FB pixel TP pixel
Divácký výprask Zaklínače pokračuje. Už ho drtí i neznámý seriál z Afriky © Netflix

Divácký výprask Zaklínače pokračuje. Už ho drtí i neznámý seriál z Afriky

Jestli tvůrci Zaklínače doufali, že třetí řada přinese nová rekordní čísla a Netflix s jejich prací bude i nadále spokojen, pak se šeredně zmýlili. Netflix by měl naopak zapřemýšlet, jestli má vůbec cenu s Geraltem z Rivie v této podobě pokračovat, protože sledovanost je týden co týden hrozná. Seriálu konkurují už i méně známé či neznámé novinky.

Filmové novinky

Třetí řada seriálu Zaklínač na Netflixu neodstartovala zrovna skvěle, když diváci v premiérovém týdnu zhlédli 73 milionů hodin, což se rovná při vydělení stopáží třetí řady (tedy nově používanou metrikou Netflixu) 15,2 milionům zhlédnutí. Třetí řada tak hned na svém startu ztrácela 48 procent sledovanosti na svého předchůdce, neboť druhá řada startovala značně velkolepě se 142,4 miliony zhlédnutých hodin. Mnoho apologetů seriálu a možná i někteří z hlavounů Netflixu doufali, že se pomalejší start přetaví v dlouhověkost a čísla postupně půjdou nahoru, jako tomu bylo například u letošního hitu Noční agent, realita je ale pro streamera spíše noční můrou. Zaklínač totiž ze zájmu diváků mizí rychle a již po třech týdnech ho poráží i papírově mnohem slabší tituly.

Kde je problém?

Zatímco v druhém týdnu Zaklínač ještě uhájil první příčku v globálním TOP 10 se 66,5 miliony nakoukaných hodin a 13,8 miliony zhlédnutími, u výsledků třetího týdne už je vidět brutální propad zájmu publika, kdy si Geralt připsal jen 32 milionů zhlédnutých hodin a 6,7 milionů zhlédnutí. Pro porovnání uveďme, že druhá řada ve třetím týdnu po nasazení v roce 2021 přepočítávala 94,2 milionů zhlédnutých hodin a první ve stejném období při diváckém zpětném dokoukávání 43 milionů zhlédnutých hodin. Problém Netflixu tkví navíc v tom, že na rozdíl od premiéry druhé řady publikum výrazně méně nakoukává řady předchozí, prakticky se tedy nebudují potřebné rewatche a hlavně noví diváci, které by seriál oslovil. V aktuálním TOP 10 už první či druhou řadu vůbec nenajdeme, to znamená, že sledovanost těchto řad byla nižší než 7,9 milionů zhlédnutých hodin, které zaznamenala druhá řada seriálu Sonic Prime. Při premiéře druhé řady přitom ještě v 5. týdnu diváci epizody doháněli a ukoukali kolem 19 milionů hodin. Naposledy se tak dřívější díly Zaklínače objevily mezi nejsledovanějšími tituly před týdnem, kdy první řada zaznamenala 21 milionů zhlédnutých hodin a druhá 18 milionů.

Pro tvůrce navíc musí být skoro až potupné, že je při svém druhém týdnu od nasazení přeskočila ve sledovanosti druhá řada seriálu Advokát (8,3 milionů zhlédnutí při 35,3 milionech zhlédnutých hodinách) a na záda jim dýchá jihoafrická novinka s nevěrou Osudné pokušení, která na Zaklínače ztrácí jen 100 000 zhlédnutí a zhruba 7 milionů nakoukaných hodin. Asi není nutné připomínat, že ani jeden ze seriálů není tak drahý jako Zaklínač, jehož největší problémem je, že zájem o něj přetrvává především v Evropě a Brazílii. Naopak se seriálu moc nedaří v USA a Kanadě, afrických zemích a zbytku Jižní Ameriky. Aktuálně se na špičce sledovanosti objevuje jen v pěti zemích světa. Bude nepochybně zajímavé sledovat, jak se na konci července bude dařit posledním třem dílům této řady, které Netflix dosud neuvedl a které se definitivně rozloučí s Henry Cavillem v hlavní roli.

Zdroj: FlixPatrol / Netflix TOP 10

Jaké platy mají šéfové Hollywoodu? Nová odhalení ukazují snobárnu a pokrytectví vůči stávkujícím
Jaké platy mají šéfové Hollywoodu? Nová odhalení ukazují snobárnu a pokrytectví vůči stávkujícím
19.07.2023 10:00:00 | Filmové novinky

Hollywoodští scenáristé a herci vyrazili do ulici a zahájili největší stávku odborů za posledních 60 let. Studioví bossové se brání, že stávkující mají nereálné představy o svých výdělcích. Jeden z nich přitom za 5 let vydělal 384krát více než průměrný scenárista.

Nejchválenější kriminálka současnosti nakonec bude i v Česku. Dorazí v září
Nejchválenější kriminálka současnosti nakonec bude i v Česku. Dorazí v září
18.07.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Milovali jste legendární kriminálku Columbo? Pak by vám určitě neměl uniknout nový seriál režiséra Riana Johnsona, který se půl roku od americké premiéry konečně dočká uvedení i v České republice.

Byl jednou jeden... život: Legendární seriál je konečně online s dabingem
Byl jednou jeden... život: Legendární seriál je konečně online s dabingem
18.07.2023 16:20:00 | Filmové novinky

Fenomenální francouzský seriál, který učí děti poznávat lidské tělo, je konečně opět dostupný online s dabingem. Nenechte si ho ujít.

Strážci galaxie 3 konečně míří na Disney+. Datum premiéry potvrzuje smutný trend
Strážci galaxie 3 konečně míří na Disney+. Datum premiéry potvrzuje smutný trend
18.07.2023 15:40:00 | Filmové novinky

Je to tady, Marvel konečně prozradil datum uvedení třetího dílu Strážců galaxie na Disney+. Změna distribuční strategie prodlužující dobu mezi kinopremiérou a startem na Disney+ je tak definitivně potvrzena.