FB pixel TP pixel
Nevíte co o víkendu? Nakoukejte přes 70 krátkých filmů z festivalu SXSW! © TMDB

Nevíte co o víkendu? Nakoukejte přes 70 krátkých filmů z festivalu SXSW!

Filmový festival South by Southwest patří mezi největší americké festivaly současnosti. Bohužel byl jako jedna z mnoha letošních akcí zrušen kvůli šíření koronaviru. Organizátorům se však podařilo poslat část filmů do světa online cestou. A na krátké filmy z festivalové nabídky se můžete podívat právě teď!

Filmové novinky

Festival South by Southwest (zkráceně SXSW) je domovem především pro nezávislé tvůrce, kterým dává šanci ukázat své filmy širokému spektru diváků a především navázat potřebné kontakty v rámci filmového průmyslu. To se bohužel v letošním roce nepodaří ve stoprocentní míře, neboť byl festival, který měl proběhnout jen pár dní zpátky v texaském Austinu, zrušen kvůli hrozbě koronavirové infekce. Pro festival jako takový to znamená obrovské finanční ztráty, pro filmaře a diváky pak především ztrátu možnosti užít si společně povedené snímky z různých koutů světa a vést o nich diskuzi.

Nechybí ani český zástupce Figurant

SXSW však od chvíle, kdy byl festival oficiálně zrušen, hledal možnost, jak nabídku festivalu alespoň z části odprezentovat světu. Zatím se to daří v kategorii krátkých filmů, které se ujaly společnosti Mailchimp a Oscilloscope Laboratories, jež vytvořily online platformu, která více než 70 filmů přivádí až do vaší domácnosti. A to zcela zdarma! Nabídka je to vskutku unikátní. Musíte totiž brát v potaz, že tyto filmy měly být prezentované jen pár dní zpět na filmovém festivalu, na jehož vstup se vstupenky kupovaly za nemalé peníze. Většina filmů je pak jinými cestami zcela nedostupná a i v budoucnu bude nesmírně těžké se k nim jakýmkoli způsobem dostat. Jako Češi pak můžeme být navíc hrdí na to, že mezi festivalovým výběrem nechybí ani český zástupce. Podívat se totiž můžete i na nadmíru vydařené drama režiséra Jana Vejnara Figurant, ve kterém hlavní roli ztvárnil francouzský démon Denis Lavant. A pokud byste o filmu chtěli vědět víc, s Honzou jsme před časem natočili dost výživný podcast, který zákulisí vzniku filmu vrchovatě poodkrýval.

 513 zobrazení   78 se líbí
Mandalorian nabírá posily: Nové postavy, tvůrci, lokace i příběhové linky
Mandalorian nabírá posily: Nové postavy, tvůrci, lokace i příběhové linky
26.03.2020 16:00:00 | Filmové novinky

Disney+ již v říjnu uvede druhou sérii oblíbeného seriálu The Mandalorian ze světa Star Wars. Oproti první sérii nás čeká poněkud rozsáhlejší kosmické dobrodružství, ve kterém se setkáme s několika slavnými postavami. Pojďme se podívat, co nás v další řadě Djarinových dobrodružství čeká.

Netflix má dostatek pořadů na několik měsíců. Kdy mu dojdou zásoby?
Netflix má dostatek pořadů na několik měsíců. Kdy mu dojdou zásoby?
24.03.2020 14:00:00 | Filmové novinky

Se zastavením natáčení druhé řady Zaklínače, čtvrté řady Stranger Things a dalších filmů a seriálů Netflixu v důsledku koronaviru, se začalo spekulovat, zda bude mít Netflix dost obsahu pro budoucí vývoj. Jeho šéf fanoušky uklidňuje.

Zaklínač a Pán prstenů zastavili produkci. Kdy se seriálů dočkáme?
Zaklínač a Pán prstenů zastavili produkci. Kdy se seriálů dočkáme?
17.03.2020 13:00:00 | Filmové novinky

Určitě už jste někde zahlédli myšlenku, že koronavirus pravděpodobně současný svět změní. Pokud jde o streamovací služby, čeká nás navíc pravděpodobně mírný odklad očekávaných seriálů či jejich nových řad. Prakticky veškeré natáčení je totiž aktuálně u ledu.

Kterým filmům zrušil koronavirus kinopremiéru? A co si pustit místo nich?
Kterým filmům zrušil koronavirus kinopremiéru? A co si pustit místo nich?
13.03.2020 | Filmové novinky

Koronavirus je neřád, kvůli němuž si nyní na pár týdnů užijeme filmy jen v pohodlí domova. Ostatně podívejte se sami, kolik hollywoodských trháků i českých filmů již stihl virus odrovnat. A nechte se inspirovat našimi alternativními návrhy.