FB pixel TP pixel
Netflix poprvé ztratil předplatitele v USA, akcie se okamžitě propadly © TMDB

Netflix poprvé ztratil předplatitele v USA, akcie se okamžitě propadly

Streamovací společnost Netflix se historicky poprvé musí potýkat s propadem předplatitelů. Celosvětově se sice počet zákazníků opět zvýšil, v USA ovšem Netflix překvapivě ohlásil nižší počet plátců než v předcházejícím období. Druhé čtvrtletí se propadlo oproti prvnímu o celých 130 000 účtů.

Streaming novinky

Na úvod můžeme zmínit několik optimistických čísel. Tržby Netflixu dosáhly ve druhém čtvrtletí 4,92 miliard dolarů a oproti minulému roku poskočily o pěkných 26 %. Výše provozního zisku byla 706 milionů s 53% nárůstem, čistý zisk pak byl přes 270 milionů dolarů. Potud vše podle předpokladů a dřívějších predikcí. S čísly předplatitelů je to ovšem jiný příběh. Nyní má Netflix dohromady 152 milionů předplatitelů. Finanční a mediální analytici ale předpokládali nárůst o 5 milionů předplatitelů v druhém čtvrtletí, a to se Netflixu zdaleka nepodařilo. Celosvětově se počet platících zákazníků zvýšil pouze o 2,7 milionů, v USA se číslo dokonce snížilo. Mezičtvrtletně si tam Netflix pohoršil o 130 tisíc uživatelů. Stalo se tak poprvé od roku 2011, kdy od sebe Netflix oddělil své dvě služby: poštou půjčovaná DVD a streamovací platformu. Na tato čísla zareagovaly akcie Netflixu propadem o 11 %.

Netflix poprvé ztratil předplatitele v USA, akcie se okamžitě propadly © TMDB

Mnoho analytiků nyní řeší, proč se tak stalo. Část pravdy bude pravděpodobně i v dopise výkonného ředitele Netflixu Reeda Hastingse investorům. V něm připisuje neúspěch druhého čtvrtletí především slabší originální programové nabídce a jednomu z největších zvýšení předplatného. Je možné, že streamovací služba narazila na neochotu Američanů dále si připlácet a dosáhla momentálního cenového stropu. Nižší čísla, než ta predikovaná, byla ve všech oblastech, ovšem v těch, které navýšily ceny, byly propady mnohem výraznější. Hastings pak slibuje, že díky novým řadám seriálů jako Stranger Things, La casa de papel, The Crown nebo Orange Is the New Black ve druhé polovině roku budou čísla zase dále narůstat. Reed Hastings předpokládá zvýšení počtu předplatitelů o sedm milionů pro příští kvartál.

Netflix poprvé ztratil předplatitele v USA, akcie se okamžitě propadly © TMDB

Jak jsme v jiných článcích mnohokrát zmiňovali, Netflix nyní vstupuje do období, kdy se bude lámat chleba. Nástup Disney+, HBO Max, Apple+ či služby od NBC Universal pro něj bude kritický. S jejich příchodem se také pojí i ztráta úspěšných filmů a seriálů jako Přátelé či Kancl z nabídky Netflixu, a otázkou je, jak moc bude originální obsah, na který se musí internetová televize více a více spoléhat silným magnetem. Navíc náklady na něj jsou enormní. Tím, že se obsah tříští do mnoha platforem a fragmentuje se streamovací trh, uvidíme pravděpodobně i selektovanější předplatitelský výběr. Tedy že si diváci dle nabídky budou předplácet jen určité služby na kratší období. Ovšem doba, kdy měl divák prakticky vše pod jednou střechou, je pryč. Nechme se překvapit, kam se v nejbližší době streamovací trh posune, ale peněženky zákazníků se pravděpodobně budou muset více rozevřít.

 266 zobrazení   3 se líbí
Nové rozšíření pro Chrome vám umožní sledovat tajně Netflix i v práci
Nové rozšíření pro Chrome vám umožní sledovat tajně Netflix i v práci
12.07.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Na první pohled to možná zní triviálně, ale pro pracující lidi je snaha držet krok se všemi letními novinkami Netflixu někdy velký problém. Nyní jim pomůže nové rozšíření pro prohlížeč Chrome, které snahu sledovat na tajňačku Netflix v práci dělá zase o trochu snazším.

The Rock, Wonder Woman a Deadpool natočí heist akčňák pro Netflix
The Rock, Wonder Woman a Deadpool natočí heist akčňák pro Netflix
10.07.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Tři současné hollywoodské megahvězdy se spojí v akčním loupežném thrilleru s názvem Red Notice. Ve filmu, který od Universalu převzal Netflix, uvidíme Dwayna Johnsona, Gal Gadot a nově se k projektu připojil i Ryan Reynolds.

Konec Přátel na Netflixu. Warneři představili novou službu HBO Max
Konec Přátel na Netflixu. Warneři představili novou službu HBO Max
09.07.2019 20:00:00 | Streaming novinky

Další karta v partii o streamovacího diváka je odhalena, slibovaná nová služba od seskupení WarnerMedia se bude jmenovat HBO Max, a nabídne přes 10 000 hodin filmů a seriálů včetně všech epizod Přátel.

Netflix po neúspěchu thrilleru Triple Frontier přehodnocuje nové investice
Netflix po neúspěchu thrilleru Triple Frontier přehodnocuje nové investice
09.07.2019 14:00:00 | Streaming novinky

115 milionů dolarů utracených za hvězdami nabitý trhák Triple Frontier podle hlavounů Netflixu nezaujal dostatek předplatitelů a nedostál tak investicím, které byly do něj vloženy. Netflix tak hodlá změnit strategii za jaké původní projekty utratí své peníze.