FB pixel TP pixel
Od vstupu Netflixu do Česka uplynulo právě dnes 5 let. Co vše se změnilo? © TMDB

Od vstupu Netflixu do Česka uplynulo právě dnes 5 let. Co vše se změnilo?

Přesně před pěti lety, 6. ledna 2016, do Česka a do mnoha dalších zemí konečně dorazil Netflix. Jak se za tu dobu změnila jeho nabídka, jakou měl a dnes má konkurenci, jak moc se dostal do povědomí Čechů a jaká je dnes situace okolo streamingu v Čechách?

Streaming novinky 6. 1. 2021 11:00 | Streaming novinky

Netflix přišel pozdě, ale přece

Na začátku roku 2016 se Netflixu dočkali nejen Češi, ale i Slováci, Maďaři, Poláci a dalších více než 130 zemí celého světa. Netflix do té doby působil jen v několika regionech světa – kromě své domácí půdy v USA dále samozřejmě v Kanadě, celé střední a jižní Americe, západní, jižní a východní Evropě a také Austrálii, Indii či Japonsku. Jeho pokrytí před lednem 2016 zhruba odpovídá tomu, jaké má dnes pokrytí ve světě Disney+. Stále zůstává nedostupný ve 4 (ú)zemích světa – Číně, Severní Koreji, Sýrii a sporné krymské oblasti o kterou soupeří Rusko a Ukrajina. Jeho masivní start do celého světa nastartoval mohutný sprint za předplatiteli. Před celosvětovou expanzí jich měl na konci roku 2015 necelých 75 miliónů, z toho 60% v USA. Dnes, respektive ke konci třetího čtvrtletí roku 2020, více než 195 miliónů a poměr se otočil ve prospěch světa, který dnes přináší více než dvě třetiny předplatitelů.

Slabší start knihovny vynahradil Netflix časem

Od vstupu Netflixu do Česka uplynulo právě dnes 5 let. Co vše se změnilo? © TMDB

Je pravda, že v době svého uvedení v Čechách měli částečnou radost jen ti, kdo ho dobře znali ze zahraničí. A to opravdu jen částečnou, protože se svojí americkou či britskou verzí původně Netflix nesnesl srovnání. Na vině byla velmi malá knihovna titulů v porovnání třeba s USA. Zatímco v lednu 2016 dosahovala nabídka za oceánem více 6.000 filmů a seriálů, u nás jich byla sotva desetina. Chyběla také tehdejší vlajková loď – seriál Domek z karet, na který měla dočasná práva Česká televize. To se však postupem let změnilo, nejen Domek z karet, ale od té doby všechny původní filmy a seriály jsou v Česku ve stejnou dobu jako jinde a knihovna se nafoukla až na dnešních více než 6.500 titulů. Tedy více než desetinásobek! V USA mezitím mírně klesla, na cca 5.800. Ano, mám dnes na Netflixu více titulů než v USA a patříme do první pětky hlavních trhů s největším počtem titulů.

Čeština kam se podíváš

Od vstupu Netflixu do Česka uplynulo právě dnes 5 let. Co vše se změnilo? © TMDB

Masivní nárůst knihovny si Netflix mohl u nás dovolit díky jednoduchému triku. Na rozdíl od většiny vyspělých zemí mohl kašlat na jakoukoliv podporu a dával k nám, stejně jako do dalších podobných trhů (Slovensko, Maďarsko), všechno, co mu přišlo s anglickými titulky pod ruku. Počty titulů s českými titulky rostly první rok jen velmi pomalu, zhruba tempem 10 filmů či seriálů měsíčně. Situace se začala zlepšovat až v polovině roku 2019, kdy se s lokalizací roztrhl pytel, což znamenalo, že Netflix to konečně myslí s Českem vážně. K dnešnímu dni najdete na Netflixu zhruba 2.200 filmů a seriálů s titulky a zhruba 600 filmů a seriálů v českém znění (tzn. dabing nebo český film). To znamená, že pouze cca 1/3 knihovny má české titulky. Absolutního doplnění se pravděpodobně nedočkáme nikdy, u původních titulů už nechybí z podstatných věcí otitulkované skoro nic, teď dostávají přednost populární přejaté seriály (nedávno Ve jménu vlasti, Útěk z vězení nebo Jak jsem poznal vaši matku). Na základě čísel odjinud (Polsko, Německo) je vidět, že hranice bude cca okolo 3.500 až 4.000 titulů. Což je i důvod, proč mnohem vyspělejší státy mají menší nabídku než my – Netflix si tam nedovolil uvádět tituly bez podpory.

Oficiální vstup až v roce 2019

Od vstupu Netflixu do Česka uplynulo právě dnes 5 let. Co vše se změnilo? © TMDB

Svůj lokální vstup do Česka Netflix dlouho odkládal a plně česky hovořící rozhraní nabídl až v říjnu 2019, tedy více než tři roky poté, co vstoupil takto do Polska. Fanfáry to ale byly podstatně menší: pár skromných tiskovek, šéf Reed Hastings se ani neobtěžoval přijet a žádnou podstatnou kampaň Netflix nepustil. Kromě lokalizace tak dal přednost pouze online kampaním na sociálních sítích, spolupráci s operátory (u nás Vodafone) a nákupu českých filmů. Jinak o něm ale není až tak masivně slyšet a na rozdíl od jiných zemí jsme zatím nepoznali nějakou z vyhlášených kreativních kampaní. Změní se to s novou řadou Stranger Things nebo Zaklínače, které jsou u nás mimořádně populární? Tak jako tak, Češi si dnes mohou kromě české verze užívat také oficiální české podpory (na kterou odkazujeme pokaždé, když nám píšete, proč vám MY strháváme peníze za Netflix) a také určitého zmatku s počtem titulů. Kdo si nechal po říjnu 2019 svůj původní, anglicky hovořící profil, ten vidí všech cca 6.600 titulů, kdo má profil český (základní pro všechny nové), vidí jich jen cca 2.200, tedy jen ty s českou podporou. Mrkněte, proč to tak je a jak to změnit.

Budou původní české seriály a filmy?

Jednou z nejoblíbenějších a nejúspěšnějších strategií Netflixu při vstupu na lokální trh je natáčení původních seriálů a filmů. Španělsko mělo Elitu a poté Dům z papíru, Francouzi třeba Marseille, Poláci náročnější 1983, Němci opěvovaný Dark, Dánové solidní Déšť. U nás se o původních titulech jen šušká, podle všeho Netflix nemá o nabídky ze strany českých producentů nouzi, ale zatím si nevybral. Prý chybí zajímavé náměty (chce thrillery či sci-fi ale dostává romantiku a krimi), takže otázka zní – koho napadne jako první mu poslat remake Návštěvníků? Absenci původních českých titulů si Netflix u nás vynahrazuje kupovanými českými filmy, aktuálně jich má v nabídce už více než 260, včetně těch největších klasik. Pro vybrané z nich (Štastný Nový rok, aktuálně 3Bobule) si dokonce koupil exkluzivní distribuční okno a po kinopremiéře je mohl uvést online jako první. Soudě podle popularity českých filmů ve svých TOP 10 žebříčcích se mu to vyplácí.

Netflix a konkurence: Proti všem

Od vstupu Netflixu do Česka uplynulo právě dnes 5 let. Co vše se změnilo? © TMDB

Opožděný vstup do Česka (i pomalá česká lokalizace) nebyl z pohledu Netflixu dán jen tím, že jsme malý trh s nějakými 10 milióny obyvateli s vlastním jazykem a pouze průměrným HDP v rámci Evropské unie, ale samozřejmě i stavem trhu jako takového. Češi jen velmi neradi platí za videobsah, což je částečně dané na evropskou úroveň velmi kvalitní televizní nabídkou (ČT, Nova) bohudík šířenou zdarma a částečně také velmi kvalitní nelegální nabídkou, bohužel šířenou prakticky zdarma. Netflix tak musí Čechy přesvědčit nejen o tom, že je lepší než televize a úložiště, ale také, že 200 Kč za 2.200 česky vybavených titulů je fajn nabídka, lepší třeba než konkurenční HBO GO, které za svých cca 1.600 češtinou vybavených titulů chce 159 Kč. Podle našich odhadů se mu to poslední rok daří a mohlo by si ho už předplácet cca 250 až 300 tisíc lidí, čímž by překonal svého nejbližšího soupeře, HBO GO, zhruba o 100-150 tisíc. Ostatní (Voyo) za ním zaostávájí buď o celý řád a nebo možná i o dva (Amazon Prime Video). Letos ho ale čeká těžší konkurenční boj – chystá se vstup Disney+ do Česka, nabídka HBO posílí o kinofilmy a Amazon Prime Video také čeká českou verzi. Ale o tom až v dalším článku.

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

 1 734 zobrazení   61 se líbí
Jaké seriály piráti stahovali v roce 2020 nejčastěji? „Zvítězil“ Mandalorian
Jaké seriály piráti stahovali v roce 2020 nejčastěji? „Zvítězil“ Mandalorian
05.01.2021 14:00:00 | Streaming novinky

Pro mnohé pravděpodobně nebude překvapujícím zjištěním, že se v loňském roce stala nejstahovanějším seriálem vysokorozpočtová sci-fi ze světa Star Wars Mandalorian. Jaké další seriály patřily na torrentech k těm nejoblíbenějším?

HBO versus Disney+: Ovládla Vánoce Wonder Woman nebo pixarovka Duše?
HBO versus Disney+: Ovládla Vánoce Wonder Woman nebo pixarovka Duše?
31.12.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Na vánoční svátky se na streamingovém poli odehrál souboj dvou velkých hráčů. Disney+ a HBO Max vypustily 25. prosince na své platformy své velké potenciální kinohity: komiksovku Wonder Woman 1984 a animák Duše. Kdo nalakál více diváků?

Streamingové války v roce 2020: Jak se dařilo Netflixu, Disney či Apple?
Streamingové války v roce 2020: Jak se dařilo Netflixu, Disney či Apple?
30.12.2020 | Streaming novinky

Letošní podivný rok byl nejen ve znamení odložených kinopremiér a zavřených kin, ale také nástupu nových streamingových služeb (HBO MAX, Peacock, Quibi), výrazného rozšíření stávajících (Disney+) a lítého boje proti vedoucímu Netflixu. Shrnuli jsme všechny nejpodstatnější letošní zprávy do jednoho článku.

Warneři uklidňují kinaře. Společné premiéry s HBO Max budou jen dočasné
Warneři uklidňují kinaře. Společné premiéry s HBO Max budou jen dočasné
29.12.2020 9:00:00 | Streaming novinky

Plán studia Warner Bros uvádět v roce 2021 souběžně filmy jak do kin, tak na jimi vlastněnou streamovací platformu HBO Max, vyvolalo ve filmovém průmyslu velké pozdvižení. Nyní studio filmaře uklidňuje, že jde opravdu jen o dočasnou záležitost.