FB pixel TP pixel
Torontský deník #7: Cuarón dal Netflixu šanci na Oscara © TMDB

Torontský deník #7: Cuarón dal Netflixu šanci na Oscara

Mezinárodní filmový festival v Torontu se přehoupl do druhé poloviny. Kanadská metropole za sebou má většinu nejzásadnějších filmových premiér a největší nával diváků i novinářů. Pořád je však na co chodit.

Filmové novinky

Řeč je samozřejmě o filmu Roma režiséra Alfonsa Cuaróna, který na novinářské projekci sklidil sice jen mírný potlesk, ale možná o to více u diváků později rezonoval. O tom ale až později. Jak je tomu zvykem, festival se vždy v druhé polovině mírně zklidní. Stejně jako ve Varech je tu nejzásadnější první víkend, kdy jsou projekce zpravidla (téměř) vyprodané, davy v ulicích se sotva probijete a v Press Centru se vypijí hektolitry černé kávy (jen ta káva ve Varech tak nějak chybí…). K běžnému životu se vrátila i takzvaná „festivalová vesnice“, z které zmizely stánky od sponzorů festivalu, nejrůznější food trucky, a navrátily se na ni tramvaje a auta.

Torontský deník #7: Cuarón dal Netflixu šanci na Oscara © TMDB

Ačkoliv mnoho zásadních filmů máme ještě před sebou (Vdovy!), pomalu ubývá novinářských projekcí i tiskových konferencích. Ta dneska proběhla jen jedna k filmu První člověk, kde Damien Chazelle diskutoval o již druhé spolupráci s Ryanem Goslingem a synové Neila Armstronga zavzpomínali na otce astronauta. Pomalu ubývá i možností vyfotit si známé tváře na červeném koberci na premiérách. Jedna z nich ale přesto stojí za zmínku! Pokud jste doteď neslyšeli o nové krimi komedii Driven, možná vás nyní začne zajímat. Herci Jason Sudeikis, Lee Pace, Corey Stall, Judy Greer, Isabel Arraiza a režisér Nick Hamm totiž na její premiéru dorazili opravdu stylově - v DeLoreanu! (foto:Sarjoun Faour)

Hned zítra brzy ráno nás čeká novinka oscarového režiséra Saulova syna s názvem Sunset. Petr místo procházky Budapeští vyrazí na novinku Thomase Vinterberga z ponorky Kursk. A společně si pak dáme drama s Nicole Kidman Destroyer, očekávaný thriller Vdovy, a pokud přežijeme do pozdních večerních hodin, zkusíme i sci-fi thriller Freaks. Festival sice pomalu míří ke konci, ale my zdaleka nepolevujeme!

© TMDB

The Sisters Brothers

The Sisters Brothers | Francie | 2018 | Westerny | Pomsta

Viděli jste trailer k prvnímu anglicky mluvenému filmu Jacquese Audiarda? Dobře. Tak na něj zapomeňte, protože pěkně lže. Western z období americké zlaté horečky totiž není ani vtipný, ani akční. Vlastně je to úplně obyčejný western, u kterých já osobně zpravidla umírám nudou (čestnou výjimkou je loňský Hostiles). A dle hereckých výkonů u něj dost možná umírali i všichni hlavní představitelé, protože takhle matný Joaquin Phoenix se vážně jen tak nevidí. Jacques Audiard žánru westernu jako dramatický rutinér nepřináší nic nového a jeho vyprávění je tradičně pomalé, a v tomto případě i poměrně nevyvážené a roztěkané. Nechceme The Sisters Brothers jako anti-fanoušci westernů úplně křivdit, ale za nás se tenhle výlet na divoký západ vážně moc nepovedl. A cena za režii v Benátkách je při pohledu na Cuarónovu Romu zralá na facepalm.

 69 %
Sledovat Online na SkyShowtime  SkyShowtime | české titulky | od 1. 9. 2023
© TMDB

Roma

Roma | USA | 2018 | Drama | Vztahy

Co se naopak povedlo velmi je nejnovější režijní počin Alfonsa Cuaróna Roma. Humanistický příběh o mladé uklízečce, která zápolí se svým chudým životem, těhotenstvím a starostí o děti středostavovské rodiny, u níž bydlí, vás sice nechytne za srdce od první minuty, s přibývajícím časem si vás ale Cuarón omotá kolem prstu. Začne totiž jednotlivé dílky pomalých a dlouhých záběrů skládat do smysluplného celku, vytáhne z rukávu řadu dramatických situací, u nichž vám dojde, že vám na zdánlivě neexponovaných postavách opravdu záleží. A samozřejmě uhrane i tradičně perfektním zpracováním, které oživuje Cuarónovy dětské vzpomínka na Mexiko s životností, již známe z Potomků lidí, třetího Harryho Pottera či Gravitace. Paradoxně je dost škoda, že Roma zamíří v Česku pouze na obrazovky Netflixu. Vůbec bychom se totiž nedivili, kdyby za Cuarónem mířila kromě oscarové nominace za nejlepší film a režii i ta za kameru. Kameru, kterou uvidí jen diváci ve vybraných světových kinech. Trochu bizár.

 77 %
Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | od 14. 12. 2018
 134 zobrazení  
Torontský deník #6: Robert Redford se důstojně rozloučil s kariérou
Torontský deník #6: Robert Redford se důstojně rozloučil s kariérou
11.09.2018 | Filmové novinky

Dnešní report z Toronta bude speciální. Dozvíte se totiž, jak vlastně náročné a vyčerpávající je být filmový novinář, co v Torontu sleduje celý den filmy. Ale pokud jsou třeba jako poslední film Roberta Redforda, tak proč ne?

Torontský deník #5: Bradley Cooper je lepší než filmy
Torontský deník #5: Bradley Cooper je lepší než filmy
10.09.2018 | Filmové novinky

Máme za sebou úvodní víkend festivalu, který bývá zpravidla ten více hektický, což je vidět především na novinářích a zdánlivě neúnavném personálu TIFFu. A protože toho máme ještě hodně před sebou, rozhodli jsme se dnes trochu relaxovat.

Torontský deník #4: Zrodila se hvězda půjde po Oscarech.
Torontský deník #4: Zrodila se hvězda půjde po Oscarech.
09.09.2018 | Filmové novinky

Festival už začíná být náročnější i pro Aničku a Petra, a tak dnes bez videa. Ale za to s dojmy o zatím nejlepším filmu letošního festivalu a také s fotkami Jamie Lee Curtis z nového Halloweenu či o tom, jak vypadá Joaquin Phoenix.

Torontský deník #3: Outlaw King udělal z Predátora naprostý tatarák
Torontský deník #3: Outlaw King udělal z Predátora naprostý tatarák
08.09.2018 | Filmové novinky

Dneska to bude velký. Z Toronta pro vás Anička a Petr mají nejen spoustu super exkluzivních fotek s Chrisem Pinem, Elle Fanning nebo Timothée Chalametem, ale také dojmy z Outlaw King a nebo nového Predátora! A samozřejmě nechybí video.