FB pixel TP pixel
Netflix potají zařízl slavnou severskou kriminálku. Potká stejný osud i Luthera? © Netflix

Netflix potají zařízl slavnou severskou kriminálku. Potká stejný osud i Luthera?

Seriál Mladý Wallander měl být kriminální sérií, kterou by Netflix mohl těžit několik let. Seriál s oblíbeným policistou však očekávání Netflixu nesplnil. Statistiky ukazují, že se seriálu dařilo pouze ve vybraných regionech a nikoli napříč kontinenty.

26. 3. 2023 18:00 | Filmové novinky

Jméno Kurt Wallander patří v žánru televizních kriminálek z posledních let mezi ta vůbec nejvýraznější, když se může švédský policista hrdě dívat do očí i moderní verzi Sherlocka nebo charismatickému Lutherovi. Vždyť švédská a u nás ještě populárnější britská adaptace s Kennethem Branaghem byly celé roky úspěšnou dojnou krávou svých tvůrců. Není divu, že si od značky Wallander sliboval hodně i streamovací obr Netflix, který uvedl Mladého Wallandera na scénu poprvé v září roku 2020. Recenze sice byly spíše průměrné, přesto bylo rozhodnuto o pokračování, které s podtitulem Stín zabijáka zamířilo na streamovací službu v únoru roku 2022. Od té doby se však o seriálu vůbec nemluvilo a web What’s on Netflix nyní přišel s potvrzenou informací přímo od Netflixu, že Wallander končí.

Druhá řada působila víceméně ukončeně a další potenciální pokračování se mohly dál vydat cestou na sobě víceméně nezávislých antologií s titulním hrdinou, k tomu ale nyní nedojde. Netflix sice potvrdil, že s dalšími epizodami nepočítá, neuvedl nicméně žádný důvod. Logicky se tak nabízí neuspokojivá sledovanost, kde lze velmi dobře využít data platformy FlixPatrol, která odhalují, že seriál selhal v jednom z klíčových kritérií Netflixu – globálním zájmu publika. Wallanderovi se totiž dařilo primárně v regionech, kde byste to očekávali. Tj. v severských a německy mluvících zemích se silnou základnou diváků vyhledávajících podobný typ kriminálních pořadů.

Kupříkladu v domovském Švédsku se Mladý Wallander držel v TOP 10 dlouhých 54 dní, v Norsku 44 dní, na Islandu 34 dní, ve Finsku 33 dní a v Dánsku 37 dní. V Německu pak 29 dní a ve Švýcarsku a Rakousku shodně 30 dní. Jenže pak jsou tu zbylé regiony, kde seriál jednoznačně propadl. Kupříkladu lidnatá brazílie si nechala Wallandera v TOP 10 jen 2 dny, seriál nezaujal ani na Balkánu, ve Spojených státech (jen 3 dny v TOP 10) a slabý zájem byl i ve Velké Británii, kde se seriál dostal mezi nejsledovanější pořady jen na 10 dnů. Netflix skrze své zástupce přitom opakovaně připomíná, že jeho cílem je vytvářet nikoli regionální obsah, ale globální hity, které překonávají jazykové bariéry a baví napříč kontinenty. Není tedy divu, že Wallander svou existenci neobhájil. Obzvlášť v momentě, kdy i hodnocení byla spíše lehce nadprůměrná a o druhé řadě už se víceméně vůbec nemluvilo a nepsalo. Mnohem lepší situace by však měla být u Luthera, jehož filmová novinka Pád z nebes je už 16 dní v TOP 10 ve všech zemích, kam ji Netflix uvedl. Na oficiální potvrzení však stále čekáme. Netflix však již dříve vyjádřil snahu převést původně kriminální seriál do filmové podoby ve více projektech. Samozřejmě s Idrisem Elbou v hlavní roli. Ačkoli recenze nejsou – podobně jako u posledních řad seriálu – bůhvíjak nadšené, zdá se, že tomuto plánu nic bránit nebude.

Zdroj: FlixPatrol

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejzvrácenější seriál Netflixu definitivně končí. Poslední díly čekají tvůrčí změny
Nejzvrácenější seriál Netflixu definitivně končí. Poslední díly čekají tvůrčí změny
24.03.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Netflix jen pár dní po premiéře 4. řady seriálového hitu TY oznámil konec příběhu o sériovém vrahovi Joe Goldbergovi. Diváky nyní čekají poslední epizody, které vzniknou pod novým kreativním týmem.

Nový batmanovský seriál je totální tragédie. Nenávidí ho kritici i diváci
Nový batmanovský seriál je totální tragédie. Nenávidí ho kritici i diváci
24.03.2023 16:15:00 | Filmové novinky

Nový komiksový seriál Gotham Knights, který právě debutoval i v Česku, láká na netradiční postbatmanovký příběh. Dle prvních diváckých i kritických reakcí jde ale o velké šlápnutí vedle.

Režisér nejkultovnějšího filmu všech dob natočil žraločí krvák. Na trailer nejste připraveni
Režisér nejkultovnějšího filmu všech dob natočil žraločí krvák. Na trailer nejste připraveni
24.03.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Legendární režisér Tommy Wiseau se po 20 letech vrací, aby nás opět oblažil svou unikátní vizí. Po kultovním vztahovém dramatu The Room se ze San Francisca přesuneme do New Orleans, kde hrozbu nevěry vystřídá něco mnohem horší. Na město se totiž vrhne gigantický žralok!

Takhle vznikl nejlepší akčňák roku! Podívejte se, jak Keanu Reeves mlátí kaskadéry
Takhle vznikl nejlepší akčňák roku! Podívejte se, jak Keanu Reeves mlátí kaskadéry
23.03.2023 17:15:00 | Filmové novinky

Aktuálně nejlepší akční série přichází do kin s již čtvrtým filmem, který je podle dosavadních ohlasů dost možná nejlepším dílem celé ságy Johna Wicka. Ani u nejnovějšího pokračování si ale Keanu Reeves nedovolil zvolnit trénink a poctivě dřel společně s týmem kaskadérů na nejpestřejších způsobech lámání rukou a rozbíjení ciferníků.