflixu je těžším každým dnem. Připravili jsme proto pro vás podrobného průvodce většiny původních filmů, které se objevily na Netflixu v první polovině roku. Tyto filmy jinde nenajdete, Netflix je buď přímo natočil a nebo vykoupil exkluzivní práva. A nabídka je opravdu různorodá - od sci-fi přes ambiciózní dramata až po romantické komedie.

10 oscarových favoritů, kteří budou v Torontu
10 oscarových favoritů, kteří budou v Torontu
25.07.2018 | Tipy na film

Torontský filmový festival, který se letos koná od 6. do 16. září, patří mezi nejprestižnější filmové události roku. Spolu s Cannes, Benátkami a festivalem v New Yorku většinou představí všechny zásadní filmy následující sezóny. Premiéra v Torontu mnohdy znamená i velkou výhru na Oscarech, a jinak tomu zjevně nebude ani letos. Právě oznámená část programu totiž překypuje očekávanými filmy těch nejtalentovanějších tvůrců současnosti. Filmotoro navíc letos bude u toho! A na jaké filmy z programu se těšíme nejvíce?