FB pixel TP pixel
Netflix zdražuje v USA, ale stále roste, odhaluje také čísla sledovanosti © TMDB

Netflix zdražuje v USA, ale stále roste, odhaluje také čísla sledovanosti

Tento týden oznámil Netflix zdražení pro zákazníky platící v dolarech a včera oznámil výsledky za 4. čtvrtletí roku 2018. Počet předplatitelů opět rekordně rostl, ovšem trhy byly zklamány jeho nižšími příjmy. Poprvé Netflix oficiálně sdílel i čísla sledovanosti některých filmů a seriálů.

Streaming novinky

Netflix má za sebou bouřlivý týden, co se týče čísel. Začal tím, že ohlásil zdražení všech svých tarifů pro všechny stávající i nové zákazníky, které platí v amerických dolarech. To se týká USA, Kanady a také většiny států v Latinské Americe. Základní předplatné, které nyní stálo 8 dolarů, bude nově za 9 dolarů, střední předplatné stoupne z 11 na 13 dolarů a nejdražší předplatné, umožňující streamovat až na 4 zařízeních najednou a ve 4K kvalitě, bude nově stát 16 dolarů místo 14. Pro Netflix je to sice riskantní, ale nezbytný krok. Jeho popularita sice stoupá, ale už tento rok se dočká ostré konkurence od Disney a Time Warner, proto potřebuje co nejvíce zajímavého obsahu. A ten stojí peníze. Další půjčky, kterých už Netflix má požehnaně, tento problém nevyřeší, zisk není až tak obrovský, aby mohl ufinancovat mnohamiliardové investice do nákup či výroby nových filmů a seriálů. Proto tedy zdražení. Zbytku světa, včetně Česka, se zdražení netýká.

Netflix zdražuje v USA, ale stále roste, odhaluje také čísla sledovanosti © TMDB

Dnes v noci Netflix oznámil, že nárůst nových předplatitelů v posledním čtvrtletí roku 2018 vzrostl o 8.8 milionů, což je o milion více, než ukazovaly prognózy. V USA z toho činil nárůst o 1,5 milionů předplatitelů. Celkový počet všech platících uživatelů je tak nyní 139,26 milionů, z toho je 58,5 milionů uživatelů amerických. Netflix také překonal odhady Wall Streetu ohledně ceny za akcii, která má oproti očekávaným 24 centům nynější hodnotu 30 centů. Naopak ale očekávané příjmy společnosti nenaplnily předpokládaných 4,2 miliardy dolarů, kdy konečným výsledkem bylo 4,1 miliard. To nakonec vyústilo v pokles akcií společnosti o 4,3 %. Za celý rok 2018 utržil Netflix 15,794 miliard dolarů, jeho hrubý zisk je 1,211 miliardy. Tržby meziročně vzrostly zhruba o 35 % (loni byly necelých 12 miliard dolarů), zisk je více než dvojnásobný - loni byl něco přes půl milardy dolarů.

Netflix zdražuje v USA, ale stále roste, odhaluje také čísla sledovanosti © TMDB

Aby Netflix prokázal, že strategie nalévání obrovských sum do původního obsahu má smysl, odhalil i čísla sledovanosti vybraných filmů a seriálů. Například horor Bird Box se Sandrou Bullock v hlavní roli zhlédlo 80 milionů domácností (kdy domácnost definuje jako účet, v němž někdo viděl alespoň 70 % filmu či jedné epizody seriálu). V seriálech by psychologické drama You nebo komediální drama Sex Education měly dosáhnout během 4 týdnů 40 milionů zhlédnutí. Mezinárodně si pak velmi dobře vedlo španělské teen drama Elite s 20 miliony zhlédnutími, britský Bodyguard, turecký The Protector nebo italská Baby pak dosáhly 10 milionů během čtyř týdnů. Odhadem také Netflix spočítal, že z amerického televizního koláče si nyní bere až 10 % času, který Američané stráví sledováním televize. Na svůj obsah v roce 2019 plánuje Netflix utratit 8,4 miliard dolarů a vzniknout by mělo až 180 původních projektů oproti 140 v roce 2018. Foto: Vox, Statista

 330 zobrazení   8 se líbí
Petice pro Netflix - obnov Česko-Slovensko!
Petice pro Netflix - obnov Česko-Slovensko!
03.01.2019 19:10:00 | Streaming novinky

Sice si v Česku stěžujeme, jak nám pomalu přibývají české titulky na Netflixu, ale pořád je to rychleji než na Slovensku. Protože tam se rozvoj už zcela zastavil, chceme to napravit! Podepište naši petici za zpřístupnění českých titulků na slovenském Netflixu!

O kolik obsahu Netflix přijde s nástupem konkurence?
O kolik obsahu Netflix přijde s nástupem konkurence?
14.12.2018 11:40:00 | Streaming novinky

S blížícím se příchodem streamovacích služeb od společností Disney a WarnerMedia a aférou kolem konce licence Přátel, se začíná více spekulovat, jaký to vlastně bude mít na vliv na katalog Netflixu. O kolik obsahu už teď přichází a jak moc ho další konkurence ohrozí?

Black Friday pro online filmy? Slevy nabízí jen iTunes
Black Friday pro online filmy? Slevy nabízí jen iTunes
23.11.2018 13:20:00 | Streaming novinky

Zatímco v obchodech s elektronikou probíhá právě cenová válka o největší slevy na televize, online půjčovny sváteční den slev nijak nerozhodil. Kromě včerejšího oznámení Obbodu, že zlevňuje pro nové uživatele předplatné na 99 Kč, nikdo další slevy nenabízí. Výjimkou je tak iTunes, kde slevy probíhají průběžně. Vybrali jsme ty nejlepší.

Obbod pro nové uživatele zlevňuje předplatné na 99 Kč!
Obbod pro nové uživatele zlevňuje předplatné na 99 Kč!
22.11.2018 14:35:00 | Streaming novinky

Se zajímavou vánoční akcí přišla česká online videopůjčovna Obbod. Kdo se registruje do konce roku, zaplatí za měsíc předplatného místo 199 Kč jen 99 Kč a tato cena mu už zůstane na vždy.