FB pixel TP pixel
Netflix masivně zlevňuje v půlce světa. Využívá zdražující konkurence © Netflix

Netflix masivně zlevňuje v půlce světa. Využívá zdražující konkurence

Bez větších fanfár, ale se širokým pokrytím začal Netflix ve 100 zemích světa nabízet podstatně levnější předplatné. Rozhodl se tak kvůli konkurenci, chystanému tarifu bez reklam a nebo kvůli sdílení účtů?

23. 2. 2023 9:50 | Streaming novinky

Minulý týden se tyto zprávy začaly sporadicky objevovat v několika zemích světa, tento týden už je záplava novinek silnější. Netflix se rozhodl podstatně snížit ceny svých tarifů, a to dost podstatně. Důvodem, proč o tom není tolik slyšet, je místo této aktivity. Severní Amerika, Austrálie či většina Evropy totiž mezi tyto země nepatří a vše se aktuálně děje v Jižní Americe, Africe či Asii. Konkrétně změna vypadá zhruba tak, že zatímco dříve nejlevnější předplatné stálo zhruba 8 dolarů či 8 euro (našich plus mínus 200 Kč), nyní je cena poloviční - 4 dolary či 4 eura (necelých 100 Kč). Změna ceny se týká všech typů předplatného a vypadá to skutečně na změnu trvalou, nikoliv jen dočasnou promo akci.

Změny cen i v Evropě

Změny hlásí například v jihovýchodní Evropě - tam je nyní cena snížena na 5 euro (cca 120 Kč), ve východní Evropě má potom lepší ceny jen Ukrajina (Bělorusko, Moldávie a další země bývalého Sovětského svazu ne). Na Blízkém východě či v Severní Africe je potom minimální tarif za často jen za 4 dolary (90 Kč), konkrétně třeba v Jemenu, Jordánsku, Palestině či Iráku, ale zbytek od Íránu po Saudskou Arábii zůstal beze změny, tedy zatím v základu za 8 dolarech (180 Kč). Prakticky celá Afrika je také nyní v minimálně sazbě za 4 dolary. Ve střední a jižní Americe jede aktuálně několik cenových hladin. Levnější mají nyní předplatné v Bolívii, Guyaně, Paraguayi, Surinamu nebo Venezuele. Celá Střední Amerika také jede za levno a nebo jen o dolar víc (cca 111 Kč dráž). V Karibiku je to zatím tak napůl, stejně jako v Oceánii. Pro zajímavost také dodáme, že ve spouště těchto zemích ještě existuje speciální mini mobilní tarif, pouze pro přehrávání v mobilu, který se dá pořídit ještě v průměru o dolar levněji, takže si Stranger Things můžete na malé obrazovce vychutnat klidně jen za 3 dolary, tedy 67 Kč měsíčně. Střední tarify jsou obvykle o 2 až 3 dolary (eura) dražší, nejdražší potom ještě o další 2. V dotčených zemích klesly ceny všech.

Všechny tyto země mají hodně společného. Jejich kupní síla je nízká až střední, potenciál uživatelů streamingu je zde obecně nízký, a o to málo se snaží více hráčů ze všech koutků světa. Odhaduje se, že to postihne pouze cca 10 miliónů stávajích Netlix předplatitelů z celkových 230 miliónů. Naopak jak je vidět, úpravy cen se vyhnuly všem státům, které bychom zapsali do nejrozvinutějších, ať už velikostí trhu nebo úrovní obyvatel. Na levnější předplatné tedy může zapomenout USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko a samozřejmě většina Evropy od severní, západní, jižní a nakonec i naše střední. Česko tedy stále zůstává ve hladině 199 Kč, 259 Kč a 319 Kč. Jedno z nejdražších předplatných stále zůstává například ve Švýcarsku, základní tarif zde stojí skoro 300 Kč. Ve vybraných zemích ale Netflix spustil jinou věc - levnější předplatné s reklamami - po USA už ho nasadil i v Kanadě, Británii, Francii, Itálii, Španělsku, Německu, Austrálii, Japonsku, Korei, Mexiku a Brazílii. Dá se tedy očekávat, že v zemích, kde Netflix zlevnil, jen tak tarif s reklamami nezavede, naopak tam, kde nejlevnější tarif zůstal beze změny, zřejmě reklamy brzy dostanou. V ceníku je také jasně vidět, kde Netflix už zavedl poplatky za sdílení účtů - po třech testovacích zemích (Kostarika, Chile, Peru) už se novinka rozšířila také do Španělska, Portugalska, Nového Zélandu či Kanady.

Tyto změny tedy ukazují, že poté, co ostatní hráči musí chtě nechtě zdražovat, aby se jim streaming konečně začal vyplácet, Netflix zkusí této situace využít a cenově naopak konkurenci podstřelit. Zda se mu to vyplatí a zvýší tím své šance na růst, aniž by to vždy museli zaplatit všichni předplatitelé (reklamu zaplatí zadavatelé a sdílení jen vybraní), to ukáží následující měsíce.

Zdrojovou tabulku všech 192 zemí a všech tarifů Netflixu si můžete prostudovat zde.

Zdroj: Autorský text

 278 zobrazení   2 se líbí
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Voyo masivně roste a hlásí 500 000 předplatitelů. Dotahuje se na Netflix
Voyo masivně roste a hlásí 500 000 předplatitelů. Dotahuje se na Netflix
22.02.2023 11:40:00 | Streaming novinky

Tuzemská streamovací služba Voyo ohlásila další skokový růst základny předplatitelů. Aktuálně by měla mít 500 000 předplatitelů v Česku a na Slovensku, čímž se už hodně těsně přibližuje Netflixu. Další služby se ale rozhodně nevzdávají.

Trailer 7. dílu The Last of Us odhaluje zlomový okamžik v životě Ellie
Trailer 7. dílu The Last of Us odhaluje zlomový okamžik v životě Ellie
20.02.2023 15:30:00 | Streaming novinky

Trailer k následující epizodě populárního seriálu na motivy ještě populárnější hry představuje další fanouškům dobře známou postavu. Znamená to jediné – konečně se dozvíme pozadí Ellie i to, jak přišla na to, že je ve skutečnosti vůči cordycepsu imunní.

Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem
Přijde Disney o obsah pro dospělé? Jeho druhá největší služba je velkým problémem
20.02.2023 10:22:00 | Streaming novinky

Ve stínu neradostných kvartálních výsledků Disney se znovu otevřela otázka, co by mělo studio s myšákem v logu udělat se svojí druhou velkou streamovací službou. Hulu je příliš velké na to, aby se jen tak zavřelo, ale zároveň příliš malé, aby případný prodej něco změnil. Jaké jsou možnosti a bude nakonec Disney kupujícím či prodávajícím?

Velký konkurent Netflixu získal nejvíce nových předplatitelů. Přesto není co slavit
Velký konkurent Netflixu získal nejvíce nových předplatitelů. Přesto není co slavit
17.02.2023 12:20:00 | Streaming novinky

Další z velkých hráčů reportoval svoje kvartální výsledky a podobně jako většina trhu hlásí pěkný nárůst uživatelů. Avšak za cenu nemalých finančních ztrát. Paramount+ sice roste jako z vody, ale budoucnost služby není úplně růžová.