FB pixel TP pixel
Zombie klasika Noc oživlých mrtvol slaví 50 let © TMDB

Zombie klasika Noc oživlých mrtvol slaví 50 let

Skupina přeživších se musí zabarikádovat na opuštěném statku, aby se ubránila útokům lidožravých oživlých mrtvol. Méně originální zápletku byste dnes hledali asi jen těžko, před padesáti lety šlo však o revoluční zrození zcela nového typu filmového hororu.

Tipy na film

Úsvit filmových mrtvol

Zombie klasika Noc oživlých mrtvol slaví 50 let © TMDB

Není moc filmů, o kterých by šlo říct, že daly vzniknout celému novému žánru, Noc oživlých mrtvol k nim ale rozhodně patří. Pravda, režisér George A. Romero tu svá monstra sice označil pouze za ghúly, zatímco původní pojem "zombie" ve skutečnosti vychází z afrického vúdú folklóru, všechny poznávací prvky, které máme s moderním zombie žánrem dodnes spojené, už tu ale zastoupeny jsou: mrtvá těla se vrací k životu a pomalu ale jistě se s pořádným apetitem vrhají po přeživších, jejichž největší nadějí na přežití je těmto příšerám rozšmelcovat mozky.

Dobová agitka s retro nádechem

Zombie klasika Noc oživlých mrtvol slaví 50 let © TMDB

V minulém retro článku o Provazu jsme si psali, jak je tahle klasika Alfreda Hitchcocka dnes stejně tak napínavá jako v době svého vzniku. A i když je Romerova Noc oživlých mrtvol pro historii kinematografie minimálně stejně tak důležitá, právě tahle nadčasovost už tu do jisté míry chybí, jelikož je celý film pevně ukotven nejen v kontextu své doby, ale navíc i ve filmařských odkazech na jí předcházející dekádu. Romero se tu totiž zcela přiznaně opírá o žánr klasických sci-fi béček z 50. let, a to ať už je řeč o celkové pompéznosti jednotlivých hereckých výkonů či hudebního podkresu, mimozemské příčině stojící za oživlými mrtvolami, zapojení armády anebo i o tom prostém faktu, že celý film je černobílý.

Když zombíci nastavují zrcadlo

Zombie klasika Noc oživlých mrtvol slaví 50 let © TMDB

I tyto starší žánrové konvence ale Romero pro svou dobu patřičně modernizuje. Ano, armáda sice celou situaci invaze oživlých mrtvol řeší, sama ale moc neví, která bije. Ano, ghúlové jsou tu pomalí a až směšní, když vás ale obklíčí, dají si vás k večeři, ať už jste třeba i hlavní hrdina filmu. A právě tím se taky dostáváme k dalšímu velmi důležitému Romerovu aspektu moderního zombie žánru, na který se už občas zapomíná: i když jsou totiž zombíci pěkná hororová šaráda, to, z čeho nás má skutečně mrazit, jsou vzájemné interakce lidských přeživších tváří v tvář apokalypse. Ze všeho nejvíc totiž celý film do své doby upevňuje Romerův sociální komentář, který se pro jeho filmy stal stejně ikonickým jako samotné vyobrazení oživlých mrtvol. Do zdánlivě primitivní zápletky o invazi lidožroutských příšer tu totiž režisér hází i vážné otázky rozkladu představy tradiční rodiny, rasizmu nebo nedůvěry ve státní složky. A pokud je tedy Noc oživlých mrtvol i přes své zpracování v nějakém aspektu skutečně nadčasová, tak jednoznačně v tomto.

Odkaz mrtvých

Zombie klasika Noc oživlých mrtvol slaví 50 let © TMDB

Touto relativně nenápadnou politicko-společenskou kritikou Romero ostatně výborně okořeňuje i Úsvit mrtvých a Den mrtvých, dvě volná pokračování jeho originálu ze 70. a 80. let, která si svoje vlastní retro články zaslouží i sama o sobě. Je sice škoda, že Romero po této trilogii zombie filmy točit nepřestal a jeho pozdější díla už jsou spíše na ostudu (a z hlediska svých poselství až extrémně nemotorná), na výjimečnosti a důležitosti celé jeho původní „trilogie mrtvých“ to však neubírá zhola nic. A konec konců spíš než cokoliv, co Romero natočil po Dni mrtvých, si radši pusťte remaky Noci oživlých mrtvol od Toma Saviniho a Úsvitu mrtvých od Zacka Snydera, anebo i parádní britskou komedii Edgara Wrighta a Simona Pegga Soumrak mrtvých, kterou si i sám Romero svého času velmi pochvaloval. Každopádně pokud jste ještě samotnou Noc oživlých mrtvol neviděli, rychle to napravte. Můžete si ji pustit přímo u nás na stránkách v detailu filmu, film je totiž v češtině legálně na Youtube.

Night of the Living Dead © TMDB

Noc oživlých mrtvol

Night of the Living Dead | USA | 1968 | Horory | Zombies

Skupinka lidí se snaží přežít na zapadlé farmě, zatímco okolo nich propuká zombie apokalypsa. Hrají: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman, Marilyn Eastman, Keith Wayne, Judith Ridley, Kyra Schon

 80 %
 85 zobrazení   5 se líbí
Will Smith slaví padesátku. Který film mu nastartoval kariéru?
Will Smith slaví padesátku. Který film mu nastartoval kariéru?
27.09.2018 13:00:00 | Tipy na film

V úterý oslavil padesáté narozeniny herec Will Smith, který se v průběhu své kariéry stal jedním z nejúspěšnějších umělců celého Hollywoodu. Připomeňme si však, co světovému úspěchu tohoto sympaťáka předcházelo a který film jeho kariéru odstartoval.

10 českých filmů, které si můžete pustit hned zdarma
10 českých filmů, které si můžete pustit hned zdarma
26.09.2018 12:00:00 | Tipy na film

Na Youtube je legálně aktuálně už několik stovek filmů zdarma. Mezi nimi najdeme i několik desítek českých filmů a my jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější. Nechybí divácké pecky jako Kájinek či Šakalí léta, ale také ambiciózní filmy jako Habermannův mlýn.

RETRO: Provaz Alfreda Hitchcocka nás napíná už 70 let
RETRO: Provaz Alfreda Hitchcocka nás napíná už 70 let
25.09.2018 14:00:00 | Tipy na film

I 38 let po jeho smrti stále platí, že Alfred Hitchcock je skutečným mistrem filmového napětí. A i když jeho thriller Provaz z roku 1948 nepatří zrovna k jeho nejznámějším kouskům, tak právě on tuhle skutečnost dokazuje snad tím nejintenzivnějším způsobem.

Deadpool 2 Super Duper Cut má 15 minut nových scén
Deadpool 2 Super Duper Cut má 15 minut nových scén
24.09.2018 18:15:00 | Tipy na film

Více než čtvrthodinka nových scén se objevuje v rozšířené verzi druhého Deadpoola, která je čerstvě online. Nijak nezmění vyznění kinoverze, je to prostě jen další porce blbnutí a vtípků, tedy přesně to, co od Deadpoola očekáváme. A možná dorazí i další Wolverine.