FB pixel TP pixel
10 důvodů, proč absolutně (ne)milovat Toma Cruise © Warner Bros. / Paramount Pictures

10 důvodů, proč absolutně (ne)milovat Toma Cruise

Milujeme ho a nenávidíme zároveň, je legendou i jedním z největších podivínů Hollywoodu… a ve svých skoro šedesáti letech nás nepřestává překvapovat. Tom Cruise je muž mnoha tváří a my jsme pro vás vybrali 10 důvodů, proč si tohohle prťavého herce (ne)zamilovat.

30. 5. 2022 9:00 | Zajímavosti

Udržuje v chodu jednu z nejlepších akční sérií filmové historie

Nejenže je Tom Cruise tváří mnoha akčních snímků, na těch nejlepších z nich mu záleží i víc, než je jeho pouhý payroll, a tak se na nich podílí i producentsky. Za zmínku stojí především alfa a omega moderního akčního filmu, série Mission Impossible, kde stojí nejen před kamerou od samého počátku v roce 1996. Díky jeho občas až absurdním vizím série posouvá s každým dílem hranice žánru a je tak pokaždé na co se těšit.

Hlásí se k scientologické církvi

Spojené státy jsou líhní nejrůznějších církevních hnutí a sekt, které mají často dost bizarní pravidla a jejich zázemí je značně toxické. Jednou z největších je pak hnutí založené na idejích L. Rona Hubbarda a ani tuto církev podloženou teoriemi kosmických veličin a kultu léčitelství neminula značná vlna kontroverze. Ke scientologům se mimo Cruise hlásí např. i představitelka June z Příběhu služebnice Elisabeth Moss, na rozdíl od ní je však Cruise jejím velkým a hlasitým propagátorem. Vrcholu podivnosti a šarlatánství pak dosáhl v roce 2017, kdy prohlásil, že dosáhl schopnosti léčit těžká onemocnění jako rakovina svým pouhým dotykem.

Veškeré kaskadérské kousky si dělá sám

Rodák z New Yorku je velmi sebevědomý, co se týče vlastní schopnosti udělat ten nejšílenější husarský kousek, a image celé série MI na tomto faktu založil. Vše, co jste mohli ve filmu vidět, ať už je to boulderový výkon v MI:2, lezení v 800 metrech po Burj Khalife v Ghost protocol či epický vrtulníkový průlet na Novém Zélandu ve Fallout skutečně prováděl. Korunkou je pak tzv. HALO (high altitude - low open) jump v šestém díle série, pro jehož natočení musela být vyvinuta speciální technika. Záběr se mohl natáčet pouhých pár minut jednou denně během zlaté hodinky a Cruise jej spolu se svým týmem opakoval více než stokrát, než dosáhl kýženého výsledku.

Není nejlepší partie pod sluncem

Cruise randil s jedněmi z nejznámějších tváří Hollywoodu, ale žádný ze vztahů od Mimi Rogers po Hayley Atwell mu moc dlouho nevydržel. Jeho největší kritičkou je však momentálně bývalá manželka Katie Holmes, která nedávno vynesla na povrch značně děsivé zkazky o jeho chování a omezení, kterým v době svazku čelila. Na druhou stranu ale musíme uznat, že jeho partnerská krize s Nicole Kidman dala vzniknout jednomu z nejlepších vánočních filmů všech dob.

Má smysl pro pravidla a řád

Ačkoliv se to může zdát jako značně kontroverzní volba toho, proč mít herce v oblibě, tak my musíme přiznat, že je nám jeho nedávný covidový skandál značně sympatický. Natáčení je opravdu gigantický kolos, kde jedna nedbalost může ohrozit práci a zdraví stovek lidí. Nedivíme se tedy, že Cruise vytekl na place, když viděl, že členové štábu nedodržují pravidla, a tak ohrožují natáčení za miliony dolarů, jehož je navíc koproducentem.

Má komplexy ze své výšky

Přestože je pro mnoho lidí sexsymbolem, má Cruise jednu velkou nedokonalost, která může mnohé odrazovat, a to svou výšku. Se svými 170cm se opravdu nemá čím chlubit. Ačkoliv je to s největší pravděpodobností celému světu šumafuk a kariéru mu to opravdu nepřekazilo, jedná se o jeden z jeho největších komplexů. Svého malého vzrůstu se bojí dokonce natolik, že když tvořil pár s o pár centimetrů vyšší Nicole Kidman, zakazoval jí na veřejných akcích, kde se ukazovali společně, nosit boty na podpatku. Naprosto chápeme, že se s ním australská rodačka rozešla.

Má fakt super chrup

Svou jinou nedokonalost v podobě zubů však na rozdíl od své výšky dokázal Cruise přetavit v přednost. Ať' se ukáže kdekoliv, cení své vybělené perly seč může. Od obrovského předkusu v Top Gunu ušel značný kus cesty a my se mu nemůžeme divit, že se rád prací svého dentisty chlubí. Ba naopak, rádi se podíváme na vícero vtipných kompilací, kde hlavní roli hraje jeho prostřední zub!

Občas má vážně divné požadavky

Společnost už si zvykla, že hollywoodské megastars mají nejroztodivnější požadavky, ty Cruisovy jsou ale opravdu něčím zvláštní. Nepožaduje prvotřídní panenské mandle jako Will Ferrell, ani žádné další cateringové podivnosti. Jeho požadavek se totiž týká natáčení běžeckých scén. Vysportovaný herec je totiž natolik hrdý na svůj běžecký um, že požaduje, aby veškeré scény obsahující běh byly natáčeny jízdou a žádný člen štábu neběžel s ním. Asi se bojí, že by nemusel být ve všem nejlepší.

Není to žádný bolestín

Vzhledem k jeho odvážným kaskadérským kouskům se divíme, že mu stále ještě drží hlava na krku… asi to bude těmi léčitelskými schopnostmi. Pracovní úrazy však neminuly ani jej. Při natáčení zběsilé honičky na londýnských střechách špatně odhadl dopadovou vzdálenost a jeho kotník se vytočil děsivě nepřirozeným směrem. Tom je ale frajer, nedal na sobě nic znát a záběr dojel. Vznikla tak instantně legendární scéna, během níž si pokaždé musíme film zastavit a zkoumat nepřirozený úhel, do nějž se jeho noha vyvrátila.

Bere se až moc vážně

Na rozdíl od Jasona Momoy Jasona Momoy či Benedicta Cumberbatche, kteří si ze sebe umí udělat srandu kdykoliv a kdekoliv, se představitel Ethana Hunta bere smrtelně vážně. Jeho účast v interview a Late Night Shows se tak mění v protáhlou nudu, kde vždy přijde řeč na náboženství či těžký úděl herce. Vrcholem je pak téměř hodinový rozhovor australského reportéra, kdy se snaží Cruise natolik manipulovat se svým mediálním obrazem, že poučuje novináře o jeho vlastní práci.

Zdroj: Autorský článek

 21 303 zobrazení   896 se líbí
Megarozbor Obi-Wana Kenobiho: Co všechno jste přehlédli v prvních epizodách?
Megarozbor Obi-Wana Kenobiho: Co všechno jste přehlédli v prvních epizodách?
29.05.2022 12:30:00 | Zajímavosti

Nejočekávanější seriál posledních několika let má za sebou premiérové dva díly. A jelikož tvůrci rozehráli epický příběh propojující prequelovou a originální trilogii, logicky jsme se dočkali celé řady odkazů a pomrknutí na nejrůznější předcházející projekty. Pojďme si oba díly rozebrat.

Ultimátní rozbor traileru Obi-Wana Kenobiho: Co všechno jste přehlédli?
Ultimátní rozbor traileru Obi-Wana Kenobiho: Co všechno jste přehlédli?
05.05.2022 17:00:00 | Zajímavosti

Streamovací služba Disney+ vydala k oslavám Star Wars dne další trailer k očekávanému seriálu Obi-Wan Kenobi. Ten na Disney+ debutuje už 27. května rovnou dvouepizodním otvírákem. Pojďme se proto podívat na odhalení a easter eggy z nového traileru.

Seriál o Obi-Wanovi se masivně přepisoval. Změnou prošel i hlavní padouch
Seriál o Obi-Wanovi se masivně přepisoval. Změnou prošel i hlavní padouch
18.04.2022 10:30:00 | Zajímavosti

Renomovaný server The Hollywood Reporter přišel se zajímavými informacemi ohledně produkce seriálu Obi-Wan Kenobi. Ten byl původně mnohem temnější a také v něm vystupoval jiný záporák. Lucasfilm ale veškeré spekulace popírá.

Příšerný konec Morbia ničí multivesmír Marvelu. Co znamená pro další Spider-Many?
Příšerný konec Morbia ničí multivesmír Marvelu. Co znamená pro další Spider-Many?
10.04.2022 12:00:00 | Zajímavosti

Morbius se po letech odkladů konečně dostal do kin a přes finanční úspěch sbírá spíše negativní recenze. Fanoušky rozohnily hlavně dvě titulkové scény, ve kterých vystupuje starý známý Vulture v podání Michaela Keatona. Obě totiž svým způsobem popírají marvelovské multiverzum.