FB pixel TP pixel
Netflix přestává kupovat filmy a seriály. Zmizela třetina obsahu © Netflix

Netflix přestává kupovat filmy a seriály. Zmizela třetina obsahu

Netflix sice v posledním kvartálu zaznamenal rekordní nárůst uživatelů, podle posledních dat ale množství obsahu na službě klesá.

Streaming novinky

Podle rozboru nejnovějšího seznamu dat sledovanosti, který streamovací gigant vydává každý půlrok, se zdá, že jednička na poli VOD platforem postupně snižuje množství nabízených neoriginálních filmů a seriálů. Analýza, kterou provedla agentura MoffettNathanson, přišla na to, že jich nyní nalezneme na Netflixu až o rekordních 20 % méně.

Ve druhé polovině minulého roku měl Netflix ve své knihovně necelých osm tisíc filmových neexkluzivních akvizic typu nejnovějšího hitu Godzilla Minus One, což je téměř pětinový propad oproti předchozím šesti měsícům. V případě seriálové tvorby sice není propad natolik markantní, přesto však na službě aktuálně najdeme tohoto obsahu o desetinu méně, a to kolem tří a půl tisíce titulů. Je to zajímavý poměr především k tzv. Netflix Originals, které nyní tvoří přibližně šestinu celkového filmového obsahu. A jaký je důvod? Původní obsah v poslední době přitahuje více diváků než právě akviziční tituly. Samozřejmě čest výjimkám.

Pokles akvizičního obsahu pravděpodobně souvisí i s novou dlouhodobou strategií, kdy se chce Netflix zaměřovat na kvalitu před kvantitou, jak tomu bylo v posledních letech. Rozumnost této strategie potvrzují i nejnovější data sledovanosti, které zpracovala společnost Flixpatrol. Mezi nejsledovanější tituly loňského roku se zařadily populární originálky Matka, Vyproštění 2 nebo Vražda v Paříži. V případě prvních dvou jmenovaných se sice jedná o vysokorozpočtové snímky, poměr cena výkon se však Netflixu rozhodně vyplatil. Očekává se, že v následujících měsících budou akvizice Netflixu nadále klesat. Omezena má být také původní tvorba.

Zdroj: IndieWire / FlixPatrol

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

Netflix končí s podporou mnoha televizí a zařízení. Kosa padne i na Apple
Netflix končí s podporou mnoha televizí a zařízení. Kosa padne i na Apple
05.06.2024 12:00:00 | Streaming novinky

Streamovací služby rostou, nabírají nové funkce, navyšují rozlišení a snaží se zlepšit i plynulost svých aplikací. Jenže řada zařízení (televize, tablety apod.) pokroku zkrátka nestačí, a tak streamer ukončuje jejich podporu. Velké změny diváky zasáhnou i toto léto. Konec podpory se týká i starších zařízení od Applu.

Tom Bombadil přichází! Seriálový Pán prstenů ukázal fotky ze setkání s Gandalfem
Tom Bombadil přichází! Seriálový Pán prstenů ukázal fotky ze setkání s Gandalfem
29.05.2024 16:20:00 | Streaming novinky

Amazon pomalu a jistě buduje očekávání pro 2. řadu fantasy seriálu Prsteny moci, která dorazí v závěru srpna. Nově splnil přání řady fanoušků a odhalil, že v premiérových dílech nebude chybět postava, kterou ostatní adaptace vynechaly – Tom Bombadil.

Největší hity Netflixu odhaleny. Mezi nejsledovanějšími pořady je 85 % novinek
Největší hity Netflixu odhaleny. Mezi nejsledovanějšími pořady je 85 % novinek
26.05.2024 14:00:00 | Streaming novinky

Jak Netflix slíbil, tak také doručil. Na veřejnost se dostal nový report z druhé poloviny roku 2023, který odhaluje největší hity globálně největšího a nejúspěšnějšího streamera současnosti. Netflixu se podle nového reportu daří napříč žánry a většina jeho novinek končí mezi nejsledovanějšími tituly.

Další facka internetovým pirátům. Náhrada za Ulož.to končí se sdílením filmů a seriálů
Další facka internetovým pirátům. Náhrada za Ulož.to končí se sdílením filmů a seriálů
21.05.2024 15:30:00 | Streaming novinky

Po konci veřejného sdílení na internetové platformě Ulož.to přichází další rána pro internetové pirátství. Komerční televizní stanice donutily další uložiště přestat nabízet jejich obsah.