FB pixel TP pixel
10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech?

Po více než 3 letech od hořkosladkého konce Hry o trůny se fandové dočkali. HBO mezi ně vypustila targaryenský prequel s jasným cílem – vyžehlit, co finále původního seriálu zpackalo. A aby si tvůrci žehlení ulehčili, napěchovali už první díl celou řadou easter eggů. Našli jste je všechny?

23. 8. 2022 13:00 | Zajímavosti

Rod draka začíná stejně jako Hra o trůny skončila: Velkou radou

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

Byť se prequel Hry o trůny odehrává bezmála 200 let před divákům známými událostmi, začíná přesně tam, kde původní seriál skončil, a to Velkou radou svolanou králem Jaehaerysem I. Targaryenem, na níž bylo rozhodnuto, kdo bude s konečnou platností jeho nástupcem (vítězem se nakonec stal Viserys aka Paddy Considine). Jde o příhodný způsob, jak tento nový příběh ze Západozemí zahájit, jelikož začínáme stejně, jako Hra o trůny skončila. Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright) byl rovněž zvolen králem Západozemí na Velké radě, byť na ni dorazilo o poznání méně urozených lordů a odehrála se v Dračí jámě místo Harrenhalu.

172 let před Daenerys

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

Po úvodním prologu se děj ihned přesouvá do devátého roku vlády krále Viseryse I. Targaryena. Text na obrazovce přitom hlásá: „Král Viserys I. Targaryen již vládne devět let. Nacházíme se 172 let před smrtí Šíleného krále Aeryse a narozením jeho dcery, princezny Daenerys Targaryen.“ O chvíli později téměř veškerý text zmizí a na obrazovce zůstávají jen slova „172 let před Daenerys,“ která jasně ukazují jak fanouškům knih, tak fandům původního seriálu, kde přesně v historii Západozemí se nacházíme a jak dlouho do minulosti jsme se od již velmi dobře známého osudu Daenerys (Emilia Clarke), poslední vládkyně z rodu Targaryenů, přesunuli.

Valiryjská ocel a dýka, která měnila dějiny

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

Hra o trůny nás svého času naučila jednoduché pravidlo – zbraně z Valiryjské ocele jsou stručně řečeno OP. Nejenže vydrží prakticky věčně, ale jde o jediné zbraně, které dokáží zabít Bílé chodce. Hned v prvním díle Rodu draka jsme měli tu čest setkat se s několika takovými zbraněmi. Jednak jsou tady dva dědičné meče Targaryenů: Blackfyre (nosí Viserys) a Dark Sister (nosí Daemon). První vlastnil sám Aegon Dobyvatel a druhý jeho sestra Visenya. Ti pozorní si však všimli také Viserysovy dýky, kterou na konci prvního dílu předá své dceři Rhaenyře, v té chvíli již nástupkyni trůnu. Ano, jde o dýku Catspaw, s kterou se o téměř 200 let později Malíček pokusí zabít Brana Starka a de facto rozpoutá Válku pěti králů a s kterou Arya (Maisie Williams) probodne srdce Nočního krále a ukončí Dlouhou noc.

Zmínka o Nymerii a dalším chystaném prequelu

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

Jeden z easter eggů v prvním díle Rodu draka míří do mnohem hlubších dějin Západozemí. Rhaenyra (Emma D'Arcy) a Alicent Hightower během studia historie hovoří o Nymerii, legendární válečnici, která dovedla před tisícem let rhoynarské uprchlíky do Dornu. Je také dávným předkem rodu Martellů, jejichž vláda přetrvala až do doby Hry o trůny (jméno Nymeria dostal také zlovlk Aryi Stark). Dost možná tak jde o ochutnávku toho, co by v budoucnu mohlo z dílny HBO ještě vzejít. Jmenovitě o seriál 10 000 Ships, který by měl být jedním ze spinoffů Hry o trůny ve stádiu vývoje a který se točí právě okolo příběhu válečnice Nymerie.

Známé erby jsou zpět

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

Turnaj, který král Viserys v rámci prvního dílu uspořádal, aby našel vhodného následovníka trůnu, je ideálním místem pro rekapitulaci nejmocnějších rodů Západozemí. Tak trochu rovněž připomíná podobný turnaj z první řady Hry o trůny, pořádaný na počest králova pobočníka, tehdy Neda Starka (Sean Bean). Byť se detaily okolo turnaje oproti knižní předloze trochu liší, seriálu to nijak neškodí. A pozorný divák si může všimnout celé řady známých erbů. Nechybí tříhlavý červený drak na černém pozadí (Targaryeni), zlovlk rodu Starků, zlatý lev rodu Lannisterů, černý jelen na žlutém pozadí rodu Baratheonů, červený lučištník na zeleném pozadí rodu Tarlyů, červený z kůže stažený muž na černém pozadí rodu Boltonů nebo černá kolečka na rudém pozadí rodu Coleů.

Rod draka rovněž začíná úmrtím člena rodu Arrynů

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

Když je řeč o světě Hry o trůny, existuje vždy vysoká pravděpodobnost, že poteče krev a někdo zemře. A nový prequel tuto pověst svého předchůdce naplňuje hned od samého začátku beze zbytku. Možná si vzpomenete, že původní seriál začal smrtí králova pobočníka Jona Arryna (John Standing), která se stala rozbuškou všech následujících událostí. Rod draka jde v tomto podobnou – nebo vlastně identickou – cestou. Smrt Aemmy Arryn (Sian Brooke), manželky krále Viseryse I. Targaryena – během porodu (a jejího syna jen pár hodin po porodu) je brutální a smutný moment, jehož dopady budeme, stejně jako v případě první řady Hry o trůny, pociťovat celou první řadu.

Dracarys!

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

Targaryeni se svými draky komunikují skrz vznešenou valyrijštinu. A i když vám možná tato řeč na první pohled moc neříká, slovo „Dracarys“ si určitě budete pamatovat, neboť šlo o jedno z těch nejikoničtějších, které Daenerys v původním seriálu utrousila. Odkazu na něj jsme se dočkali hned v prvním díle, kdy Rhaenyra přikázala svému drakovi Syraxovi, aby zažehnul pohřební hranici s její matkou a bratrem. Zatímco Daenerys jej však zpravidla používala ve smyslu útoku a používání své moci, rod Draka jej ukazuje v jiném světle, stejně jako draky a jejich vztah k lidem.

Lebka legendárního draka Baleriona

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

Balerion, známý také jako Černý děs, byl největší ze všech draků, které kdy Targaryeni ovládali a jeden ze tří velkých draků, s kterými si Aegon Dobyvatel podmanil celé Západozemí. Z mečů roztavených jeho dechem následně vytvořil Železný trůn. Po jeho smrti (dožil se asi 200 let) Targaryeni umístili jeho lebku do podzemí pod Královo přístaviště. Zatímco ve Hře o trůny ležela lebka zaprášená ve tmavém sklepení, v Rodu draka je vystavena na oltáři, aby Targaryenům připomínala, jak důležití jsou draci pro jejich moc. Malou zajímavostí je, že král Viserys byl posledním Balerionovým jezdcem – stal se jím zhruba rok před tím, než dračí obr zemřel stářím. Další zajímavostí je, že jeden ze tří draků – dračice Vhagar, na níž po boku Aegona jezdila královna Visenya Targaryen – je v době, kdy se odehrává Rod draka, stále naživu. V této době je již zocelená stovkami bitev, měla by být podobně velká jako Balerion a jde o největšího a nejstaršího draka v Západozemí, avšak v seriálu se zatím neobjevila.

Strom srdce v Králově přístavišti

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

Velký Strom srdce byl ve Hře o trůny ikonickou součástí Zimohradu na severu a odehrálo se u něj mnoho významných událostí. Tvůrci Rodu draka se však očividně rozhodli jeden takový strom umístit i do Králova přístaviště, pod jeho korunou se Rhaenyra a Alicent bavily o historii a mimo jiné i o výše zmíněné Nymerii. Na základě knížek je známo, že všechny Stromy srdce na jihu Západozemí pokáceli Andalové (současná etnická skupina lidí, kteří nyní dominují populaci kontinentu) dlouho před událostmi Rodu draka. Je tedy zvláštní, že jeden takto daleko na jihu vidíme, když ve Hře o trůny už se zde nenacházel. Buď jde o výjimku, která byla ponechána svému osudu, nebo jej zde mohl vysadit některý z vládnoucích Targaryenů. Ve spojení s výskytem citace "Bohové staří a noví" ve scénáři a následujícím easter eggem zřejmě není naivní domnívat se, že tento strom ještě v ději sehraje nějakou roli.

Píseň ledu a ohně v Aegonově vizi

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech? © HBO Max

Zřejmě největším odhalením prvního dílu Rodu draka je skutečnost, že Aegon Dobyvatel měl sen, v němž viděl hrozivou zimu a přicházející temnotu, která ukončí svět lidí. Tím je samozřejmě myšlen Noční král a Bílí chodci a Aegonova vize se ve Hře o trůny skutečně vyplnila. Aegon svůj sen pojmenoval "Píseň ledu a ohně", protože věřil, že pouze Targaryen sedící na Železném trůnu (oheň) může říši lidí dovést k vítězství nad Bílými chodci (led). Tato vize nejenže odkazuje na děj původního seriálu, ale zároveň dává další dějovou úroveň původní knižní sérii, z níž vychází a která se samozřejmě rovněž jmenuje Píseň ledu a ohně.

Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
10 zásadních věcí, které Netflix změnil v Sandmanovi oproti komiksům
10 zásadních věcí, které Netflix změnil v Sandmanovi oproti komiksům
18.08.2022 12:00:00 | Zajímavosti

Poslední fantasy pecka, kterou Netflix vypustil mezi své diváky, bojuje s rozporuplnými reakcemi. Zatímco komiksy nepolíbení diváci si tu jízdu povětšinou užívají, fandové předlohy mnohdy zuří a nechápou, proč se tvůrci odmítli držet kánonu. V čem se seriál od kultovních komiksů zásadně liší?

Nový hit Marvelu přichází na Disney Plus. Tvůrci slibují nečekané hrdiny i padouchy
Nový hit Marvelu přichází na Disney Plus. Tvůrci slibují nečekané hrdiny i padouchy
16.08.2022 14:00:00 | Zajímavosti

Ve čtvrtek 18. srpna startuje nový marvelácký seriál She-Hulk. Měli jsme možnost vidět už první čtyři díly a také si na dálku popovídat s vybranými herci a tvůrci. Mrkněte, co si o seriálu či o svých postavách myslí.

Nová Meryl Streep? Těchto 10 mladých hvězd byste rozhodně měli sledovat
Nová Meryl Streep? Těchto 10 mladých hvězd byste rozhodně měli sledovat
02.08.2022 16:00:00 | Zajímavosti

I když máme rádi Meryl Streep i Emmu Thompson, někdo jednou bude muset jejich místo převzít… a Hollywood se nadějnými herečkami jen hemží. Vybrali jsme pro vás deset vycházejících hvězd, které se vyplatí sledovat.

Potitulkové scény Thora 4: Vysvětlujeme nové lokace a hrdinu Marvelu
Potitulkové scény Thora 4: Vysvětlujeme nové lokace a hrdinu Marvelu
11.07.2022 17:00:00 | Zajímavosti

Nejnovější Thorův příběh s podtitulem Láska jako hrom vstoupil ve čtvrtek do kin a jako obvykle nabízí hned dvě potitulkové scény. Obě dále rozvíjí svět Marvelu a představují nového hrdinu i dosud neviděnou lokaci, kterou může MCU dále prozkoumávat.