FB pixel TP pixel
První Vetřelec byl pro režiséra otravnou noční můrou. Popsal stupiditu producentů © 20th Century Fox

První Vetřelec byl pro režiséra otravnou noční můrou. Popsal stupiditu producentů

Vetřelec je i po 45 letech stále inspirací pro mnoho začínajících i pokročilých filmařů. Živost této značky potvrzuje i skutečnost, že nás v dohledné době čekají hned dva nové projekty z tohoto světa. Cesta k vytvoření kultovního díla ale podle jeho režiséra Ridleyho Scotta nebyla vůbec jednoduchá.

Filmové novinky

Osmašedesátiletý režisér Ridley Scott je považován za otce dnes známé filmové série. Jeho klaustrofobický a napínavý sci-fi horor s unikátní podobou Xenomorpha od švýcarského umělce H. R. Gigera zpopularizoval horory odehrávající se ve vesmíru. Ridley Scott se v nedávném rozhovoru pro The Telegraph rozpovídal o tom, proč nebylo natáčení prvního filmu vůbec jednoduché. „První dny, kdy jsem nebyl ještě známý, byly opravdu náročné. Pracovat na Vetřelci tak byla noční můra, protože každý svůj krok jsem musel vysvětlovat… Bylo mi tehdy 42 let a byl jsem finančně nezávislý, takže jsem nechtěl, aby mi nějaký hollywoodský producent říkal, co mám dělat. Už při natáčení Soupeřů [Scottův první film, pozn. redaktora] mi byly kladeny hloupé otázky. V případě Vetřelce byly tyto otázky ještě hloupější. Byl jsem tím velmi rozzuřený,“ popisuje Scott.

Dnes se už režisérovi pochopitelně hloupé otázky nekladou, neboť má za sebou řadu úspěšných projektů a jeho jméno je dobře známo. Není tak žádným překvapením, že i při natáčení nového filmu a seriálu ze světa Vetřelce chtěli tvůrci těchto projektů znát Scottův pohled na věc.

Dva nové projekty pokračují v dědictví Vetřelce

Od posledního celovečerního filmu ze světa Vetřelce uběhlo bezmála sedm let. Scottův Vetřelec: Covenant, rozšiřující osud androida Davida z o tři roky staršího Promethea, u diváků vyvolal rozporuplné reakce. Pokračování v původně zamýšlené trilogii se tak stalo na dlouhou dobu posledním a pravděpodobně se Davidova epilogu v budoucnu již nedočkáme. Namísto toho nás ale čeká příběh odehrávající se mezi prvním a druhým Vetřelcem, tedy mezi Scottovou prvotinou a Cameronovým akčním pokračováním. Film Vetřelec: Romulus natočil Fede Álvarez (Lesní duch, Smrt ve tmě) a do kin zamíří již letos v létě. Film měl být uveden původně jen na streamovací službě Hulu, nakonec se ale jeho tvůrci rozhodli poslat jej do kin.

Březnový teaser trailer vyslal jasnou zprávu směrem k divákům, a sice že tento projekt se hlásí ke svým kořenům. Romulus víc než jiné projekty připomíná prvního Vetřelce, který se z velké části odehrával na nákladní lodi Nostromo. Scott navíc u obou nových projektů figuruje jako producent. Režisér Romula Fede Álvarez si navíc spolupráci se Scottem nemůže vynachválit, zejména pak jeho neocenitelné znalosti tohoto fikčního světa. Álvarez mimo jiné podotkl, že Scott měl příležitost zhlédnout první střih filmu. „Ano, viděl to! Ačkoliv je to děsivé, je to na téhle práci to nejlepší. Pro spoustu z nás je to sen, sednout si s mistrem našeho řemesla a debatovat nad tím, co jsme udělali a co bychom měli udělat lépe. Díky natáčení tohoto filmu jsem přesně tohle zažil s Ridleym. Nejprve jsem mu řekl, co mám v plánu a až pak jsem mu dal přečíst scénář, který jsem s ním posléze konzultoval. Po zhlédnutí filmu jsem s ním následně konzultoval i samotný střih. Považuji každý tento moment, každou takovou konverzaci s Ridleyem za vrchol své kariéry i mého života,“ řekl pro magazín The Hollywood Reporter režisér filmu Vetřelec: Romulus.

Co nabídne seriál?

Kromě celovečerního filmu Romulus se pracuje také na prvním seriálu z tohoto světa. Ten pro změnu natočí Noah Hawley (Legion, Fargo) a i zde se Scott silně angažuje. Podobně jako Álvarez, tak i Hawley bude převážně ignorovat novější projekty z tohoto světa a bude tíhnout k původním filmům. Seriálový Vetřelec by se měl, jako vůbec první projekt, odehrávat na Zemi. Na tu jsme se podívali ve filmech z tohoto světa zatím jen velmi málo, neboť hlavní děj se odehrával buďto ve vesmíru anebo na cizí planetě. Časově bude seriál zasazen deset let před události prvního filmu. „Ridley a já jsme o tom mluvili – o opravdu spoustě prvcích seriálu. Pro mě a pro mnoho lidí je tato ‚perfektní forma života,' jak byla představena v prvním filmu, výsledkem milionů let evoluce. Myšlenka, že šlo o biologickou zbraň vytvořenou před půlhodinou, je pro mě nepřijatelná a méně užitečná. A co se mytologie týče, to, co mi připadá na tomto monstru nejvíce děsivé, je retro-futuristická technologie z prvních dvou filmů,“ řekl Hawley v podcastu The Business od rozhlasové stanice KCRW.

Diváci se tak mohou těšit na dva zbrusu nové projekty, z nichž se oba hlásí k estetice i atmosféře prvních dvou filmů o vražedném monstru. Celovečerního filmu Romulus, který dle slov režiséra posvětil i samotný Ridley Scott, se dočkáme již 16. srpna. Prequelový seriál by se měl dotočit v letošním roce a hned potom zamířit na stanici FX – u nás se jej pravděpodobně dočkáme na Disney Plus. Přesto, že se seriál bude odehrávat na Zemi, návrat Ellen Ripleyové nečekejte. Její příběh je totiž podle Hawleyho uzavřen.

Zdroj: The Independent

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Nejlepší Godzilla Minus One, striptér Tatum a další novinky od 1. června na Netflixu
Nejlepší Godzilla Minus One, striptér Tatum a další novinky od 1. června na Netflixu
02.06.2024 13:50:00 | Filmové novinky

Netflix si k začátku měsíce připravil velmi milé překvapení. Od 1. června totiž zařadil do nabídky veleúspěšný, velechválený a oscarovou soškou dokonce oceněný snímek Godzilla Minus One. K tomu pak připojil i další novinky, jež rozšiřují jeho stávající nabídku.

Autor Hry o trůny zkritizoval Zaklínače i Prsteny moci. Nadchl ho seriál, který nezměnil předlohu
Autor Hry o trůny zkritizoval Zaklínače i Prsteny moci. Nadchl ho seriál, který nezměnil předlohu
02.06.2024 12:30:00 | Filmové novinky

Autor knižní fantasy ságy Píseň ledu a ohně George R.R. Martin, jejíž seriálovou adaptací je slavná Hra o trůny, je známý jako člověk, který pro upřímnou větu nejde daleko. Ve svém posledním postu na osobním blogu si vzal na paškál adaptace slavných fantasy knih, které všechny do jedné skončily fiaskem z jednoho a toho samého důvodu.

Nový Silent Hill konečně v prvním traileru. Odhaluje noční můru, monstra a věrnost předloze
Nový Silent Hill konečně v prvním traileru. Odhaluje noční můru, monstra a věrnost předloze
02.06.2024 9:55:00 | Filmové novinky

Společnost Konami po letech čekání konečně odhalila první upoutávku na chystaný snímek Return to Silent Hill, který nabídne adaptaci jedné z nejlepších videoher všech dob – Silent Hillu 2. Naději fanouškům vlévá do žil skutečnost, že se k filmu vrátil režisér dnes již kultovní adaptace Christophe Gans.

Viggo Mortensen znovu jako Aragorn. Ikonický meč použil v novém filmu, chce lovit Gluma
Viggo Mortensen znovu jako Aragorn. Ikonický meč použil v novém filmu, chce lovit Gluma
31.05.2024 17:40:00 | Filmové novinky

Všichni toužíme po nápravě za Prsteny moci. Ať už to bude díky animované Válce Rohirů nebo nedávno ohlášenému Honu na Gluma. Některé hvězdy se nebrání návratu a rýsuje se před námi zajímavý středozemní mnohovesmír.