FB pixel TP pixel
Nejočekávanější sci-fi seriál roku odhalil zásadní změny vůči herní předloze © HBO Max

Nejočekávanější sci-fi seriál roku odhalil zásadní změny vůči herní předloze

Přestože tvůrci vysoce očekávané postapokalyptické sci-fi na motivy videoherního hitu The Last of Us slibují, že se od předlohy příliš odchylovat nebudou, jen bláhový divák by čekal převedení do televizního formátu jedna ku jedné. Tvůrci odhalili dvě velké změny oproti videoherní sérii a vskutku dávají smysl.

12. 1. 2023 16:35 | Filmové novinky

Už 16. ledna se dočkáme prvního z devíti dílů nového seriálu, který vznikl pod hlavičkou HBO, a první recenze jsou až extaticky nadšené. Chválí věrnost vůči videoherní předloze, oceňují ale i drobné odchylky a přidané backstory, jež série nabízí. Dvě změny ale mohou diváky překvapit, tak se jim pojďme podívat na zoubek.

Časové změny vůči hře

První z ohlášených změn se týká časové posloupnosti a souvisí především s dobou vzniku série. Zatímco ve hře se rozšířila smrtící houba Cordyceps v roce 2013 (rok vydání hry na PS3) a děj se odehrává o 20 let později v roce 2033, tvůrci seriálu zasadili počátek pandemie do roku 2003, což děj přenáší do současnosti. Tvůrce ze studia Naughty Dog a jeden ze showrunnerů Neil Druckmann se nechal slyšet, že změny nastaly především kvůli zpřítomnění samotného seriálu. Tím, že budou Joel s Ellie procházet do jisté míry “současným” Salt Lake City a budou objevovat relikty z počátku milénia, dopomůže imerzivnímu zážitku, při němž budou i sami diváci znovu objevovat a vzpomínat s nimi.

Šíření nákazy

Druhou a asi nejvýraznější změnou, jež poměrně výrazně mění vizuální ráz celého rozpadajícího se světa, jsou houbovité spory, či spíše jejich absence. Zatímco ve hře se nákaza šířila i jedovatým aerosolem a sporami, jež houby vylučovaly, v televizním seriálu se nově budou rozšiřovat nebezpečnými úponky. Nejen že díky oddenkům budou moci infikovaná místa fungovat více jako inteligentní ekosystém, ale především to zbaví hrdinů nutnosti nosit plynové masky, což není zrovna vizuálně nejatraktivnější věc. Navíc se úponky objevují již v původních concept artech pro hru, a tak se jedná o takovou malou poctu všem kreativcům z videoherního studia. I když se Pedro Pascal v Mandalorianovi prokázal jako mimořádně nadaný, co se hraní v masce týče, těšíme se, že uvidíme více z jeho obličeje.

Zdroj: TechRadar

Beata Mrazíková
Filmový vkus má pokřivený aktivním pohybem ve filmovém průmyslu, radost tak navzdory špatným marketingovým kampaním a hrozně nasazeným postsynchronům přináší především nekonečný přival reality shows a festivalové lahůdky. Kdyby se ztratily peníze ze světa, stále jí můžete platit v arašídových košíčcích a batátových hranolkách.
Black Panther 2 dorazí online ještě později, než se čekalo
Black Panther 2 dorazí online ještě později, než se čekalo
12.01.2023 12:30:00 | Filmové novinky

Kinohit Black Panther: Wakanda nechť žije brzy vstoupí na streamovací platformu Disney+. Dle dřívějších informací měla nová marvelovka dorazit online již v lednu, Disney však nakonec potvrdil pozdější datum.

Tvůrci Zaklínače reagují na kritiku. Ve třetí řadě slibují dlouho vytouženou změnu
Tvůrci Zaklínače reagují na kritiku. Ve třetí řadě slibují dlouho vytouženou změnu
11.01.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Zatímco první dvě řady fantasy hitu Zaklínač byly mnohými fanoušky kritizovány za velký odklon od předlohy, ta třetí má být dle tvůrců knihám Sapkowského nejvěrnější.

Kritici zvolili nejlepší filmy a seriály roku. Mistrovský doják porazil Avatar i Top Gun
Kritici zvolili nejlepší filmy a seriály roku. Mistrovský doják porazil Avatar i Top Gun
11.01.2023 13:00:00 | Filmové novinky

Zahraniční kritici zvolili na 80. předávání Zlatých glóbů nejlepší filmy a seriály roku. A slavný Steven Spielberg zde školil největší blockbustery roku.

Druhá řada Rodu draka nabídne krvavou mstu Targaryenů. Padne i dětská hlava
Druhá řada Rodu draka nabídne krvavou mstu Targaryenů. Padne i dětská hlava
11.01.2023 12:20:00 | Filmové novinky

Druhé řady úspěšného fantasy Rod draka se pravděpodobně nedočkáme dříve než v roce 2024. Již nyní se ale objevují informace, co scenáristé spin-offu Hry o trůny plánují pro chystané pokračování.