FB pixel TP pixel
Netflix letos vyšle do boje o Oscara deset filmů, máme jejich seznam © TMDB

Netflix letos vyšle do boje o Oscara deset filmů, máme jejich seznam

Po úporných jednáních s kinaři se letos Netflix domluvil na deseti filmech z jeho produkce, které budou mít krátké uvedení v kinech před online premiérou na obrazovkách jeho předplatitelů.

Streaming novinky

Pravidel pro to, aby film mohl soutěžit o Oscara, tedy cenu udělovanou americkou Akademií filmového umění a věd, je mnoho. Pro streamovací společnosti jako je Netflix či Amazon, které své filmy chtějí primárně uvádět online, ale zároveň chtějí mít u svých filmů i prestižní festivalové a akademické ocenění, je nejdůležitější loni velmi probírané druhé pravidlo (Rule Two), které chtěl bezúspěšně změnit Steven Spielberg. To praví, že film, který se chce o Oscara ucházet, se musí v daném roce promítat v komerčním kině na území Los Angeles nejméně sedm po sobě jdoucích dní. A s mnohými kinaři, kteří chtějí dodržovat svá letitá pravidla, mají právě streamovací společnosti těžkou vyjednávací pozici. Řetězce jako AMC nebo Regal trvají na exkluzivním devadesátidenním období, než mohou být tyto filmy k dispozici online pro předplatitele, což je zase pro Netflix a Amazon nepřijatelné. Oproti loňskému roku, ve kterém Netflix vyslal do kin čtyři filmy (Bird Box, The Ballad of Buster Scruggs, Mauglí a oscarového držitele Roma), letos počet navýšil na deset. Průměrná doba od kinopremiéry po online uvedení se pohybuje mezi dvěma týdny až měsícem.

Zde je seznam všech filmů, které se nakonec promítnou na velkých plátnech v USA spolu s jejich světovou premiérou na Netflixu:

The Laundromat - Kino: 27. září, Netflix: 18. říjen
Dolemite Is My Name - Kino: 4. října; Netflix: 25. října
The King - Kino: 11. října, Netflix: 1. listopadu
The Irishman - Kino: 1. listopadu, Netflix: 27. listopadu
Earthquake Bird - Kino: 1. listopadu, Netflix: 15. listopadu
Marriage Story - Kino: 6. listopadu, Netflix: 6. prosince
Klaus - Kino: 8. listopadu, Netflix: 15. listopadu
I Lost My Body - Kino: 15. listopadu, Netflix: 29. listopadu
Atlantics - Kino: 15. listopadu, Netflix: 29. listopadu
The Two Popes - Kino: 27. listopadu, Netflix: 20. prosince

 593 zobrazení   5 se líbí
Disney+ nabídne v základu 4K rozlišení, aplikace připomíná Netflix
Disney+ nabídne v základu 4K rozlišení, aplikace připomíná Netflix
26.08.2019 12:00:00 | Streaming novinky

12. listopad se kvapem blíží a Disneyho chystaná streamingová služba už je prakticky za dveřmi. Příval podrobnějších informací se tudíž zvyšuje a my postupně můžeme získat konkrétnější představu jak bude Disney+ vypadat.

První reakce: Je Carnival Row fantasy nástupcem Hry o trůny?
První reakce: Je Carnival Row fantasy nástupcem Hry o trůny?
21.08.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Konec prázdnin se blíží a do programových schémat televizí se po vyprahlejším období začínají znovu dostávat ambicióznější tituly. Američtí novináři již měli možnost vidět fantasy detektivku Carnival Row, která má premiéru naplánovanou na 30. srpna. Jak se seriál podle nich povedl?

Disney+ začne 12. listopadu ve 3 zemích. Dostupný bude i na PS4
Disney+ začne 12. listopadu ve 3 zemích. Dostupný bude i na PS4
20.08.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Netflix již brzy získá mocného konkurenta. Studio Walt Disney totiž finišuje poslední přípravy a už v listopadu si fanoušci ve třech zemích budou moci pustit své oblíbené filmy a seriály. Zároveň také víme, které společnosti budou s Disneyem spolupracovat.

Daredevil a spol. se vrátí na Disney+. Marvel chystá i seriály mimo MCU
Daredevil a spol. se vrátí na Disney+. Marvel chystá i seriály mimo MCU
16.08.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Šéf marvelovské televizní sekce Jeph Loeb se vyjádřil k Netflixem náhle ukončeným komiksovým seriálům jako Daredevil nebo Luke Cage, a nyní láká na další projekty směřované na Disney+.