FB pixel TP pixel
Vše, co potřebujete vědět o otevření kin 11. května © TMDB

Vše, co potřebujete vědět o otevření kin 11. května

A jsme zase o krok před nimi, chce se použít známá hláška z filmu Pelíšky, když i hollywoodské deníky přináší zprávy, že je Česká republika první evropskou zemí, která znovu otevře kina a další kulturní místa po zásahu koronaviru. Dali jsme dohromady veškeré dostupné info o tom, jaká budou opatření.

České novinky

11. května s rozestupy a bez jídla

Sledovat rozhodnutí české vlády je jako sázení na výkonnost pražské Sparty. V jednu chvíli si myslíte, že víte, na čem jste, a o dva dny později vám do toho odpovědní lidé zase hodí vidle. Nejinak je tomu v případě otevírání kin, která měla pustit diváky na první představení po koronavirových omezeních až 8. června. Následně se plán upravil na 25. května. A nyní přichází urychlení na 11. května. Aneb dokonalá ukázka toho, jak dokáže zafungovat lobby vůči slabé vládě chaotiků. Ale nechme další kritiku stranou a pojďme se podívat na s otevřením spojená opatření.

Kina prozatím nebudou otevřená v plné kapacitě. Vláda stanovila kapacitu na 100 osob na jeden sál, přičemž platit budou přísná hygienická opatření. Znamená to mimochodem, že kino musí daný prostor každý den dezinfikovat. Návštěvníci pak budou muset sedět výhradně na místech, která si zakoupili. Páry mohou sedět vedle sebe ve dvojicích, pouze kamarádi ale nikoli, ti musí mít vedle sebe mezeru v podobě jedné sedačky. Lidé také musí sedět ob řadu. Jednoduchou matematikou se tedy dostáváme k tomu, že se kapacita sálů omezí na jednu čtvrtinu plné kapacity. Ačkoli se o tom moc nemluví a s rozestupy by mohli diváci získat opačný dojem, povinné bude nošení roušky, které bude v uzavřených prostorách uvolňováno až 25. května (zda to bude platit i pro kina, není jasné).

Z důvodu nutnosti nosit uvnitř kina roušky jasně vyplývá, že konzumace v sále nebude možná. S určitostí je vyloučeno běžné prodávání ohřátého popcornu. Nicméně mají být některá opatření dále upřesňována, tudíž je možné, že se bude prodej řešit baleným jídlem. Na druhou stranu by pak příliš nedávala smysl ostatní hygienická opatření. Ta mají být velmi přísně kontrolována zaměstnanci kin.

Bez filmových novinek... zatím

Vše, co potřebujete vědět o otevření kin 11. května © TMDB

V první fázi otevírání kin neuvidíme žádné novinky, neboť by se distributorům jejich nasazení nevyplatilo. Není totiž jasné, zda vůbec lidé budou chtít do kina přijít a omezení počtů osob by silně narušilo příjem tržeb z filmů, které mají vysoký komerční potenciál. Logicky se tedy dočkáme filmů, které byly v kinech před jejich uzavřením. Čekejte tedy Vina Diesela a jeho Bloodshot, horor Neviditelný, nebo thriller Lov. Pokud nebude muset dojít kvůli nové vlně pandemie k dalším bezpečnostním opatřením, od června bychom se měli dočkat novinek. Ať už to bude 11. června Bourák Ondřeje Trojana, či posunuté premiéry filmů Téměř dokonalá tajemství či Problémissky.

Nolan nabídne první blockbuster?

Prvním velkým filmem v kinech by měl být očekávaný snímek Christophera Nolana Tenet, který by mohl být uveden 16. července. Studio Warner Bros. totiž zatím odmítá premiéru posunout. Navzdory tomu, že pandemie v USA je v mnohem horším stadiu než u nás či v dalších částech Evropy. Je nicméně jasné, že pokud se situace v USA nezlepší, studio zřejmě sáhne po odložení premiéry, neboť si lze těžko představit, že by šel film do České republiky a pár dalších zemí a měl opožděnou premiéru v USA. Tak bohužel trh nefunguje. Mezi dalšími letními filmy by měla být v červenci Mulan, životopisný Havel, anebo v důsledku koronaviru na poslední chvíli odložené 3Bobule. Ostatně situaci ohledně jejich distribuce jsme probírali tento týden v novém podcastu se zástupcem distribuční společnosti Bioscop Vojtou Markem, který si můžete přehrát níže.

Filmtoro · Podcast - 037 - V. Marek z Bioscopu: Distribuce se snaží přežít, do kina půjdeme v rouškách

Opakování matka moudrosti

Pojďme si ještě jednou zopakovat, která opatření od 11. května budou platit:

  • Dezinfekce sálu před zahájením provozu
  • Limit počtu 100 osob na sál
  • Nutnost nosit roušku
  • Sezení jen v páru, v případě přátel ob sedačku
  • Prodej vstupenek s vynecháváním ob řadu
  • Zakázaný prodej ohřívaných potravin typu popcornu
  • V případě svolení vlády prodej pouze baleného zboží
  • Zachování 2m rozestupů ve společných prostorách kina (u pokladen, v předsálí)

 741 zobrazení   5 se líbí
PODCAST: Do kina půjdeme v rouškách, říká V. Marek z Bioscopu
PODCAST: Do kina půjdeme v rouškách, říká V. Marek z Bioscopu
30.04.2020 7:00:00 | České novinky

Kdy se otevřou kina? Jaká nabídka tam na nás bude čekat? A jaká budou hygienická opatření? To je jen část témat, která v novém podcastu osvětluje Vojtěch Marek z distribuční společnosti Bioscop, která byla jako jedna z mnoha zasažena pandemií koronaviru.

KVIFF letos neproběhne. Chystá se globální online festival jako náhrada
KVIFF letos neproběhne. Chystá se globální online festival jako náhrada
28.04.2020 10:00:00 | České novinky

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary dnes oznámil, že se kvůli stále se vyvíjející pandemii koronaviru letošní filmový festival počátkem července neuskuteční. Diváci by však o filmy přijít neměli. Světové festivaly chystají společnou iniciativu v podobě globálního online festivalu.

Startuje streamovací služba Edisonline. Zaměří se na festivalový film
Startuje streamovací služba Edisonline. Zaměří se na festivalový film
28.04.2020 9:00:00 | České novinky

Distribuční společnost Film Europe dnes spouští streamovací kanál Edisonline, který bude zaměřený převážně na artovou produkci. Ve startovacím balíčku nabídne přes 60 filmů a online přístup ke třem televizním kanálům.

10 nejlepších českých komedií posledních pěti let
10 nejlepších českých komedií posledních pěti let
26.04.2020 | České novinky

Český film neprožívá zrovna nejlepší časy a už od roku 2004 se náš celovečerní film neprobojoval do oscarových klání. Pokud nám ale něco stále jde, jsou to nejrůznější typy komedií. Vybrali jsme desítku těch nejlepších za posledních pět let.