FB pixel TP pixel
Netflix odhalil, jak přesně zamezí sdílení hesel. Příživníky čekají těžké časy © Netflix

Netflix odhalil, jak přesně zamezí sdílení hesel. Příživníky čekají těžké časy

Během loňského roku Netflix svými kroky jasně naznačoval, že si došlápne na neoprávněné sdílení hesel mezi uživateli. Nyní představil sadu opatření, kterými hodlá proti této praxi bojovat.

2. 2. 2023 15:30 | Streaming novinky

V Netflixu odhadují, že více než 100 milionů uživatelů po celém světě používá jeho službu prostřednictvím přihlašovacích údajů někoho jiného. Proto streamovací gigant během loňského roku poměrně jasně naznačoval, že si na sdílení hesel posvítí. Akcionáři Netflixu se navíc přestali primárně zajímat o počet předplatitelů, ale zaměřili se na zisk společnosti, což vedení donutilo přistoupit k nepopulárnímu kroku, který může mnoho uživatelů naštvat. Nyní dochází k vysvětlení, jak bude Netflix celou záležitost s takzvanými příživníky, kteří neplatí své vlastní předplatné, řešit technicky. Streamer totiž aktualizoval podmínky sdíleného používání účtu a v centru nápovědy konkretizuje, jak by měl být váš účet sdílen a jak ne.

Ověření na domácí Wi-Fi jednou měsíčně

Hlavní pravidlo se nemění: sdílet účet Netflixu je možné, ovšem pouze v rámci jedné hlavní domácnosti – takzvaného primárního místa, které si nově musíte k účtu zaregistrovat. Aby bylo zajištěno, že vaše zařízení patří k tomuto místu, Netflix nyní požaduje, aby se uživatelé připojili k Wi-Fi této domácnosti, otevřeli aplikaci nebo webovou stránku Netflixu a alespoň jednou za 31 dní něco sledovali. Přihlášením k domácí Wi-Fi alespoň jednou za 31 dní se z vašich zařízení stanou "důvěryhodná zařízení", která si Netflix zapamatuje a nechá je odblokovaná. Netflix pak vyzve uživatele, kteří se pokusí přihlásit k vašemu účtu z „nedůvěryhodného zařízení“, aby si místo toho založili vlastní účet a zablokuje jim přístup. Od konce loňského roku totiž nabízí Netflix uživatelům funkci převádění profilu, která jim umožní přenést jejich historii sledování, doporučení a další informace na vlastní účet. Uživatelé využívající sdílené heslo tak budou mít možnost zachovat svůj profil.

Předplatitelé, kteří cestují a chtějí svůj účet Netflixu použít například na chytré televizi v hotelu či firemním notebooku, mohou při přihlašování požádat službu o dočasný kód. Ten jim umožní přístup k účtu po sedm následujících dní. Netflix využívá informace, jako jsou IP adresy, ID zařízení a aktivitu na účtu, aby zjistil, zda je zařízení přihlášené k vašemu účtu připojeno k vašemu primárnímu místu. Pokud by ale bylo vaše zařízení zablokováno nesprávně, musíte se obrátit přímo na Netflix, aby vám ho odblokoval. Konkurence nyní bude bedlivě sledovat, jak se Netflixu bude s touto sadou nepopulárních opatření dařit. Pokud však nenastane masivní odliv uživatelů, můžeme podobné kroky čekat i od nich.

Zdroj: The Streamable

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
SkyShowtime v Česku startuje 14. února. Cena je velkým zklamáním
SkyShowtime v Česku startuje 14. února. Cena je velkým zklamáním
31.01.2023 10:20:00 | Streaming novinky

Nový domov pro filmy studií Paramount a Universal zná konečně datum spuštění v Česku. Už za dva týdny se dočkáme poslední velké chybějící služby na našem trhu. Vstupuje však do trhu, který je už hodně nasycený, v době nastupující krize a hlavně s parametry, které určitě část lidí nepotěší.

Trailer 4. dílu The Last of Us láká na městský boj o přežití. Joel odhalí největší slabost
Trailer 4. dílu The Last of Us láká na městský boj o přežití. Joel odhalí největší slabost
30.01.2023 16:50:00 | Streaming novinky

Pořádně se připoutejte, čeká nás roadtrip, v němž půjde o všechno a naši hrdinové narazí na dosud nejhorší nepřátele, kteří se je budou snažit zabít. Po mimořádně vydařené příběhové odbočce v třetím díle láká The Last of Us v novém traileru na další várku násilí a zoufalého boje o život.

Další konkurent Netflixu roste, finančně ale nezáří. Do Česka dorazí už v únoru
Další konkurent Netflixu roste, finančně ale nezáří. Do Česka dorazí už v únoru
27.01.2023 12:45:00 | Streaming novinky

Sezóna výročních zpráv začíná a brzy budeme znát všechny výsledky za uplynulý kalendářní rok pro velké filmové hráče. Netflix už se s výsledky vytasil, růst 8 miliónů předplatitelů za kvartál byl větší, než se čekalo. Teď přichází na řadu Peacock a celá mediální skupina NBC Universal.

Z Netflixu zmizí i jeho největší seriálové hity. Jak to bude se Stranger Things?
Z Netflixu zmizí i jeho největší seriálové hity. Jak to bude se Stranger Things?
26.01.2023 17:30:00 | Streaming novinky

Nejspíš každý, kdo někdy zhlédnul něco od Netflixu, zaznamenal, že streamovací služba má tzv. původní obsah, tedy filmy a seriály, které vytvořil sám streamovací gigant. V loňském roce však mnoho titulů s tímto označením z platformy překvapivě zmizelo. Jak je to vůbec možné, proč se to děje a které seriály budou další?