FB pixel TP pixel
Seriál roku měl původně začít úplně jinak. Mrazivý úvod mohl být pěkná nuda © HBO Max

Seriál roku měl původně začít úplně jinak. Mrazivý úvod mohl být pěkná nuda

Seriál The Last of Us odstartoval s fenomenální sledovaností, která je druhým nejlepším výsledkem HBO za posledních více než 10 let. Mrazivý seriál přikoval k obrazovkám hned první sekvencí. Ta ale mohla být úplně jiná. Tvůrci původně zvažovali skoro až dokumentární přístup z National Geographic. Výsledek přišel divný i jim.

18. 1. 2023 16:30 | Filmové novinky

Seriálová verze herního fenoménu The Last of Us je sice velmi věrná své předloze z PlayStationu, naštěstí se ale hlavně v první polovině první řady nebojí i výrazně rozšiřovat původní kánon a řadu expozičních řešení pojímá po svém. Platí to i pro představení smrtící houby, která posléze v seriálu sužuje lidstvo. Tvůrce a scenárista seriálu Craig Mazin ve finále zvolil prolog, v němž se odborníci na epidemie dohadují o tom, která nemoc by nám mohla zakroutit krkem. V závěru prologu, který se převážně nese v duchu, že lidstvo nakonec zvládne jakékoli šíření nemoci, se ale dozvídáme informace o parazitických houbách, jejichž druhy dokáží ze svých obětí udělat v podstatě živé loutky. Tyto houby mimochodem v reálném světě existují, jak ale i seriál správně uvádí, pro člověka nejsou škodlivé. Chrání nás totiž jejich neschopnost přežít ve vysokých teplotách. Pak prolog výrazně zvážní, když jedna z postav upozorní, že s globálním oteplováním může přijít změna a houby se mohou vyvinout způsobem, který může být pro člověka smrtící. A na něco takového by lék zkrátka nebyl.

Mrazivý dialog místo dokumentu

Scéna je v aktuální podobě naprosto dokonalá a v rámci pilotní epizody nabízí velmi citelný strach z neznámého, který tvůrci obratem zúročí, když se jejich předpověď opravdu stane realitou a lidstvo upadne do více než 20letého pekla, v němž se houba cordyceps rozšíří po celém světě a tvoří v podstatě dýchající a vzájemně propojený ekosystém. Mazin ale původně zvažoval jiný úvod, který šel ve stopách National Geographic a zkrátka by nám ukázal, jak houba napadá mravence, jehož tělíčko proroste a nakonec z něj udělá hračku, která poslouchá na slovo. Tuto variantu nechal Mazin posoudit i tvůrce hry a spoluautora seriálu Neil Druckmann, který měl reagovat slovy, že je sekvence „poněkud divná“. Mazin se tak vrátil zpátky k počítači a zhruba 3 týdny před dotočením seriálu dopsal prolog, který jsme již měli možnost v pondělí oficiálně vidět a který obratem přitáhl k seriálu miliony lidí. A je rozhodně zábavnější než sledovat mravence ve stylu přírodopisných dokumentů. I když jak můžete vidět i ve videu právě od National Geographic, výsledek se dá pojmout hodně hororově.

Zdroj: Collider

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix ukázal nejočekávanější filmy roku! V epickém traileru nechybí nová dračí fantasy
Netflix ukázal nejočekávanější filmy roku! V epickém traileru nechybí nová dračí fantasy
18.01.2023 15:50:00 | Filmové novinky

Netflix jako obvykle hned na úvod roku ukázal, na jaké megahity se mohou diváci a předplatitelé těšit v následujících týdnech a měsících. Stejně jako každý rok nechybí hned několik komedií, thrillerů, akčních trháků a samozřejmě ani fantasy a sci-fi filmy.

Zvrácený seriálový hit Netflixu se vrací. Nový trailer odhalil krvavý hon kočky s myší
Zvrácený seriálový hit Netflixu se vrací. Nový trailer odhalil krvavý hon kočky s myší
17.01.2023 17:10:00 | Filmové novinky

Netflix už 9. února vrátí na obrazovky jeden ze svých největších hitů v podobě seriálu Ty. Ten vypráví zvrácený příběh stalkera Joea, který se tentokrát přestěhoval do Británie, jenže ani zde neunikne svým touhám a také pomstě.

Nový trailer Mandaloriana láká na Jedie i epickou akci. Je to ale trochu podvod
Nový trailer Mandaloriana láká na Jedie i epickou akci. Je to ale trochu podvod
17.01.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Mandalorian se již 1. března chystá zpátky na obrazovky služby Disney Plus a v novém traileru dál odhaluje Din Djarinovu cestu za vykoupením a získáním ztracené cti. Cesta nás zavede na planetu Mandalore i povědomá místa jako Coruscant.

Seriál roku odstartoval. Nový trailer láká na monstra v dalších dílech
Seriál roku odstartoval. Nový trailer láká na monstra v dalších dílech
16.01.2023 16:50:00 | Filmové novinky

Od pondělního rána je na HBO Max dostupný nový seriál The Last of Us, který je bez debat nejočekávanějším seriálem roku a pro řadu diváků i recenzentů tím vůbec nejlepším. A to je teprve leden. Nová upoutávka nabízí nový pohled na monstra v dalších dílech a nové postavy.