FB pixel TP pixel
Netflix pokračuje v rekordním růstu, jeho akcie ovšem poklesly © TMDB

Netflix pokračuje v rekordním růstu, jeho akcie ovšem poklesly

Počet nových předplatitelů byl v prvním čtvrtletí roku 2019 opět rekordní. K Netflixu se tentokrát přidalo 9,6 milionu nových zákazníků a byly tak překonány i prognózy analytiků. Zvýšení předplatného a blížící se konkurence ovšem znamenaly propad akcií společnosti.

Streaming novinky

9,6 milionů nových předplatitelů

Netflix se může opět pyšnit rekordním nárůstem nových předplatitelů, když překonal své prognózy i odhady analytiků. V prvním čtvrtletí tohoto roku si Netflix nově předplatilo 9,6 milionů diváků (z toho bylo 1,74 milionů amerických) a navýšení tak meziročně vzrostlo o 16 %. Předplatitelů tak má nyní Netflix téměř 149 milionů. Příjmy v tomto období vzrostly o 22 % na 4,5 miliardy, zisky se navýšily o 19 procent na 344 milionů dolarů. Z této strany to pro Netflix může vypadat optimisticky, trhy ale zprvu zareagovaly propadem akcií, což byla reakce na další zprávy.

Netflix pokračuje v rekordním růstu, jeho akcie ovšem poklesly © TMDB

Ke druhému kvartálu tohoto roku Netflix uvedl jím očekávaný přírůstek 5 milionů nových předplatitelů (v USA by měl být nárůst pouhých 300 tisíc). Tento předpokládaný pokles v nárůstu je dán jednak navýšením předplatného, které se bude týkat mnoha trhů, na kterých Netflix nabízí své služby (v USA je to u předplatného Standard o dva dolary navíc), druhak může akcionáře znervózňovat nástup nových streamovacích společností. V posledním čtvrtletí tohoto roku spustí své služby Disney a Apple . Aby Netflix přilákal nové zákazníky a udržel ty stávají, masivně investuje do vlastního obsahu, změnou struktury společnosti se mu navýší daně a investuje i do nemovitostí, postupně se tak dostává do dluhů, které budou letos oproti odhadům opět vyšší (čeká se letošní nárůst z 3 miliard dolarů na 3,5).

Bird Box stále vládne sledovanosti

Netflix pokračuje v rekordním růstu, jeho akcie ovšem poklesly © TMDB

Netflix nadále pokračuje i ve vydávání statistik některých svých projektů. V prvních čtyřech týdnech se na komiksový seriál The Umbrella Academy podívalo 45 milionů domácností, Triple Frontier s Benem Affleckem vidělo ve stejném období 52 milionů předplatitelů, dobové drama The Highwaymen s Kevinem Costnerem a Woodym Harrelsonem pak bylo zhlédnuto 40 miliony domácnostmi. Dokumentární seriál Our Planet namluvený Davidem Attenboroughem vyšel 5. dubna a doteď jej vidělo asi 25 milionů domácností, což je pro tento typ pořadu unikátní číslo. Prozatimním lídrem tabulek Netflixu je stále Bird Box s 80 miliony zhlédnutími během prvního měsíce.

Netflix pokračuje v rekordním růstu, jeho akcie ovšem poklesly © TMDB

Po ohlášení čísel šéf obsahu Ted Sarandos také slíbil dříve u Netflixu nevídanou věc: začne mnohem více zveřejňovat statistiky sledovanosti. Chce aby jeho producenti, předplatitelé i novináři měli mnohem transparentnější přístup k tomu, co diváci na Netflixu sledují. Před nedávnem Netflix svou zásadu o nesdělování čísel sledovanosti několikrát porušil, nyní se kvartální reporty stanou pravidlem. A například ve Velké Británii začal Netflix testovat seznam Top 10 nejpopulárnějších pořadů napříč různými kategoriemi. Po několikaměsíčním testování se společnost rozhodne, jestli bude v těchto Top seznamech pokračovat.

 184 zobrazení   2 se líbí
Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem?
Warneři prodávají podíl v Hulu, stane se Disney jediným vlastníkem?
17.04.2019 | Streaming novinky

K zajímavému, ale ne úplně nečekanému kroku došlo v minulých dnech na poli streamovacích služeb. Mediální koncern Time Warner prodal svůj 10% podíl v Hulu, tedy službě, která na americkém trhu zatápí Netflixu nebo Amazonu. Znamená to, že službu definitivně ovládne Disney?

Netflix ukončuje podporu AirPlay. Mohou za to jen technická omezení?
Netflix ukončuje podporu AirPlay. Mohou za to jen technická omezení?
16.04.2019 10:00:00 | Streaming novinky

Pro každého, kdo má zařízení od Applu a předplatné od Netflixu, byl AirPlay šikovný nástroj na streamování obsahu z jednoho zařízení do druhého. Netflix se ovšem z důvodu technických omezení rozhodl dále tuto službu nepodporovat.

Disney + se spouští v USA v listopadu, v roce 2020 bude u nás
Disney + se spouští v USA v listopadu, v roce 2020 bude u nás
12.04.2019 | Streaming novinky

Včera pořádala společnost Disney prezentaci pro současné i budoucí akcionáře a součástí také byla prezentace o nové streamovací službě Disney+. Po měsících spekulací bylo odhaleno, kdy přesně bude služba spuštěna, kolik bude stát, co na ní všechno bude a jaká bude její expanze. A konečně víme, kdy bude v Česku.

Netflix začíná zdražovat v Evropě. Kdy přijde na řadu Česko?
Netflix začíná zdražovat v Evropě. Kdy přijde na řadu Česko?
11.04.2019 16:00:00 | Streaming novinky

Poté, co minulý rok zvýšil cenu dvou ze tří druhů předplatného v USA, se Netflix odhodlal ke zdražení také v Evropě. Na začátku roku testoval zvýšení ve Velké Británii. Nyní se zdá, že bude plošně zdražovat v Německu či Rakousku.