FB pixel TP pixel
5 důvodů, proč není The Last of Us stejný propadák jako Zaklínač a Pán prstenů © HBO Max

5 důvodů, proč není The Last of Us stejný propadák jako Zaklínač a Pán prstenů

Loňský rok byl na úspěšné televizní adaptace fanoušky milovaných děl vcelku skoupý. Zatímco Pán prstenů: Prsteny moci či Zaklínač: Pokrevní pouto si vzhledem ke svým názvům škrábli o dno zklamání, spravit chuť jsme si mohli jen na pár výjimkách typu Rod draka. Letošní rok však začíná mnohem lépe.

1. 2. 2023 11:30 | Zajímavosti

Za hodnocení, které již po premiéře druhého dílu ambiciózně sahá k těm nejvyšším příčkám, seriál vděčí několika zásadním, ale popravdě vcelku logickým aspektům. A zklamaným fanouškům Pána prstenů nebo Zaklínače nezbývá než doufat, že se lidé z Netflixu a Amazonu pozorně dívají a píší si poznámky. HBO jim totiž v soutěží o největší potěšení fandom publika opět s přehledem vypaluje rybník a tady je 5 hlavních důvodů, proč se tak děje.

1. Respekt k původním tvůrcům

Programátor Neil Druckmann, který v herním studiu Naughty Dog pracoval na kultovní sérii Uncharted i The Last of Us, nebyl a není při tvorbě seriálu jen nějakým poradcem. Režisér a scenárista Craig Mazin (Černobyl) si jej posadil vedle sebe při tvorbě scénáře i režírování a je více než zjevné, že mu 100% naslouchá a jeho názory maximálně respektuje. Zde by každá výborná adaptace měla ostatně začínat. Pokud vás původní materiál a skutečné záměry jeho tvůrců příliš neberou, bylo by asi lepší vytvořit si vlastní originální příběh a nepokoušet se otáčet vzhůru nohama něco, co perfektně funguje.

2. Žádný experimentální scénář

The Last of Us se místy své herní předloze podobá až tak moc, že jde ve skutečnosti ve světě seriálových adaptací o nesmírně svěží vítr. Nečeká na vás žádné překvapení v podobě nesmyslně se chovajících postav, které vůbec nekoresponduje s jejich milovanými předlohami. Dokonce zatím nebojujeme ani s žádným dramatem okolo pohlaví a pigmentu, z čehož už se u téměř každé větší fantasy či sci-fi premiéry rovněž stal takový evergreen. Změny oproti hernímu ději tady samozřejmě jsou, ale žádná zatím nepřekročila kosmetickou bariéru, která by narušila jádro samotného děje. Všechno zkrátka až podezřele dobře funguje a je sakra škoda, že už takový pocit dnes při sledování sám o sobě působí jako velké plus, protože bohužel není standardem.

3. Totální oddanost detailům

5 důvodů, proč není The Last of Us stejný propadák jako Zaklínač a Pán prstenů © HBO Max

Milovníci Černobylu budou mít u The Last of Us pocit, že je starý známý Craig Mazin opět chytá za ruku a vede vstříc další katastrofě plné lidského utrpení a zmaru. Ale zároveň opět plné geniálně promyšlených a cool detailů, které až neuvěřitelně věrně napodobují nejen známá prostředí, ale dokonce i dialogy z herní předlohy. A nechybí samozřejmě ani easter eggy. Jeden za všechny bez spoilování – fanoušci zmíněného Uncharted by se měli znovu pozorně podívat na zapalovač Tess z konce druhého dílu, možná jim bude povědomý. Mimochodem, loňské zfilmování Uncharted selhalo z velké části rovněž na tom, že tvůrci se prostě odmítli držet předlohy a řadu věcí si změnili po svém. Výsledkem byla jakási nevydařená napodobenina Indiana Jonese.

4. Ověření herci

Tuhle chybu dělají streamovací služby při adaptacích velkých hitů jako na běžícím páse. Podezřívám je, že se snaží napodobovat Hru o trůny v domnění, že na začátku za neznámé tváře v obsazení aspoň ušetří a až z nich budou globální hvězdy, bude už vlastně jedno, jak dobře hrají. Jenže to asi zapomínají, že i Hru o trůny v klíčových prvních řadách táhly herecké těžké váhy jako Sean Bean, Lena Headey či Charles Dance. A že Kit Harington ani Emilia Clarke v těch stejných úvodních řadách nebyli bůh ví jak úžasní.

HBO ale tuto školáckou chybu zpravidla nedělá, a i tady sází na absolutní jistotu. Pedro Pascal (Hra o trůny, Mandalorian) je totální trefa do černého, jeho parťačka Anna Torv si nás získala už v Hranicích nemožného nebo Mindhunterovi a zrovna s Bellou Ramsey (Hra o trůny, Hilda) nemám vůbec žádný problém. Navzdory vedlejší roli na sebe důsledně upozornila už v onom GoT a v posledních letech očividně dál herecky zraje.

5. Stabilní základ a jasná adaptace

5 důvodů, proč není The Last of Us stejný propadák jako Zaklínač a Pán prstenů © HBO Max

Nevím jak vy, ale mně osobně vždy rozčilují ty ambiciózní proklamace tvůrců očekávaných seriálových megahitů ještě před tím, než vám vůbec naservírují úvodní znělku prvního dílu. Tihle plánují natočit aspoň 7 řad tohohle, támhle zase ještě nemají ani postprodukci první řady, ale už teď vědí, že budou minimálně 4 řady, dva spinoffy a navrch ještě animák. Celé to ale zavání spíš arogancí (a chamtivostí) než ambicemi vytvořit opravdu něco mimořádného. No a když se pak takový megahit sesype hned na začátku, stejně všechny ty úžasné plány letí do koše.

The Last of Us zatím vypadá i v tomhle na pravý opak. Nic není ponecháno náhodě, tvůrci jdou ve snaze porozumět předloze až na dřeň, přičemž očividně nešetřili na scénáři, režii, hercích ani kulisách a CGI. Výsledkem může být hit letošního roku, pomocí něhož Craig Mazin po Černobylu již podruhé v řadě posune žánr televizního seriálu zase o kus dále na evolučním žebříčku. A na ten se bude navazovat mnohem snáze, než když jste v situaci, kdy musíte ústřední postavu celého příběhu od základů přepsat, nebo pro ni nedej bože hledat nového herce. Navíc se od začátku pracuje s tím, že seriál bude mít jen tolik řad, kolik je děje v samotných hrách. Žádné zbytečné odbočky a výplně. Prostě přímá adaptace a hotovo.

Zdroj: Autorský text

Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
7 filmových revolucí, bez kterých by Avatar nikdy nevzniknul
7 filmových revolucí, bez kterých by Avatar nikdy nevzniknul
22.01.2023 14:00:00 | Zajímavosti

James Cameron po 13 letech od prvního Avatara znovu drtí kina a v plánu má hned několik dalších pokračování. Cameronův úspěch je přitom do velké míry postaven na technologické revoluci, kterou je dlouhé roky posedlý a dokáže ji kreativně dokonale vytěžit. Aby ale mohl vzniknout „fenomén Cameron“, museli mu jiní položit pevné základy.

Tohle je nejkontroverznější žena Hollywoodu. Proč s ní nikdo nechce pracovat?
Tohle je nejkontroverznější žena Hollywoodu. Proč s ní nikdo nechce pracovat?
14.12.2022 11:40:00 | Zajímavosti

Před týdnem otřásla filmovým světem zpráva o tom, že se snad už nikdy nedočkáme Gal Gadot jako Wonder Woman. Nakonec se ale ukazuje, že amazonská princezna má v budoucím DCU budoucnost, ovšem bez režisérky Patty Jenkins. Představme si tuto tvůrkyni, kterou mnozí označují za noční můru Hollywoodu.

Avatar 2 míří do kin v různých verzích. Tu nejlepší ale v Česku nenajdete
Avatar 2 míří do kin v různých verzích. Tu nejlepší ale v Česku nenajdete
11.12.2022 14:00:00 | Zajímavosti

Už ve středu 14. prosince uvidí první běžní diváci druhý film ze série Avatar s podtitulem The Way of the Water. Ačkoli recenze mluví o mistrovském díle režiséra Jamese Camerona, publikum stále čeká těžké rozhodování, na kterou verzi vyrazit. Sám Cameron totiž doporučuje variantu, kterou v tuzemských kinech nenajdete.

Rod draka zatajil třetí obří stvůru. Jak dopadl poslední velký drak Aegona Dobyvatele?
Rod draka zatajil třetí obří stvůru. Jak dopadl poslední velký drak Aegona Dobyvatele?
29.11.2022 11:15:00 | Zajímavosti

Jedním z nejpůsobivějších vizuálních i příběhových pozlátek celé 1. řady seriálu Rod Draka byla bez diskuze Vhagar, aktuálně nejstarší, největší a nejmocnější žijící drak v celém Západozemí. Lebku Baleriona známe již ze Hry o trůny. Kde je ale třetí velký drak, s nímž Aegon dobyl Západozemí?