FB pixel TP pixel
Amazon potají uvedl skvělou novinku od režiséra Rivalů. Napětím nebudete dýchat © Amazon Studios

Amazon potají uvedl skvělou novinku od režiséra Rivalů. Napětím nebudete dýchat

V našich víkendových tipech jsme nezmínili jeden zajímavý film, který se nenápadně objevil v pátek na Amazon Prime Video. Nové drama popisuje záchranu 12 malých fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené thajské jeskyně v roce 2018. Událost, kterou sledoval celý svět, už má několik filmových či seriálových verzí.

7. 8. 2022 18:00 | Tipy na film

Ten příběh sledoval celý svět. Na přelomu června a července 2018 se parta chlapců z malého fotbalového týmu v Thajsku vydala do jeskyní Tham Luang. Rutinní zábava se ovšem proměnila v horor, dřívější vydatné srážky jeskyni rychle zatopily a uvěznily chlapce a jejich trenéra daleko od vchodu. I když se okamžitě rozjelo pátrání a na pomoc přispěchali záchranáři nejen z Thajska, ale prakticky z celého světa, situaci komplikovaly nejen neustálé přívaly vody, ale především jeskynní komplex, který byl sotva průchodný za sucha a prakticky nedosažitelný jako zatopený. Jak celá operace dopadla, si můžete přečíst třeba na Wikipedii. Anebo také ne a raději se podívat na některý z filmů, dokumentů či seriálů, který k tématu vznikl.

První film na toto téma vznikl v samotném Thajsku a na jeho natáčení se přímo podíleli a účinkovali samotní potápěči, kteří se účastnili záchranné operace. Film s názvem Jeskyně byl uveden už v roce 2019 a byl také k vidění v jiných zemích. Někdy můžete najít jeho přestříhanou aktuální verzi pod názvem Cave Rescue, u nás je online na Edisonu. Další možností je podívat se na dokumentární film Záchrana, který vznikl v produkci National Geographic, a to znamená, že ho od června můžete vidět i na českém Disney+. A samozřejmě takového tématu se musel chopit i Hollywood, nejrychlejší byl tým v čele s režisérem Ronem Howardem. Film Třináct životů byl uveden na konci července ve vybraných amerických kinech a od tohoto pátku je online na Amazon Prime Video také v Česku.

Nenápadná dramatická pecka

Film je popisován hlavně očima britského týmu potápěčů, kteří jako první chlapce objevili v jeskyni, podstata filmu je tedy soustředěna na jejich práci a průběh záchrany. Tváře jim propůjčily Viggo Mortensen či Colin Farrell a vy se můžete i díky nim nechat dvě a půl hodiny napínat ve strhujícím dramatu, které je působivé přesně tak, jak to umí Ron Howard (Apollo 13, Frost/Nixon, Rivalové, produkce Everest) a které si v některých scénách nezadá s tím, co předvedl Černobyl.

Ve filmu není příliš prostoru věnováno samotným chlapcům a způsobu jejich přežití, jejich rodinám venku či koordinaci thajských úřadů se světem, na toto se zřejmě soustředí minisérie Thai Cave Rescue, kterou natáčí opět Thajci a Netflix ji uvede už 22. září. Pokud tedy chcete o této události vědět co nejvíce, letos máte v krátké době možnost vidět hned několik různých pohledů ze všech koutů světa.

The Rescue © TMDB

Záchrana

The Rescue | USA | 2021 | Dokumenty | Společnost

Dokumentární film o záchraně chlapců z thajské jeskyně, kde byli uvězněni 16 dnů a jejich statečný příběh sledoval celý svět.

 83 %
Online na Disney Plus  Disney Plus | od 14. 6. 2022 | české titulky
© TMDB

Třináct životů

Thirteen Lives | USA | 2022 | Thrillery | Přežít

Natočeno podle skutečného příběhu, kdy parta mladých fotbalistů a jejich trenér zůstali uvězněni v jeskyni, kterou zaplavila nečekaná povodeň.

 78 %
Online na Amazon Prime Video  Amazon Prime Video | od 6. 8. 2022 | české titulky
Thai Cave Rescue © TMDB

Thai Cave Rescue

Thai Cave Rescue | Thajsko | 2022 | Drama seriály | Přežít

Šestidílná minisérie natočená thajskými tvůrci pro Netflix o průběhu záchranné operace z roku 2018, kdy byla parta chlapců uvězněna v zaplavené jeskyni.

 59 zobrazení  
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Už to začalo. Warnerácké filmy z HBO Max jsou nově i na Amazonu
Už to začalo. Warnerácké filmy z HBO Max jsou nově i na Amazonu
06.08.2022 18:00:00 | Tipy na film

Spoustu zajímavých novinek se objevilo na Amazonu v posledních dnech. Kromě nezávislých amerických i evropských filmů a seriálů všeho druhu překvapila také první vlna filmů a seriálů studia Warner v čele s Pánem prstenů. A fanoušci při čekání na Amazon seriál ze Středozemě si mohou dopřát kinoverze na streamingu poprvé ve 4K.

10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
10 nejlepších novinek (nejen) na Netflixu, které musíte vidět o víkendu
05.08.2022 15:00:00 | Tipy na film

Hlavní novinkou týdne je Predátor: Kořist a Rakeťák na Disney+ či komiksový Sandman na Netflixu. HBO Max vás potěší dvěma úspěšnými hitovkami z kin (Spider-Man: Bez domova a Není čas zemřít), nově online najdete také české novinky jako Poslední závod či

9 skvělých seriálů na Disney Plus, které ve vás dokonale vzbudí nostalgii
9 skvělých seriálů na Disney Plus, které ve vás dokonale vzbudí nostalgii
04.08.2022 9:00:00 | Tipy na film

O nostalgii se říká, že je potvora. A existuje řada případů, kdy nám právě ona zastře vzpomínky natolik, že žijeme v domnění, že jsme v mládí sledovali lepší seriály, než jak tomu skutečně bylo. Následující kousky ale zub času rozhodně prověřil a i když vyvolávají nostalgii ve velkém, pořád patří mezi velké pecky.

Konečně víme, jak dopadl Predátor: Kořist! Může se vyrovnat prvnímu dílu?
Konečně víme, jak dopadl Predátor: Kořist! Může se vyrovnat prvnímu dílu?
03.08.2022 20:00:00 | Tipy na film

I když to nevypadalo, studio Disney nakonec odmávalo vznik nového filmu ze sci-fi série Predátor. Tentokrát se obávaný vesmírný lovec podívá do doby, kdy severní Americe vládli Indiáni. Podařilo se vyrovnat se původní předloze? Udělali jsme recenze všech dílů série a zakončujeme dojmy z nového dílu, který už jsme také viděli.