FB pixel TP pixel
Incest, homosexualita a potoky krve. V Rodu draka přituhuje a bude hůř © HBO Max

Incest, homosexualita a potoky krve. V Rodu draka přituhuje a bude hůř

Ostřílení fandové Hry o trůny jsou na trochu krve či dámské ňadro sice zvyklí, ale Rod draka s každým dalším dílem důrazněji naznačuje, že má v úmyslu jít za pomyslnou linii tabu ještě o krok dál. I přesto (a zároveň naštěstí) není šokování naturalistickými záběry zdaleka jedinou zbraní seriálu.

20. 9. 2022 13:00 | Zajímavosti

POZOR: Následující text obsahuje spoilery ze seriálu Rod draka i knihy Tanec draků, které je adaptací.

Některé věci se v Západozemí zkrátka nemění. Pokud jste náhodou čestní a pravdomluvní, velmi pravděpodobně skončíte špatně. A pokud se náhodou koná významná svatba, velmi pravděpodobně bude aspoň trochu rudá a poteče krev. Obě tato západozemní „klíšé“ si po pátém dílu Rod draka můžeme odškrtnout.

Z tempa děje je patrná změna režie

Možná jste si všimli, jak se ve 4. a 5. dílu trochu změnilo oproti předchozím třem epizodám tempo. Může za to Režisérka Clare Kilner (Psychiatr), která právě pro tyto dvě epizody převzala štafetu od Miguela Sapochnika a Grega Yaitanese. Oba díly toho z pohledu vizuálu a různorodých lokací zase až tolik neukáží, za to doslova překypují dialogy, dialogy a dalšími dialogy.

Jejich cíl je přitom zcela jasný – zasít do jednotlivých postav další drobné jizvičky, pochyby či vztek, které v následujících dílech (což vzhledem k časovým skokům rovněž znamená po letech) budou ospravedlňovat a vysvětlovat jejich konání.

Pro následující dva díly převezme režisérské otěže opět režisér prvního dílu i řady dílů z původní Hry o trůny Sapochnik, pak si osmý díl střihne Geeta V. Patel a poslední dva díly první řady opět oddiriguje Clare Kilner. Bude tak hodně zajímavé sledovat, jak se tempo děje i náplň epizod bude měnit.

Emily Carey bude chybět

Incest, homosexualita a potoky krve. V Rodu draka přituhuje a bude hůř © HBO Max

Otto Hightower (Rhys Ifans) na začátku pátého dílu své dceři (Emily Carey) a vlastně i všem divákům správně připomněl, že ve chvíli, kdy Viserys (Paddy Considine) vydechne naposledy a Rhaenyra (Milly Alcock) se po něm stane královnou, dříve či později to vyústí ve válku.

A velmi správně také poznamenal, že až si veřejnost vezme jako rukojmí syna Alicent Aegona Targaryena, který je nejstarším synem Viseryse a měl by tak dle tradice usednout na trůn, Rhaenyra bude dříve či později donucena jej odstranit, aby upevnila svůj status královny.

Doufám, že se s námi Otto nerozloučil definitivně a až Viserys na ten svůj podivný moribundus zemře (v pátém díle jsem po jeho pádech několikrát měl pocit, že už znovu nevstane), znovu se objeví na scéně. Přece v tom politickém chaosu svou dceru nenechá.

No a když už jsme u Alicent, Emily Carey se s Rodem draka rozloučila na výbornou. Nejen tím, že ukázala, jak se za ta léta na královském dvoře naučila trošce toho politického řemesla, ale i svým vystoupením na zahájení oslav svatby, kde skrz křiklavě zelenými šaty všem příbuzným symbolicky naznačila, že bude potřebovat jejich podporu. A asi jen oni si uvědomili, že jejich příbuzná si na sebe vzala svou alternativu „brnění“ a vyráží do války za své potomky.

Myslím si, že odhalení lži Rhaenyry je definitivní tečkou za jejich stále trochu přátelským vztahem. Rhaenyra Alicent dokonce přísahala na svou zemřelou matku, že je stále neposkvrněná. Teď navíc začne tahle malá dračice rodit své vlastní potomky a tím si upevňovat svou vlastní královskou linii, což bude stoprocentně definitivní tečka za jejich společným notováním a začátek vzájemné nenávisti, kde dříve či později pravděpodobně dojde na nehezké násilí.

Ser Criston málem dopadl jako Ned Stark

Incest, homosexualita a potoky krve. V Rodu draka přituhuje a bude hůř © HBO Max

Ser Criston Cole (Fabien Frankel) zase v podstatě v jediném díle krásně ukázal, jak moc vám přílišná škrobenost a smysl pro čest může v Západozemí uškodit. Z osobního strážce nástupkyně trůnu, která pro něj má slabost a ráda mu bude celý život roztahovat nohy, se mu během 59 minut podařilo dostat do situace, kdy zabil milence jejího nastávajícího muže a chystal se spáchat rituální sebevraždu.

Dává to smysl, protože pro Cristona byl nástup do Královské gardy tím největším úspěchem dosavadního života a zároveň největším úspěchem, jakého kdy dosáhl kdokoli z jeho rodiny. Kvůli chvilce slabosti a přílišné upřímnosti však vše zahodil a v afektu se z něj jako lusknutím prstu stal vrah. Zkrátka a dobře na „Hru o trůny“ neměl potřebný žaludek.

Na druhou stranu ho Alicent hned dvakrát zachránila. Nejdříve ho nedala mučit za styk s Rhaenyrou a podruhé mu zcela očividně rozmluvila sebevraždu. To v kombinaci s tím, že Rhaenyra odmítla jeho naivní nabídku na útěk a společný sňatek v Essosu podle mě znamená, že Ser Criston Cole – ať už s ním dál bude cokoli – je od nynějška spojencem Alicent.

Zároveň bych si tipnul, že tenhle emoční veletoč z něj do budoucna udělá poněkud otrkanějšího a méně čestného hráče. Velmi dobře si totiž bude uvědomovat, že přílišná čestnost z něj v důsledku udělala slabocha, kterého odmítla Rhaenyra, který málem skončil popravený a následně si málem vzal život sám.

Dynamika Rhaenyry a Daemona je perfektní

Incest, homosexualita a potoky krve. V Rodu draka přituhuje a bude hůř © HBO Max

Rhaenyra už potřetí ukázala, že má svého strýčka Daemona (Matt Smith) velmi dobře přečteného. Poprvé to prokázala ve druhém díle na Dračím kameni, kde jej vyzvala, ať ji zkrátka zabije, čímž se elegantně zbaví svého v té chvíli hlavního soka o Železný trůn. Očividně však z jeho chování či darovaného náhrdelníku moc dobře tušila, že něco takového Daemon nikdy neudělá.

Podruhé si s ním zahrála ve čtvrtém díle v nevěstinci, kdy mu bez okolků nabídla své tělo a Daemon se musel zuby/nehty držet, aby nepodlehl. Scéna z hostiny v pátém díle byla další tohohle druhu. Rhaenyra očividně okouzlenému Daemonovi dala opět obrazně „nůž na krk“ a pošťouchla jeho šílenou náturu.

Řekla mu, že když pobije okolní stráže a unese ji, velmi ráda se stane jeho ženou. Podobně jako v předchozích instancích jsem měl i tady pocit, že si částečně dělá srandu, částečně to myslí smrtelně vážně (protože v sobě rovněž má díl pověstné targaryenské šílenosti) a částečně testuje Daemonovy limity a hraje si s jeho rovněž napůl šílenou myslí.

Tahle jejich dynamika je ale skvělá, protože z ní čiší nepředvídatelnost, trocha šílenosti i očividná nátura udělat klidně i to, co by absolutně nikdo nečekal. A bude hodně zajímavé sledovat, jak bude pokračovat dál, když je nyní Rhaenyra vdaná a Daemon si dle pátého dílu (spoiler: a traileru na šestý díl) zřejmě něco začne s dcerou lorda Corlyse Velaryona (Steve Toussaint). Podle mě ne ani tak proto, že by se do ní zamiloval, ale určitě vidí, že ona pro něj má slabost a zároveň mu takový vztah pomůže mít záminku, aby se držel nablízku Rhaenyry.

Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
Rod draka řeší bizarní incest a dědice trůnu: Co znamenal ten bílý jelen?
Rod draka řeší bizarní incest a dědice trůnu: Co znamenal ten bílý jelen?
08.09.2022 13:00:00 | Zajímavosti

Třetí díl Rodu Draka z dílny HBO Max díky bohu drží laťku nastavenou prvními dvěma díly a bez okolků nadále tne do živého. Teče krev, létají kusy střev, tu a tam leží ohořelý člověk, zatímco na druhé straně se politikaří, pletichaří a řeší mnohdy ještě špinavější a krutější intriky.

7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů
7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů
05.09.2022 12:00:00 | Zajímavosti

Byť to vypadá, že tvůrci Prstenů moci v prvních dílech našlapují až příliš opatrně a pomalu, na kultovní trilogii Pána prstenů naštěstí nezapomněli. Právě naopak, už úvodní dvě hodiny přinesly hned několik významných náznaků a odkazů, které fanoušky filmů i knih potěší i poučí. O co přesně jde?

Nečekaný zvrat i pedofilie v Rodu Draka: Proč Daemon nezabil Rhaenyru?
Nečekaný zvrat i pedofilie v Rodu Draka: Proč Daemon nezabil Rhaenyru?
31.08.2022 17:00:00 | Zajímavosti

Hned druhé pokračování nového seriálu HBO Max ze světa Hry o trůny nabídlo slušný „WTF“ moment (v dobrém slova smyslu), který možná řadě diváků vrtá hlavou. Daemon Targaryen měl šanci zabít jediného dědice trůnu i hlavního rádce krále a stát se jediným smysluplným nástupcem. Proč nakonec vycouval?

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech?
10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech?
23.08.2022 13:00:00 | Zajímavosti

Po více než 3 letech od hořkosladkého konce Hry o trůny se fandové dočkali. HBO mezi ně vypustila targaryenský prequel s jasným cílem – vyžehlit, co finále původního seriálu zpackalo. A aby si tvůrci žehlení ulehčili, napěchovali už první díl celou řadou easter eggů. Našli jste je všechny?