FB pixel TP pixel
10 šílených překvapení, které nás baví a zároveň štvou na Papírovém domu © Netflix

10 šílených překvapení, které nás baví a zároveň štvou na Papírovém domu

Málokterý seriál nás v posledních letech zvedl ze židle jako španělský heist Papírový dům. Podívali jsme se na zoubek těm největším a nejšílenějším překvapením, která pro nás tvůrci připravili a která nás stejnou měrou iritují jako baví. Dopředu upozorňujeme na hromadu spoilerů.

Zajímavosti

(Ne)plánované prodloužení pobytu

Žánr heist filmů má svá jistá pravidla a už samotná premisa seriálu jde proti zažitým tradicím. Místo rychlé akce, pár pytlů peněz a zběsilého úprku tak diváky čeká pořádně dlouhá a výživná loupež, která se rozhodně nenese v duchu Lucasova hesla: Faster, more intense! Naopak trvá skoro až úmorně dlouho, aby se uvnitř budovy mohly dít šílené veletoče mnohdy vyšinutých postav skoro jako ze španělské telenovely.

Tokyo se vrací!

Pro budovu státní mincovny (v pozdějších řadách pak Národní banky) platí rčení, že pod svícnem je největší tma. V momentě opuštění interiéru budovy se tak hrdinové zdají nejzranitelnější. Když tedy byla Tokyo v druhé řadě vydána napospas policii, jen málokdo čekal, že se ještě vrátí na scénu zločinu. O to překvapivější a velkolepější byl její návrat, ze kterého by měl radost rozhodně i Dominic Toretto.

Rodinná pouta

Minulost většiny postav zůstala divákům zatajena, když však ve výjimečných situacích došlo k odhalení dávných přečinů a vztahových propletenců, stálo to za to. Nejvíce s námi určitě zahýbalo zjištění o Profesorově sourozenci Berlínovi a jejich výjimečné bratrské lásce s až homoerotickými přesahy.

Láska hory i znesvářené strany přenáší

Pravidlo číslo jedna znělo, hlavně se nezaplést s nikým zapojeným do akce. Profesor ale tak trochu pozapomněl počítat i se sebou samým a nakonec to byl on, kdo pravidla pořušil tím nejhrubším přečinem. Není divu, že se tým v červeným kombinézách ocitl v nesnázích, vztahy na pracoviště zkrátka nepatří. I když v tomto případě musíme dodat, že průšvihářů bylo v tomto ohledu více.

Stockholmský syndrom

Nezaplést se s nikým z týmu, s nikým od policie… no a už hlavně se nehrabat do pošramocených vztahů svých rukojmích. Denver nebyl zrovna nejposlušnější hoch, ale musíme mu to prominout, jeho vztah s přítelem utlačovanou mincovní sekretářkou je jednou z nejlépe vystavěných dramatických linek seriálu. Moment, kdy se pak v druhé sérii přidá na stranu maskovaných kníračů, je už jen třešničkou na dortu.

Na kahánku

Jak zaháčkovat diváka? No přece pořádným cliffhangerem. Nejvíc v očekávání jsme rozhodně zůstali na konci čtvrté série, protože nikdo nečekal, jak rychle se dostane manická těhule Sierra Profesorovi na kobylku. Možná mu láska zatemnila mozek a teď se jen těžko dostává z téhle polízanice.

Smrt číhá všude

Těžko očekávat a bylo by dost bláhové v to doufat, že v příběhu, který se hemží samopaly, výhružkami a zakrvavenými kladivy vyváznou všichni aktéři živi a zdraví. Je však s podivem, nakolik se tvůrci vyžívají v brutálních smrtích svých postav. A je ještě podivuhodnější, že zásadně zabíjejí postavy sympatické (Oslo, Nairobi) a ty, které lezou na nervy (Tokyo, Arturo), nechávají dlouho žít. Tomu říkáme udržovat žhavou diskuzi par excellence a přemýšlíme, jestli za tím v pozadí nestojí tvůrci Hry o trůny.

Náhlá zaváhání

Každá akce potřebuje pořádné PR a je jedno, ať už se jedná o divadelní představení nebo největší bankovní loupež ve španělské historii. Na PR manažera však Profesorovi už nezbyl budget, a tak musel zajistit partičce dalíovců veřejnou prezentaci sám. Když unikly nahrávky policejních rozhovorů, zdálo se, že jde jen o jeden z jeho dalších přešlapů. Výjimečně však v tuto chvíli nenechal průchod svým citům, ale šlo o dobře kalkulovaný krok s cílem policii zdiskreditovat.

Vzpoura uvnitř

Své přátele si drž blízko u těla, avšak ještě blíž si drž své nepřátele… a rozhodně nikomu nevěř. Bohužel v případě sestavování týmu pro druhou velkolepou akci se Profesor trochu přepočítal, když jmenoval vůdcem gangu ješitného Palerma, který pozbýval Berlínova sexuálního charismatu. Od samého začátku jsme věděli, že bude dělat problémy, ale že jeho egoisticky motivované osvobození militantních zabijáků povede až k smrti jedné z nejoblíbenějších postav, čekal opravdu málokdo.

Některých postav se nejde zbavit

Třetí série znamenala nové dobrodružství nenasytné a tak trochu bláhové party, s nadšením jsme tedy očekávali nové postavy a doufali, že některé upadly v zapomnění. Jak nepříjemné bylo překvapení, když se i u druhé loupeže ocitl attention seeker Arturo se svými poučkami o tom, jak přežít přepadení v klidu a pohodě, což o jeho minulém výkonu rozhodně říct nelze. Při pohledu na jeho obličej se nám otevírá kudla v kapse a přejeme mu jen to nejhorší.

 2 464 zobrazení  
ROZBOR: 9 věcí, které odhalil první trailer Matrixu 4
ROZBOR: 9 věcí, které odhalil první trailer Matrixu 4
15.09.2021 12:00:00 | Zajímavosti

Snad žádný trailer poslední doby neotřásl internetem jako upoutávka na nový Matrix. Pojďme se podívat na to, co všechno se v ní skrývá.

Avenger Shang-Chi: Co znamenají potitulkové scény pro budoucnost Marvelu?
Avenger Shang-Chi: Co znamenají potitulkové scény pro budoucnost Marvelu?
05.09.2021 13:00:00 | Zajímavosti

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech je konečně v kinech a zdá se, že mistr bojových umění bude hrát v rámci MCU pořádně velkou roli. A to je moc dobře!

Shang-Chi: Kdo je nový hrdina Marvelu a jaké filmy nakoukat před premiérou?
Shang-Chi: Kdo je nový hrdina Marvelu a jaké filmy nakoukat před premiérou?
31.08.2021 11:00:00 | Zajímavosti

První asijský superhrdina se do kin vřítí už tento čtvrtek a přinese s sebou zakončení několika příběhových linek v rámci MCU. Rovněž nás ale vezme do zcela nové části marvelovského univerza a představí celou řadu nových postav. Pojďme si je představit!

ROZBOR: Co všechno odhalil nový trailer na Spider-Man: Bez domova?
ROZBOR: Co všechno odhalil nový trailer na Spider-Man: Bez domova?
24.08.2021 20:00:00 | Zajímavosti

Třetí díl Spider-Mana konečně představil první trailer na dlouho očekávanou výpravu do multivesmíru a hned po třech minutách, které jsme měli možnost vidět, víme, že nás čeká celá řada marvelovských reálií. Pojďme si představit ty nejvýznamnější.