FB pixel TP pixel
Obsah Netflixu se drasticky mění. Češi mají skoro nejvíc evropských pořadů © Netflix

Obsah Netflixu se drasticky mění. Češi mají skoro nejvíc evropských pořadů

Netflix reaguje na nátlak evropských předplatitelů a zároveň se snaží vybudovat silnou konkurenci lokálnímu televiznímu vysílání. Důsledkem toho je významný růst evropského obsahu na streamovací službě.

16. 6. 2022 15:20 | Streaming novinky

Podle společnosti Ampere Analysis pochází 38 % filmů na evropské verzi Netflixu z Evropy. A o jakých filmech tu je vlastně řeč? O všech, jejichž produkce probíhala na evropské půdě. Podle Ampere Analysis jen v Nizozemsku tvoří na Netflixu 43 % filmů evropská tvorba. Dalšími v pořadí je Česká republika, Estonsko, Lotyšsko, Litva a Rumunsko, u kterých podíl evropských filmů tvoří 42 %.

Pouze o procento méně mají Bulharsko a Slovensko. Ve Španělsku podíl činí 39 %. V těsném závěsu se za nimi drží Slovinsko, Norsko, Švédsko, Finsko a Polsko se 38 %. U největších evropských trhů, jako jsou například Německo a Itálie, zaujímá evropská produkce 37 %, stejně jako v případě Dánska a Rakouska. Na konci žebříčku bychom pak našli Velkou Británii s 29 %. Těsně před ní je pak Irsko s 30 %. Ve Francii, Švýcarsku a Belgii tvoří evropské filmy 33 % filmového obsahu. Podle nového průzkumu je pak v průměru 30 % veškerého obsahu na Netflixu na největších evropských trzích tvořeno lokální tvorbou. 57 % nabídky Netflixu přitom tvoří filmy, zbytek připadá seriálům.

Důsledek tlaku spotřebitelů i EU

Obsah Netflixu se drasticky mění. Češi mají skoro nejvíc evropských pořadů © Netflix

Výsledky od společnosti Ampere Analysis přišly v době, kdy je na streamovací služby vyvíjen čím dál větší tlak, aby zvýšily produkci lokální tvorby. V roce 2020 dokonce Evropská komise vydala směrnici o audiovizuálních službách, kterou měly členské státy zapracovat do svého právního řádu. Členské státy podle ní musí docílit toho, aby 30 % obsahu streamovacích služeb v dané zemi bylo evropského původu. Dosáhnout toho mohou pomocí vlastních zákonů a předpisů. Česká republika však tuto revidovanou směrnici do května letošního roku nezapracovala, kvůli čemuž nyní čelí spolu s dalšími čtyřmi členskými státy žalobě ze strany Evropské komise.

Každý stát se se situací popral po svém. Například takové Dánsko nedávno zavedlo i poplatek pro streamovací služby, jako Netflix, Disney+ či Amazon, které musí platit 6 % ze svých příjmů v dané zemi. Poplatek se následně využije na podporu lokální televizní produkce. Švýcarsko zase podpořilo návrh, aby streamovací služby od roku 2024 investovaly 4 % svých příjmů z dané země do lokální filmové a televizní produkce.

Vojtěch Balák
Filmový a seriálový nadšenec, který se rád pohybuje v audiovizuálním světě a ještě raději o něm píše. Milovník hororů a sci-fi všeho druhu. Rád nahlédne i do komiksového světa, zvláště pak do toho plného živých mrtvých. Když zrovna nekouká na film, cestuje, fotí a dělá grafiku.
Konečně! Disney Plus dnes startuje v Česku. Máme kompletní nabídku
Konečně! Disney Plus dnes startuje v Česku. Máme kompletní nabídku
14.06.2022 7:30:00 | Streaming novinky

Trvalo to jen 2 roky, 7 měsíců a 2 dny, ale dočkali jsme se. Služba Disney+ vstupuje také do Česka a nabídne za cenu 199 Kč zhruba 1600 filmů a seriálů značek Marvel, Star Wars, Disney nebo Pixar. Pojďme se mrknout, co všechno přináší.

V Česku odstartovala další streamovací služba. Potěší odpůrce Netflixu
V Česku odstartovala další streamovací služba. Potěší odpůrce Netflixu
13.06.2022 18:30:00 | Streaming novinky

V České republice odstartovala další streamovací služba, která se hodlá soustředit na diváky kvality, nikoliv kvantity. Platforma KVIFF.TV nabídne celou řadu výtečných festivalových a žánrových snímků. Aktuálně nabízí přes 500 titulů.

Netflix výrazně změní nabídku filmů. Časy Scorseseho a dalších tvůrců končí
Netflix výrazně změní nabídku filmů. Časy Scorseseho a dalších tvůrců končí
13.06.2022 14:20:00 | Streaming novinky

Větší, lepší, méně. To jsou slova, která v posledních týdnech rezonují mezi zaměstnanci Netflixu. Ti totiž čelí zcela nové situaci, kdy streamovací gigant přehodnocuje své plány do budoucna kvůli ztrátě odběratelů a stále rostoucí konkurenci.

Netflix ruší další projekty. Odmítá dobře platit filmaře
Netflix ruší další projekty. Odmítá dobře platit filmaře
09.06.2022 16:00:00 | Streaming novinky

Vlna šetření v Netflixu pokračuje. Kvůli novým dohodám mezi filmaři a producenty v Dánsku, které jim zaručují vyšší odměny, se streamer rozhodl ukončit tamní výrobu filmů a seriálů.