FB pixel TP pixel
Toman je favoritem udílení Český lev pro nejlepší české filmy © TMDB

Toman je favoritem udílení Český lev pro nejlepší české filmy

Letos v březnu se bude konat již 26. ročník udílení filmových cen Český lev. Česká filmová a televizní asociace tak dnes vyhlásila nominované filmy, které se budou o ceny na slavnostním vyhlášení ucházet.

České novinky

Do užšího finále se nakonec z šedesáti devíti loňských premiér dostalo osmnáct snímků. Nejvíce nominací si v letošním roce vydobylo drama Toman o šéfovi československé zahraniční rozvědky Zdeňku Tomanovi v režii Ondřeje Trojana. Toman jich získal dohromady třináct, druhými v pořadí jsou shodně s deseti nominacemi romantický thriller Hastrman Ondřeje Havelky a road movie Všechno bude Olma Omerzu. Na cenách českých filmových kritiků si nejvíce nominací (šest) odneslo drama Jan Palach Roberta Sedláčka, zatímco v Rudolfinu bude bojovat z pátého místa o osm cen. O jednu nominaci víc získalo ještě sportovní drama Zlatý podraz Radima Špačka. Mezi pět snímků, které budou bojovat v kategorii nejlepší film, se vedle zmiňovaného Tomana, Jana Palacha, Všechno bude a Zlatého podrazu dostalo i koprodukční drama s Jiřím Menzelem v hlavní roli Tlumočník v režii Martina Šulíka.

Toman je favoritem udílení Český lev pro nejlepší české filmy © TMDB

Zklamání mohou pociťovat tvůrci filmu Domestik, který získal pouhé dvě nominace: nejlepší zvuk a nejlepší hudba. Filmoví kritici si ho se čtyřmi nominacemi (včetně té za nejlepší film) cení výše. Do ceny za režii může mezi výše zmíněné ještě promluvit Jan Švankmajer se svým autorským projektem Hmyz. Mezi nejlepších pět dokumentů se dostaly: King Skate, Švéd v žigulíku, Planeta Česko, Nic jako dřív a Až přijde válka. Vyhlášeny byly již dvě nestatutární ceny, kdy cenu pro nejlepší filmový plakát získali autoři plakátu k filmu Toman, a cenu filmových fanoušků si odnesl režisér Daniel Svátek za film Úsměvy smutných mužů. Nominace na televizní ceny (nejlepší televizní film nebo minisérie a nejlepší dramatický televizní seriál) budou vyhlášeny 22. února. Na vyhlášení Českých lvů se můžeme těšit 23. března. Večerem nás v roli moderátora provede Václav Kopta. Všechny nominace jsou pak rozepsány podrobně zde.

 259 zobrazení   2 se líbí
10 českých seriálových novinek roku 2019
10 českých seriálových novinek roku 2019
15.01.2019 9:15:00 | České novinky

Podporujete lokální farmáře? Tak proč to nezkusit i s lokálními filmaři. A že se letos v českých televizích poměrně urodilo. Podívejte se, které české seriály byste si neměli nechat ujít.

Národní filmový archiv zpřístupňuje vybrané české filmy na Youtube
Národní filmový archiv zpřístupňuje vybrané české filmy na Youtube
10.01.2019 19:15:00 | České novinky

Kanál pod názvem Česká filmová klasika nabídne zdarma a legálně filmy vybraných českých režisérů. Nyní jsou k dispozici tři snímky, ale nabídka by se měla postupně rozšiřovat až na několik desítek.

Nejočekávanější české filmy roku 2019
Nejočekávanější české filmy roku 2019
09.01.2019 | České novinky

Zatímco se česká filmová obec chystá na vyhlášení nejlepších českých filmů loňského roku, my hledíme do budoucna a vyhlížíme nejočekávanější tuzemské zářezy následujících měsíců. Najdete si svého favorita?

10 pozoruhodných českých filmů roku 2018
10 pozoruhodných českých filmů roku 2018
17.12.2018 12:00:00 | České novinky

O Ceny českých filmových kritiků za letošní rok se bude ucházet rovných šedesát hraných, dokumentárních nebo animovaných filmů, které splnily požadavky na zařazení do výběru. Deset z nich, které byste z různých důvodů neměli minout, vybíráme níže.