FB pixel TP pixel
YouTube Premium a Music konečně v Česku. Vyplatí se? © TMDB

YouTube Premium a Music konečně v Česku. Vyplatí se?

Google po měsících slibů konečně přišel se svou prémiovou verzí dříve známou jako YouTube Red i do České republiky. A přinesl i hudební verzi YouTube Music, která nahradí dosavadní Hudbu Play.

Streaming novinky

Co je YouTube Premium a YouTube Music?

YouTube Premium je v zásadě nadstandardní verzí klasického YouTube, jejímž předplacením uživatelé získají řadu více či méně důležitých výhod. Asi nejzajímavější je určitě absence reklam (v podstatě jejich zmizení platbou vynahrazujete), dále pak možnost stahovat videa na 30 dní v rámci mobilní aplikace a také přehrávání na pozadí.Téměř jako bonus pak předplatitelé získávají i YouTube Music, což je vizuálně silně okopírované Spotify, jemuž chce jít Google po krku, což se mu s dosavadní Hudbou Play dařilo zhruba stejně jako se to Google Filmům dařilo ve vztahu k iTunes – VŮBEC.

YouTube Music podle Google nabízí nejširší knihovnu hudby na světě, což je dané tím, že se do katalogu tahají nejen hudební položky jako takové, ale i kvalitnější nahrávky přímo z YouTube. Na druhou stranu ale YouTube Music postrádá například čím dál rozjetější Podcasty. Google u YouTube Music samozřejmě mluví o inteligentních algoritmech, které vám doporučí hudbu podle polohy, vkusu, denní doby či síly menstruace, ale to není nic nového pod sluncem. YouTube Music je zkrátka Spotify, které má pár pro YouTube typických vychytávek. Tou opravdu výraznou je možnost přepínat mezi pouhým přehráváním zvukové stopy a videoklipu pomocí jediného tlačítka. Kdo však na klipy nekouká, ten tuhle funkci asi neocení. YouTube Music je na rozdíl od YouTube Premium dostupné i samostatně. Google však logicky předpokládá, že si člověk předplatí Premium a získá kompletní balíček služeb.

Ten samozřejmě zahrnuje i YouTube Originals, neboli originální seriály vzniklé pod hlavičkou Googlu. S prémiovým předplatným se tak dostanete například k ambiciózní sérii Origin, anebo neskutečně božímu pokračování Karate Kida Cobra Kai. Jenže tady si Google malinko podřezal větev dřívějším oznámením, že originální produkci na podzim pustí do světa i mimo Premium verzi výměnou za vložené reklamy. A aby toho nebylo málo, Google de facto přiznal, že se mu pokus o vlastní Netflix moc nepovedl, když řadu seriálů kvůli nákladům zařízl a do budoucna chystá hlavně dokumenty. Například jeden o Justinu Bieberovi. Ehm.

První dojmy? Pro stálé uživatele konkurence nic moc objevného

Už v loňském roce, kdy Google YouTube Premium a Music spouštěl ve „vyspělejších regionech“, se hojně diskutovalo o tom, jak zmateně internetový gigant postupuje. A popravdě řečeno, spuštění v České republice to jen potvrzuje. Již výše jsem zmínil absurdní přístup k původní seriálové a filmové tvorbě, kdy se Google dobrovolně připraví o exkluzivitu výměnou za vyšší dosah mezi uživatele, kterým nevadí reklamy. Rozhodně však zarazí i dosavadní absence YouTube Music aplikace na současných televizích s Androidem a samozřejmě i nemožnost snadno přenést svůj katalog hudby ze zastaralé hudební aplikace Hudba Play.

Google se sice netají s tím, že YouTube Music svou starší sestřičku v budoucnu nahradí, očividně však uživatelům nehodlá přechod nikterak ulehčovat a bude prozatím vysedávat na dvou židlích. Což není dobrá volba, neboť se tím jen vyvolává nejistota. Uživatelé Hudby Play by si aktuálně při přechodu museli celou pečlivě budovanou knihovnu hudby překlikat v YouTube Music, což se jim logicky chtít nebude. Zároveň se však budou muset smířit s tím, že Google i nadále bude starší Hudbu Play ignorovat s vylepšeními.

Technicky navíc YouTube Music nenabízí oproti konkurenci Spotify mnoho zásadních vylepšení. Uživatelské prostředí je v zásadě stejné, možnost přepínat mezi videi a pouhým zvukem je fajn fíčura, nikoli zlomový prvek. A možnosti nastavení jsou v zásadě totožné. Pestrost knihovny YouTube pak nemusí být kdovíjak zásadní, neboť Google pro změnu nemá ony zmíněné podcasty, které díky nejrůznějším influencerům lákají řadu uživatelů.

YouTube Premium a Music konečně v Česku. Vyplatí se? © TMDB

Svou roli v adopci nové hudební služby pak samozřejmě budou hrát i externí obchodní spolupráce, v nichž Google kdovíjak nevyniká. Například sportovci užívající sportovní hodinky od Garminu mohou již nyní používat služby jako Deezer či Spotify přímo na svých zápěstích, přičemž Garmin se k implementaci Hudby Play tváří měsíce zcela zamítavě a je otázkou, zda se s nástupem YouTube Music něco změní. Právě pestrost využití je však pro řadu uživatelů zásadní podle zásady čím víc, tím líp.

Kolik tahle sranda stojí?

YouTube Music

  • Měsíční předplatné pro individuály na Androidu: 149 Kč
  • Měsíční předplatné pro rodiny o 6 uživatelích na Androidu: 229 Kč
  • Měsíční předplatné pro individuály na iOS: 199 Kč
  • Měsíční předplatné pro rodiny o 6 uživatelích na iOS: 299 Kč

YouTube Premium (zahrnuje i YouTube Music)

  • Měsíční předplatné pro individuály na Androidu: 179 Kč
  • Měsíční předplatné pro rodiny o 6 uživatelích na Androidu: 269 Kč
  • Měsíční předplatné pro individuály na iOS: 239 Kč
  • Měsíční předplatné pro rodiny o 6 uživatelích na iOS: 359 Kč

Má Google s rebrandovanou nabídkou šanci?

Pokud mám být upřímný, nejsem o tom úplně přesvědčený. Tah se seskupením hudební a video nabídky pod hlavičku YouTube, kterou zná celý svět, je rozhodně moudrým krokem kupředu. Google s ním však přichází poněkud pozdě a jen těžko bude odlákávat uživatele zaběhnuté konkurenci jako je Spotify. Obzvlášť, když prozatím nemůže konkurovat totožnou nabídkou a cenově hodlá být na stejné hladině. Vidina YouTube bez reklam pro řadu uživatelů nemusí být kdovíjak zásadní, stejně jako možnost sledovat videa offline, jež je však nepochybně hezkou vychytávkou, jíž by se konečně mohlo inspirovat třeba HBO GO. Ještě před rokem potenciálně důležitá sekce YouTube Originals je pak víceméně v troskách a Google je si toho dobře vědom. Když se pak člověk podívá do budoucna na příchod Disney+ v příštích měsících, potenciální globalizaci Hulu a stávající konkurenci HBO, Netflixu a Amazonu, není pochyb o tom, že to Google bude mít se svou placenou nabídkou YouTube hodně komplikované. Byť se po letech zdá, že by jeho snažení konečně mohlo dávat trochu smysl.

 328 zobrazení   8 se líbí
Disney už plně vlastní Hulu, Universal prodává svůj zbylý podíl
Disney už plně vlastní Hulu, Universal prodává svůj zbylý podíl
14.05.2019 19:30:00 | Streaming novinky

Ve streamingové válce došlo k dalšímu strategickému posunu sil. Jak někteří předpovídali, Universal prodává svůj podíl v online půjčovně Hulu, kterou nyní zcela ovládá pouze Disney. Ve svém souboji proti Netflixu a dalším tak bude nově vlastnit už dvě velké služby, letos na podzim mu přibude Disney +.

Nová aplikace Apple TV je k dispozici, nyní i pro televizory Samsung
Nová aplikace Apple TV je k dispozici, nyní i pro televizory Samsung
14.05.2019 15:00:00 | Streaming novinky

Redesignovaná aplikace, zprostředkující mimo jiné přístup do iTunes videotéky, je poprvé dostupná i mimo domovskou Apple platformu. Televize od jihokorejského Samsungu navíc získaly podporu pro AirPlay 2.

Drsné komiksy nezmizí. Netflix má dohodu s vydavatelem Hellboye
Drsné komiksy nezmizí. Netflix má dohodu s vydavatelem Hellboye
13.05.2019 | Streaming novinky

Exkluzivní smlouva, kterou podepsala internetová televize Netflix a produkční společnost Dark Horse Entertainment, slibuje do budoucna filmové a seriálové adaptace nejrůznějších komiksů. Dočkáme se nových zpracování Hellboye či Sin City?

Hozená rukavice HBO. Netflix po Dolby Atmos znovu navyšuje kvalitu zvuku
Hozená rukavice HBO. Netflix po Dolby Atmos znovu navyšuje kvalitu zvuku
08.05.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Streamovací gigant Netflix zasazuje další výrazný úder konkurenci. Přichází s adaptivní streamovací technologií, kterou ocení především zvukoví náruživci.