FB pixel TP pixel
Speciál Přátelé: Zase spolu řadu fanoušků zklame. Emoce mu ale upřít nelze © TMDB

Speciál Přátelé: Zase spolu řadu fanoušků zklame. Emoce mu ale upřít nelze

Konečně jsme se dočkali a na HBO je ode dneška dostupné speciální setkání legendárních Přátel. Měli jsme možnost ho vidět s předstihem a můžeme říct, zda byste si měli pořídit extra balení kapesníků.

Recenze

Seriál Přátelé sice zakončil své putování obrazovkami již v roce 2004, dodnes však zůstává globálním megahitem, u kterého tráví celé dny diváci napříč planetou. Ostatně i to byl důvod, proč si slavný sitcom mateřská společnost Warner Media při spouštění své nové služby HBO Max okamžitě stáhla pro sebe a původně ke spuštění chystala i speciální epizodu, ve které se měli herci ze seriálu po letech znovu setkat. To se nakonec kvůli pandemii nepovedlo a takzvaný reunion byl předtočen až letos. A vás určitě zajímá, zda stojí za necelé dvě hodiny vašeho života.

Aby bylo hned z počátku jasno: MILUJU PŘÁTELÉ! Ještě v pubertě jsem si nahrál všechny řady na VHSky, jejichž boky jsem dokonce esteticky polepil českým názvem, do kterého jsem se v tehdejším Microsoft Word snažil dostat i ony ikonické barevné tečky. Dodnes je mám někde v krabici a živě si pamatuji, jak jsem je několikrát po víkendech kompletně protočil, zatímco ve všedních dnech jsem sjížděl reprízy v televizi. Můžu vám tedy jasně říct, že Ross Rachel nezahnul, protože se prokazatelně rozcházeli. Samozřejmě znám dokonale pravidla blafované. Vím, co dělá za práci Chandler Bing (ve skutečnosti jich dělal víc). A dokázal bych možná i spočítat, kolik vousů má Tom Selleck na svém věhlasném vousu charismatického Richarda. Asi vás tedy nepřekvapí, že jsem byl na tenhle speciál nadržený jako malé děcko, zároveň jsem si ale uvědomoval, že nemůžu čekat zázraky. Prostě se stará partička po letech sejde a zavzpomíná. Jednou v kulisách svých televizních obýváků, podruhé nad scénářem, potřetí před fontánou z úvodní znělky, kde je zpovídá komik a moderátor James Corden.

Právě tady bude pro mnohé kámen úrazu. Dá se totiž předpokládat, že od Přátelé: Zase spolu bude řada diváků čekat zhola nemožné, jako například regulérní novou epizodu. Reuniony u nás totiž nemáme moc zažité (třeba jednou dojde na Ordinaci, haha) a Warneři navíc byli s celým konceptem až do poslední chvíle zatraceně tajemní. A vcelku oprávněně, protože výsledný večer, který má hodinu a 44 minut vlastně není ani zdaleka tak zábavný, jak byste asi čekali, nebo spíš doufali. Herci se zkrátka v úvodu opět sejdou ve studiu, v němž strávili 10 let života, a po dojemném uvítání a prvních nostalgických vzpomínkách se odeberou na gauč, kde jim James Corden pokládá značně nenápadité otázky, které jsou prokládány tu módní přehlídkou kostýmů a támhle několikavteřinovým návratem známé osobnosti, která se v seriálu objevila.

Speciál Přátelé: Zase spolu řadu fanoušků zklame. Emoce mu ale upřít nelze © TMDB

Herci tak de facto vzpomínají na třech studiových lokacích na to, co na place zažili a jaké ikonické momenty dokázali vytvořit. Režie tyto vzpomínky vcelku logicky doprovází záběry ze seriálu, které vám připomenou opravdu ty největší momenty typu prvního polibku Rosse a Rachel, případně Rossovo stěhování gauče (PIVOT!!!). Sám jsem se ale zhruba po hodině přistihnul, že se vlastně trochu nudím a že bych tyto scény ze seriálu, které velmi dobře znám, raději vyměnil za více unikátních historek a insiderských vtípků. Těch je totiž kupodivu dost málo a ty nejlepší jste viděli již v traileru. A to navíc ve zremixované podobě! Tu nejzajímavější historku, která bezpochyby řadu diváků a divaček donutí téměř k pláči, vám pak kvůli embargu ani prozradit nemohu. Ale nebojte, zcela jistě to za mě obratem zvládne bulvár. Ostatně asi bych vám tenhle moment ani spoilerovat nechtěl.

Samotná herecká camea jsou bezpochyby fajn, pro změnu ale trpí šíleným nedostatkem prostoru. Jasně, chápu, že se chtěl štáb soustředit na nejslavnější šestici, ale těch pár vteřin pro Maggie Wheeler aka Janice, nebo Thomase Lennona a jeho dvojče Joeyho ruky mi vlastně přišlo skoro až jako urážka jejich komediálního talentu. Na o něco delší dobu se objeví snad jen Tom Selleck, ale ani jeho očař Richard nedostane víc než okolo minuty prostoru. Je to vlastně docela paradox. Setkání Přátel je až velkoryse dlouhé, když necelé dvě hodiny nabízí opravdu spoustu stopáže. Výsledný pořad ale příliš hutně nepůsobí, ani i když se do něj tvůrci snaží dostat historky z castingu a informace o stěžejních autorech Martě Kauffman a Davidu Craneovi. Do velké míry mi navíc informace připomínaly letitý dokument, který doprovázel samotné finále seriálu. A opravdu archivních materiálů není rozhodně tolik, kolik byste od takto unikátní sešlosti čekali.

Speciál Přátelé: Zase spolu řadu fanoušků zklame. Emoce mu ale upřít nelze © TMDB

A i přes všechnu rozklíženost výsledného setkání jsem se místy neubránil lehkému pobreknutí. Proč? Protože chemie mezi touhle skupinkou reálných hereckých přátel je pořád extrémně patrná od prvních vteřin. Už úvodní příchod do studia prostě umí vzít za srdce a všechna láskyplná obětí a slzičky na krajíčku téhle partě věříte. A když si herci začnou povídat ve slavných kulisách, případně začnou přehrávat ty nejpovedenější momenty, vůbec nevadí, že jen sedí u stolu a čtou. Je totiž jasně vidět, že dobrý scénář ve spojení se skvělými představiteli dokáže i bez vizuálních cinkrlátek fungovat parádně. I přes všechny výtky jsem tedy rád, že se Warneři rozhodli speciální setkání na HBO Max (přeneseně na HBO GO) uskutečnit. A také, že kompletní herecký tým byl ochotný se ještě jednou sejít před kamerami, aby se s věrnými fanoušky naposledy rozloučili (samozřejmě za hezkou úplatu v podobě cca 3 milionů dolarů na osobu). Jak totiž shodně dodávají, tentokrát to je prý opravdu konečná a dále se budou setkávat pouze na soukromých večeřích. Přeju jim to. Dali nám v minulosti dost zábavy na to, aby si mohli dovolit už definitivně žít bez Přátel. Ty nám nikdo nevezme a tohle setkání po letech můžeme považovat za příjemný rozlučkový bonus. Byť - ironicky řečeno - nikterak speciální.

 637 zobrazení  
Jestli byste měli v týdnu vidět jeden film, je to tenhle!
Jestli byste měli v týdnu vidět jeden film, je to tenhle!
25.01.2021 11:00:00 | Recenze

Zatímco Netflix spoléhá především na svůj původní obsah, který se silně řídí neselhávajícími statistikami sledovanosti, HBO se opírá o kurátorství, kdy kinohity doplňují nenápadné filmy, které jsou často zajímavější než dobře zafinancovaný blockbuster. A v případě dramatu Monos to platí maximálně.

První dojmy: Na HBO se vrací Jeho temné esence! Zvýšila 2. řada kvalitu?
První dojmy: Na HBO se vrací Jeho temné esence! Zvýšila 2. řada kvalitu?
16.11.2020 13:00:00 | Recenze

Největší fantasy seriál letošního podzimu je konečně zpátky. 2. řada Jeho temných esencí bude dostupná na HBO GO od 17. listopadu. A my jsme měli možnost vidět většinu epizod v předstihu.

Netflix má megahit. Úspěch polské senzace 365 dní je diváckou ostudou
Netflix má megahit. Úspěch polské senzace 365 dní je diváckou ostudou
18.06.2020 12:00:00 | Recenze

Je to přesně 11 dní od momentu, kdy se na Netflixu objevil odvážný, vlastně až "pouze pro dospělý" film 365 dní. A dodnes se drží na čele žebříčku sledovanosti. Což je něco, na co bychom neměli být hrdí.

Adam Sandler herecky vládne šílenému Drahokamu od Netflixu
Adam Sandler herecky vládne šílenému Drahokamu od Netflixu
30.01.2020 12:00:00 | Recenze

Tak zaprvé: Drahokam je šílenost. Po evropské premiéře na festivalu v Londýně jsem se několikrát snažila někomu vysvětlit, o co ve filmu jde a jak moc je příběh zamotaný, a ani po několika měsících nemám pocit, že by se mi to úplně podařilo. Pojďme se to ovšem pokusit shrnout: