FB pixel TP pixel
Ambiciózní sci-fi seriál se vrací ve velkolepém traileru. Točili ho i Češi © Apple TV+

Ambiciózní sci-fi seriál se vrací ve velkolepém traileru. Točili ho i Češi

Pokud jste fanoušky výpravné sci-fi Nadace, určitě vás potěší, že Apple právě vydal novou ukázku ke druhé řadě. Ta opět láká na epický děj s bohatou výpravou a skvělými triky.

5. 1. 2023 15:20 | Filmové novinky

Seriál Nadace adaptující slavnou ságu Isaaca Asimova patří bezesporu k nejambicióznějším současným televizním sci-fi projektům. Seriál vypráví příběh, který se odehrává dvacet tisíc let v budoucnosti, v němž je celá galaxie osídlena lidstvem, které vytvoří jednotnou říši. Vědec Seldon ze svých matematických modelů ale zjistí, že je Říše blízko zániku, po kterém hrozí 30 tisíc let chaosu. Navrhne proto plán, aby tuto dobu bezvládí zkrátil. V seriálu od tvůrčí dvojice David S. Goyer a Josh Friedman jsme mohli vidět hereckou partu v čele s Jaredem Harrisem, Lee Pacem či Laurou Birn.

Nová ukázka se zaměřuje na to, co bude pravděpodobně hlavním tématem nové sezóny: na svatou válku. V návaznosti na Seldonovy předpovědi bude Impérium čelit náboženské krizi, kdy se vůdci ze všech stran budou snažit využít posvátný text k ovládnutí mas. Zveřejněný trailer jasně naznačuje, že Apple u Nadace stále drží vysoký standard a audiovizuální stránka ohromuje svou výpravností i triky. Literární předloha od Isaaca Asimova je rozsáhlé epické dílo, které je nabito velkým počtem postav a spletitým vyprávěním se skoky v čase, k čemuž tvůrci seriálu ohlásili, že mají připraven materiál na osm řad. Je ovšem otázkou, jestli bude Apple ochoten v takto drahém projektu tak dlouho pokračovat, protože kritické i divácké přijetí pravděpodobně neodpovídá vynaloženým prostředkům. Každopádně druhá řada Nadace bude dostupná na streamovací platformě Apple+ během letošního léta a nás může těšit, že se natáčela na pražském Barrandově.

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Nejdrsnější horor nového roku přichází! Extrémně krvavý trailer nahání husí kůži
Nejdrsnější horor nového roku přichází! Extrémně krvavý trailer nahání husí kůži
04.01.2023 20:00:00 | Filmové novinky

Od remaku kultovního hororu Sama Raimiho Lesní duch letos uběhne už 10 let, což je nejvyšší čas znovu oprášit Necronomicon a pozlobit pár lidí zákeřným démonem, který se vyžívá v brutalitách. A soudě podle traileru se mají naše žaludky na co těšit.

Jedna z nejlepších komedií roku 2022 dorazila nečekaně brzy online
Jedna z nejlepších komedií roku 2022 dorazila nečekaně brzy online
04.01.2023 18:35:00 | Filmové novinky

Pokud potřebujte k novému roku trochu pozvednout náladu a již jste viděli výtečný Trojúhelník smutku, máme pro vás další tip. Nečekaně se totiž objevila online další ze skvělých komedií posledních měsíců. Tuhle ale řada lidí přehlédla.

Nový seriál je noční můrou pracujících. Z mrazivého traileru vám nebude dobře
Nový seriál je noční můrou pracujících. Z mrazivého traileru vám nebude dobře
04.01.2023 16:50:00 | Filmové novinky

Milovník charismatických padouchů Christoph Waltz se představuje v roli sociopatického šéfa, který svým zaměstnancům nedá nic zadarmo. A možná jde občas i docela dost za pomyslnou čáru korporátních pravidel.

Nová detektivka Netflixu přepisuje rekordy. Zaklínač je zralý na zrušení
Nová detektivka Netflixu přepisuje rekordy. Zaklínač je zralý na zrušení
04.01.2023 13:40:00 | Filmové novinky

O vánočním čase debutoval na Netflixu jeden z nejočekávanějších filmů roku 2022 – druhý díl detektivní série Na nože s podtitulem Glass Onion. A vydaná čísla sledovanosti potvrzují, že si diváci výstředního vyšetřovatele Benoita Blanca v podání Daniela Craiga zamilovali.