FB pixel TP pixel
Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky! © TMDB

Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky!

Přesně před 7 lety byla spuštěna první verze Filmtora jako rozcestník v online nabídce půjčoven. A před 5 lety jsme začali stabilně počítat kolik přivádíme jednotlivým online půjčovnám. Data za tuto dobu nyní poprvé veřejně nabízíme a můžete tak vidět, zda mezi vámi je oblíbenější Netflix nebo HBO a jak se jejich poměr změnil.

4. 8. 2022 19:30 | Streaming novinky

2017: Skoro pravěk

Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky! © TMDB

Vstup do statistik

Když jsme slavili druhé narozeniny, spustili jsme novou verzi Filmtora, kde jsme se také více začali věnovat datům. Odkazy na půjčovny v detailech filmů a seriálů byly od začátku, ale započítávaly jsme pouze celkové kliky, nikoli rozlišené například na měsíce. To se v srpnu 2017 změnilo a od té doby máme detailní přehled kolik lidí kliklo na jaké odkazy do jakých půjčoven.Situace v srpnu 2017 byla výrazně jiná než dnes. Netflix či Amazon Prime u nás byly velmi čerstvé, s minimální českou propagací a podporou, chodili jste proto k nám hlavně kvůli novinkám z kin, které byly dostupné na iTunes nebo Google Play a nebo k vypůjčení na O2 TV či Alze (ano, i Alza měla svojí videopůjčovnu). V roce 2017 frčely věci jako Captain America a v souboji Netflix vs HBO GO si zatím vedlo lépe HBO GO i díky věcem jako Pustina či Hra o trůny. Na konci roku spouští také HBO GO přímý prodej bez operátora.

2018: Souboj Netflix vs HBO GO

Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky! © TMDB

V našem výběru statistik zahrnujeme všechny půjčovny, ať už jsou to ty za předplatné (SVOD), ty, kde si filmy půjčujete či kupujete jednotlivě (TVOD) a také ty, kde si je legálně můžete pustit zdarma s reklamami (AVOD). YouTube kanály jako Filmy v češtině, Filmy česky a zadarmo či KoukeYte nabízely sice starší filmy, ale vždy s dabingem a dost často divácké jistoty Rambo do pekla a zpět. Proto jsou v tabulkách tak vysoko, filmy online zdarma byly, jsou a bude mít vždy svojí část fanoušků. V souboji Netflix či HBO GO to začal být vyrovnaný souboj, koncem roku už začal vyhrávat Netflix. Na konci roku 2018 končí s půjčováním filmům Alza.

2019: Netflix se ujímá vedení

Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky! © TMDB

Ve statistikách nabízíme přehled po měsících, ale v tomto článku se díváme na data průměrem za 12 měsíců, jednotlivé měsíce mohou mít výkyvy podle toho, jak zrovna silný a populární titul platforma nabídla. To svědčí o tom, že pokud například O2TV nabídla nově Špindl, vy jako uživatele jste za jeden měsíc mohli poslat nahoru právě tuto platformu. České pořady jsou mezi vámi, ale vlastně i obecně v české populaci velmi populární, o čemž svědčí narůstající podíl iVysílání s věcmi jako byl Most! Na konci roku 2019 se Netflix oficiálně i počeštil, jeho drtivý nástup proti HBO GO a další konkurenci už byl ale vidět od léta a ve vaši oblíbenosti výrazně poskočil. V Česku se objevil také Rakuten TV či alternativní Be2Can.

2020: Covid všechno změnil

Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky! © TMDB

První covidový rok byl rekordní pro streaming obecně. Jako web jsme měli během března až května více než 600.000 uživatelů měsíčně, dvojnásobek oproti minulému roku. Ve statistikách vše drtil Netflix, ale dařilo se také českým půjčovnám jako DaFilms, které už začaly ve velkém nabízet české filmy v dřívějších premiérách. Nebyl to ale jen rok radostný, v létě skončila původní česká půjčovna Obbod a slavný Vyšehrad přešel na Stream. Pod radarem se také Banaxi změnilo na Starmax. Nejvíce jste klikali na filmy jako Šarlatán, Tenet, V síti. Jestli jste si je i opravdu pouštěli, to víte jen vy a samotné půjčovny, každopádně v celkových statistikách nám v nej filmech obvykle skáčou nahoře ty, které nejvíce lidé oblibují i v kině či v televizi.

2021: Čekání na zázrak

Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky! © TMDB

Druhý covidový rok měl být návratem do kin, ale nakonec se tak nestalo a stále jsme byli dost doma a koukali na filmy. Nejvíce se vám líbily filmy jako Stánek s polibky 3, After: Přiznání či Avengers: Endgame. Pořadí půjčoven se už víceméně podobá tomu, co máme dnes, v druhé polovině roku 2021 už pozorujeme nástup Voyo, které se ambiciózně pustilo do souboje s Netflixem či HBO GO. Moc jsme si přáli, aby k nám už tento rok dorazily stejně jako do zbytku světa HBO Max a Disney+, ale nakonec jsme si museli počkat až na letošní rok. Co ale nepočkalo byla ale naše interní oslava, před koncem roku jsme poprvé dosáhli návštěvnosti 1 miliónu unikátních uživatelů za měsíc.

2022: Netflix (zatím) vede

Vede u vás Netflix, Disney+ či HBO Max? K narozeninám nadělujeme exkluzivní statistiky! © TMDB

A máme tu poslední rok a aktuální stav. Vidíme, že stále u služeb za předplatné u vás vede Netflix, v absolutních číslech už ale tak nestoupá a jeho podíl oproti konkurenci se zmenšuje. O druhou příčku se aktuálně u nás za poslední dva měsíce pere Voyo a Disney Plus. Voyo především díky své české původní tvorbě (Jitřní záře), Disney svým čerstvým nástupem a populárními hitovkami (Doctor Strange). HBO Max je ve službách za předplatné aktuálně až čtvrté. Potvrzuje se také nástup iVysílání, které svými novinkami (Devadesátky) začíná u vás válcovat v oblíbenosti starší pořady zdarma na YouTube. Na místech, kde si půjčujete či kupujete novinky, vede s malým náskokem iTunes před Google Play, dopředu se začíná tlačit Prima Play.

Co bude dál?

Pokud bychom si měli zahrát na chytrou horákyni, vidíme zde podle trendů do budoucna celkem jasnou pozici jedničky u Netflixu, i když už nebude tak suverénní. Jednoznačně posiluje Voyo a velmi dobře to rozehrál Disney+. Naopak HBO Max se zatím netěší takové oblíbenosti a začíná padat do druhé ligy služeb za předplatné jako Amazon Prime či Apple TV+, kde i navzdory kvalitním pořadům není masový zájem. S trhem do konce roku může zamíchat ještě příchod SkyShowtime (chystané společné služby Paramountu a Universalu) či nové půjčovny televize Prima.

Vstup do statistik

Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Paramount+ dál slibně roste, že by i Netflix záviděl
Paramount+ dál slibně roste, že by i Netflix záviděl
04.08.2022 14:00:00 | Streaming novinky

Dnes mají své kvartální výsledky vypustit hned dva velcí hráči, než večer dorazí velmi očekávané zprávy od Warnerů a HBO, máme tu čerstvá čísla za druhý kvartál za Paramount. Mediálnímu koncernu se v tržbách moc nedařilo a kromě kin prakticky všude klesl. Daří se mu ovšem zvyšovat počet předplatitelů Paramount+.

Nejen Netflix má problémy, přestává se dařit Peacocku
Nejen Netflix má problémy, přestává se dařit Peacocku
30.07.2022 10:00:00 | Streaming novinky

Zatímco minulý kvartál byl Netflix ve svém problému úbytku předplatitelů osamocený, nyní se začíná krize projevovat i na dalších hráčích v byznysu. Růst předplatitelů se zastavil například u služby Peacock, problémy se čekají i jinde. Je to začátek nového trendu?

Režiséři Avengers odhalili, jak funguje Netflix. Rýpli si do jeho konkurence
Režiséři Avengers odhalili, jak funguje Netflix. Rýpli si do jeho konkurence
27.07.2022 9:00:00 | Streaming novinky

Režiséři nejúspěšnější marvelovky promluvili o jejich spolupráci s Netflixem. Streamovacího giganta chválí víc než hollywoodská studia.

Šéf Netflixu odhadl, kdy skončí tradiční televize. Revoluce má být rychlá
Šéf Netflixu odhadl, kdy skončí tradiční televize. Revoluce má být rychlá
22.07.2022 11:00:00 | Streaming novinky

Netflix v druhém kvartálu roku 2022 nedopadl tak špatně, jak sám sobě předpověděl, což jeho šéfovi Reedu Hastingsovi dodalo sebevědomí k dalším troufalým předpovědím.