FB pixel TP pixel
Záchrana pro diváky Zaklínače: Netflix zveřejnil přehlednou dějovou osu © TMDB

Záchrana pro diváky Zaklínače: Netflix zveřejnil přehlednou dějovou osu

Zaklínač je ani ne měsíc od premiéry obrovským úspěchem a rozhodně jednou z nejlepších náhrad Hry o trůny pro každého, kdo rád fantasy a kouzla s kapkou politického intrikaření. Kritika seriálu nejčastěji směřuje k rozhozeným časovým linkám, které laikům příliš nepřejí. Netflix se nyní snaží pomoct.

Filmové novinky

Osmidílný Zaklínač má pro běžného diváka jednu "kontroverzní" vlastnost. Při jeho sledování není možné lelkovat, pokukovat kvůli kritickému nedostatku dopaminu na Instagram nebo se hrabat v misce ve snaze najít oblíbenou pochutinu. Kdepak, čím méně toho o tomto světě víte, tím větší soustředění budete muset vynaložit, abyste na konci pochopili, co, a hlavně v jakém pořadí, se vlastně stalo. Takové nároky na sledování výborné fantasy série samozřejmě někteří považují za diskriminaci. Zvlášť, když nás poslední řada Hry o trůny naučila, že přemýšlet u takových seriálů vlastně vůbec potřeba není. Netflix však volání o pomoc ze strany zmatených diváků, kteří nechápou plynutí děje v Zaklínači, vyslyšel a přispěchal na pomoc s přehlednou časovou osou, která každému jednou pro vždy vysvětlí souběh a návaznost jednotlivých událostí 1. řady seriálu. Pokud jste ho zatím neviděli, pozor, následují spoilery.

Osoby Geraltem zcela nepolíbené možná až ve 4. díle zjistí, že něco nehraje, protože se jednotlivé rozběhnuté dějové linky začnou různě přeskakovat a dojde jim, že vůbec nejdou v chronologickém pořadí. Seriál navíc neukazuje žádné letopočty ani žádný jiný text, který by diváka informoval, zda míříme do budoucnosti, nebo minulosti. Dějové linky jsou navíc tři a sledují hlavní postavy Geralta, Yennefer i Ciri většinu času zvlášť. Události prvního dílu odehrávající se v Cintře tak chronologicky patří až téměř na úplný závěr dějové linky 1. řady. Stručně řečeno nám seriál na začátek ukáže náběh na finále, načež se vrátí o více než půl století nazpět, aby nám (rovněž na přeskáčku) postupně odhalil, jak se jednotlivé postavy do tohoto bodu dostaly. Až od 5. dílu nabere seriál chronologický spád, pokud si zmíněný 1. díl bez událostí v Blavikenu ještě nezapomenete dosadit mezi 7. a 8. epizodu. Zase chaos? Dobře, tady je první pomoc:

Záchrana pro diváky Zaklínače: Netflix zveřejnil přehlednou dějovou osu © TMDB

Pokud byste měli zájem o ještě trochu detailnější časovou osu s podrobnějším popisem jednotlivých událostí, doporučil bych vám tuto fanouškovskou verzi.

 6 787 zobrazení   88 se líbí
Známe datum premiéry 3. řady Westworldu. Mrkněte i na nový trailer
Známe datum premiéry 3. řady Westworldu. Mrkněte i na nový trailer
13.01.2020 12:00:00 | Filmové novinky

HBO oznámila očekávané datum třetí řady sci-fi seriálu Westworld, ve které nás čeká uhlazená dystopie, pod níž bublá korupce a rozkládající se společnost.

Zaklínač je fenomén. Na konci roku překonal očekávání na všech frontách
Zaklínač je fenomén. Na konci roku překonal očekávání na všech frontách
13.01.2020 | Filmové novinky

Na Zaklínače se ve velkém kouká, široce se o něm debatuje, vzniká nespočet memů s Geraltem a navíc se po čtyřech letech i rekordně hraje. Seriál od Netflixu spustil rozruch, který jeho producentům určitě dělá radost.

HBO chystá minisérie podle populárních filmů Parazit a Poslední Mohykán
HBO chystá minisérie podle populárních filmů Parazit a Poslední Mohykán
12.01.2020 12:00:00 | Filmové novinky

HBO potřebuje při válečném tažení proti Netflixu a další streamovací konkurenci posilovat svůj vlastní katalog a nově přihodila do sbírky dobrodružnou klasiku a jihokorejskou satiru.

Netflix uvolnil ukázky k 5 očekávaným seriálovým hitům konce zimy
Netflix uvolnil ukázky k 5 očekávaným seriálovým hitům konce zimy
10.01.2020 | Filmové novinky

Rok 2020 se sice rozjíždí jen pozvolna, ale Netflix, jak je jeho zvykem, nás rozhodně nehodlá šetřit. V několika posledních dnech se totiž vytasil s pěticí trailerů, které nás lákají na nové i pokračující seriály, kterými nás bude chtít v nejbližších týdnech bavit.