FB pixel TP pixel
Skvělé sci-fi o časové smyčce míří na Netflix. Bude se hodně umírat © Summit Entertainment

Skvělé sci-fi o časové smyčce míří na Netflix. Bude se hodně umírat

Dobrých sci-fi není nikdy dost a pro ty s tématem časové smyčky to platí dvojnásob. Nyní se na Netflix chystá jeden z nejzajímavějších žánrových projektů posledních let, ve kterém září Jake Gyllenhaal v roli vojáka, který se snaží zastavit teroristický útok.

Filmové novinky

Režisér Duncan Jones má dnes kariéru tak trochu v kómatu. Fantasy spektákl Warcraft: První střet byl bohužel finanční propadák a levná sci-fi Mute v roce 2018 příliš nezaujala ani na Netflixu. Jen o pár let dříve měl přitom potomek Davida Bowieho filmařskou dráhu rozjetou parádně. Vesmírná sci-fi Moon byla v roce 2008 příjemným překvapením a v roce 2011 Jones natočil o něco větší a dodnes nesmírně chválený projekt s časovou smyčkou Zdrojový kód. A právě ten už brzy dorazí na Netflix.

Stane se tak 15. října, a minout byste ho rozhodně neměli. Jake Gyllenhaal v něm dokonale ztvárnil vojáka, který se s pomocí moderního stroje času pokouší zabránit teroristickému útoku na jedoucí vlak. A protože na zastavení ultimátní exploze, na jejímž konci je spousta mrtvých, nemá moc času, nezáviděníhodnou situaci si zopakuje opravdu mnohokrát před tím, než celé věci dokáže přijít na kloub. Jones zde po Moon prokazuje svůj nesmírný talent, když doručil sympaticky nekomplikovaný a neustále kupředu uhánějící biják, jemuž nechybí nejedno překvapení a řádná porce napětí. Navíc se dotkne i tématu lidskosti a exploatace našich chabých schránek po skoro až verhoevenovském vzoru. Takže pokud se vám líbil třeba RoboCop, budete na správné adrese.

Kvality Jonesova sci-fi ostatně potvrzují i dobové recenze, které se po 12 letech od premiéry na serveru Rotten Tomatoes zastavily na 266 kusech, z nichž je 92 procent pozitivních při průměrném hodnocení 7,5 z 10. Chválí nicméně i statisíce tamních diváků, kteří dodnes přinesli 82 procent pozitivních reakcích při průměrném hodnocení 3,9 z 5 možných bodů. Naprůměrné známky přináší i server Metacritic, jenž uvádí z hlediska profesionálů hodnocení 74 procent, běžní uživatelé pak tamtéž hodnotí průměrnou známkou 7,7 z 10. Snímek by měl 15. října dorazit na Netflix s českými titulky.

Zdroj: Netflix / Rotten Tomatoes / Metacritic

Stallone odhaluje tajemství Rockyho a Ramba. Nový dokument Netflixu překvapí i skalní fanoušky
Stallone odhaluje tajemství Rockyho a Ramba. Nový dokument Netflixu překvapí i skalní fanoušky
18.09.2023 16:39:00 | Filmové novinky

Nedávno na Netflix doputoval třídílný dokument o Arnoldu Schwarzeneggerovi, nyní streamovací gigant chystá portrét další osmdesátkové legendy – Sylvestera Stallona. Kritici v Torontu biografii s názvem Sly již viděli, my se tak můžeme podívat, jestli se povedla.

Nejúspěšnější akční krimi Netflixu se vrací. Nový trailer odhalil datum premiéry
Nejúspěšnější akční krimi Netflixu se vrací. Nový trailer odhalil datum premiéry
18.09.2023 16:15:00 | Filmové novinky

Netflix odhalil novou upoutávku na pokračování jeho nejúspěšnějšího seriálového akčňáku. Ve spin-offu Papírového domu se zaměříme na charismatického Berlína, který naplánuje ikonickou loupež.

Vecna ze Stranger Things měl původně mnohem temnější minulost
Vecna ze Stranger Things měl původně mnohem temnější minulost
17.09.2023 16:20:00 | Filmové novinky

Čtvrtá řada Stranger Things představila hlavního záporáka pro nadcházející finální řadu. Je jím Henry Creel alias Vecna, který stojí za vraždami tří mladých teenagerů a zmrzačením Max. V původním scénáři pro čtvrtou řadu byla ale Henryho motivace vraždit o poznání temnější, než jak jsme ji v seriálu nakonec viděli.

Prima se ze dna neodlepí. Propadáku Eliška a Damián nadělí pokračování
Prima se ze dna neodlepí. Propadáku Eliška a Damián nadělí pokračování
17.09.2023 16:05:00 | Filmové novinky

Ačkoli by se po přesunu z prestižní soboty na pondělí mohlo zdát, že o seriálu Eliška a Damián již v budoucnu neuslyšíme, opak je pravdou. Televize Prima v očekávání velkého hitu předem schválila pokračování, které už dokonce natáčí. Kvalitativní změny k lepšímu se tedy nechystají.