FB pixel TP pixel
Will Smith slaví padesátku. Který film mu nastartoval kariéru? © TMDB

Will Smith slaví padesátku. Který film mu nastartoval kariéru?

V úterý oslavil padesáté narozeniny herec Will Smith, který se v průběhu své kariéry stal jedním z nejúspěšnějších umělců celého Hollywoodu. Připomeňme si však, co světovému úspěchu tohoto sympaťáka předcházelo a který film jeho kariéru odstartoval.

Tipy na film

Will se ve světě filmu pohybuje už téměř třicet let a za tu dobu dokázal vyhnat ze Země mimozemšťany, zaboxovat si v ringu, spojit proti emzákům síly s Tommy Lee Jonesem či vést skupinu největších superpadouchů na světě. Vedle toho ve své kariéře zvládl i herecky náročnější role ve snímcích Legenda o slavném návratu či Štěstí na dosah. V současné době sice jeho hvězda trochu pohasla, jelikož se nepovedl snímek Collateral Beauty: Druhá šance, na sklonku minulého roku se však představil v nejdražším netflixovském filmem Bright, který u diváků uspěl a vysloužil si druhý díl. Všem jeho význačným filmovým rolím, které jsme si právě vyjmenovali, však předcházel detektiv Mike Lowrey v nesmírně úspěšném Bayově filmu Mizerové.

Will Smith slaví padesátku. Který film mu nastartoval kariéru? © TMDB

V roce 1995 byl Will Smith známý převážně televiznímu publiku, které zaujal coby praštěný hlavní hrdina seriálu Fresh Prince, ke kterému nazpíval i rapovou úvodní znělku. Filmoví diváci jej však znali jen ze štěku ve snímku Made in America, případně z role pobodaného homosexuála v ne moc úspěšných, avšak kritiky chválených Šesti stupních odloučení. S nabídkou hlavní role v chystané akční krimikomedii však tehdy neznámý režisér a producent Michael Bay, budoucí akční bůh.

Will Smith slaví padesátku. Který film mu nastartoval kariéru? © TMDB

Smith byl do filmu obsazen na Bayův popud právě díky skvělému výkonu ve Fresh Prince a vytlačil z role Lowryho tehdejší hvězdu Arsenia Halla. Jako druhý detektiv z parťáckého dua byl od začátku zvažován Martin Lawrence, který po krátkém přemlouvání rovněž řekl Bayovi své ano. Začátky natáčení provázely malé neshody, Bay totiž označil scénář za špatný a své kolegy Mulholanda a Richardsona vyhodil. Sám se jal některé scény přepsat, ale po několika dnech práce svůj postoj přehodnotil a nechal Smithe, Lawrence a spol. v jejich rolích improvizovat. Díky tomu se snímek dočkal několika nezapomenutelných momentů, ve kterých je patrná improvizace. Později se k improvizaci vyjádřili i hlavní protagonisté a za nejlepší moment označili tuto scénu.

Mizerové se dočkali velmi dobrého úspěchu a stali se symbolem akčních buddyfilmů, které se po největší horečce v osmdesátých letech (Smrtonosná zbraň) začali pomalu odeznívat. Michael Bay rok po nich natočil kultovní Skálu a později se našel v celé sáze Transformers. Lawrence se prosadil v komediích Agent v sukni nebo Černý rytíř, ale nikdy se klasickou superhvězdou nestal.

Ale zpátky k Mizerům. Osm let po uvedení prvního dílu se osvědčený triumvirát Bay-Lawrence-Smith vrátil se sequelem, který se krátce po uvedení stal pro fandy podobným kultem jako jednička. Oba dva detektivové se v tomto velkolepějším pokračování pouští do války s extází a postupně se dostanou až na Kubu. Při natáčení dvojky Mizerů jako by došlo k určitému aktu předání žezla, neboť jejich floridské natáčení se stýkalo s Rychle a zběsile 2, čili se sérií, která Mizery později alespoň částečně nahradila.

Will Smith slaví padesátku. Který film mu nastartoval kariéru? © TMDB

Už dlouho pak režisér Bay chystá další pokračování svého prvního hitu, na kterém se však bude podílet jen jako producent. Natáčet se původně mělo už v roce 2017 a předpokládaná premiéra byla stanovena na letošní leden, kvůli Willově plnému itineráři se však několikrát muselo posouvat. V současné době však Smith dokončil filmování pohádky Aladdin režiséra Guye Ritcihieho a může se konečně znovu převtělit do detektiva Lowryho. Snímek má pracovní název Bad Boys for Life a v současné době je jeho uvedení plánováno na 16. leden 2020.

Fanoušci série Mizerové však brzy budou moci sledovat spin-off L.A.‘s Finest, který brzy začne vysílat stanice Spectrum a ve kterém se v hlavní roli představí Sydney Burnett, bývalá agentka z Miami, kterou ve druhém dílu ztvárnila Gabrielle Union.

© TMDB

Mizerové

Bad Boys | USA | 1995 | Akční filmy | Akční komedie

Z policejního trezoru je uloupen heroin za sto milionů dolarů. Stihnou detektivové Burnett a Lowrey vyřešit případ, než se do něj vloží FBI? Hrají: Will Smith, Téa Leoni, Tchéky Karyo, Joe Pantoliano, Michael Imperioli, Theresa Randle, Anna Levine

 68 %
Sledovat Online na Google Play  Google Play | české titulky | od 30. 3. 2018
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 21. 10. 2019
Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | od 1. 3. 2022
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | od 7. 3. 2019
 1 586 zobrazení   84 se líbí
10 českých filmů, které si můžete pustit hned zdarma
10 českých filmů, které si můžete pustit hned zdarma
26.09.2018 12:00:00 | Tipy na film

Na Youtube je legálně aktuálně už několik stovek filmů zdarma. Mezi nimi najdeme i několik desítek českých filmů a my jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější. Nechybí divácké pecky jako Kájinek či Šakalí léta, ale také ambiciózní filmy jako Habermannův mlýn.

RETRO: Provaz Alfreda Hitchcocka nás napíná už 70 let
RETRO: Provaz Alfreda Hitchcocka nás napíná už 70 let
25.09.2018 14:00:00 | Tipy na film

I 38 let po jeho smrti stále platí, že Alfred Hitchcock je skutečným mistrem filmového napětí. A i když jeho thriller Provaz z roku 1948 nepatří zrovna k jeho nejznámějším kouskům, tak právě on tuhle skutečnost dokazuje snad tím nejintenzivnějším způsobem.

Deadpool 2 Super Duper Cut má 15 minut nových scén
Deadpool 2 Super Duper Cut má 15 minut nových scén
24.09.2018 18:15:00 | Tipy na film

Více než čtvrthodinka nových scén se objevuje v rozšířené verzi druhého Deadpoola, která je čerstvě online. Nijak nezmění vyznění kinoverze, je to prostě jen další porce blbnutí a vtípků, tedy přesně to, co od Deadpoola očekáváme. A možná dorazí i další Wolverine.

Sledovali jste pozorně Castle Rock? Máme seznam nej odkazů na Kinga!
Sledovali jste pozorně Castle Rock? Máme seznam nej odkazů na Kinga!
19.09.2018 | Tipy na film

Castle Rock je město Stephena Kinga a taky nový seriál od Hulu, který momentálně můžete sledovat přes HBO. I když není natočen podle žádné konkrétní Kingovy knihy, je odkazy na jeho díla nabitý. Mrkli jsme na ty nejdůležitější.