FB pixel TP pixel
10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala

Jejich filmové hity můžeme vídat každý rok v pravidelných reprízách a často jde o klasiky žánru. Kam ale dále směřovaly kroky dětských hvězd s raketovým vstupem do filmové branže? Alkohol, drogy, nebo prostě nezájem pokračovat v herecké kariéře? A má některá z nich šanci na opětovný vzestup?

Tipy na film

Macaulay Culkin (39)

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

Macaulay začal s herectvím už ve čtyřech letech ve školních představeních a po malých roličkách v televizních projektech se roku 1988 dočkal svého celovečerního debutu ve filmu Rocket Gibraltar vedle mnoha hereckých es. Další rok se objevil v menších rolích jako syn Jeffa Bridgese v Zítra na shledanou a v komedii Johna Hughese Strýček Buck. Právě spolupráce s režisérem Hughesem se ukázala jako klíčová, když Hughes napsal a produkoval Sám doma, jehož režii svěřil Chrisi Columbovi. Film se stal obrovským hitem a udělal z desetiletého Culkina hvězdu. První díl měl premiéru v roce 1990 a do roku 1994 Culkin pracoval téměř nepřetržitě. V té době natočil takové stálice televizních repríz jako Moje první láska, nezbytné pokračování Sám doma 2: Ztracen v New Yorku a stejný koncept využívající Sám doma a bohatý. Vedle těchto filmů si vyzkoušel i odlišnou hereckou polohu po boku Elijaha Wooda ve filmu Dobrý synek. Culkinovi rodiče se jednoduše snažili synovy popularity co nejvíce využít, což nakonec vyústilo v soudní proces. Soud nakonec zisky z filmů nechal právě Culkinovi, který se rozhodl hereckou kariéru přerušit a žít „normální“ život. K herectví se vrátil až v roce 2003 malou roličkou v epizodě sitcomu Will & Grace. Jako další filmové projekty zvolil velmi odlišný materiál od toho, který mu přinesl slávu, a to ve formě filmů Party Monster a Černá ovce, která měla u kritiků pozitivní ohlas. V roce 2006 vyšla kniha Junior s autobiografickými prvky a o rok později si zahrál ve filmu Sex and Breakfast. Čas od času se objeví, či propůjčí svůj hlas některému TV projektu, nebo se objeví v reklamě odkazující na roli Kevina McCallistera. V letech 2010 až 2016 se věnoval kapele The Pizza Underground.

Jonathan Brandis (27)

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

Malý Jonathan započal svou kariéru v pouhých dvou letech jako dětský model, aby ve čtyřech letech přešel k natáčení reklam a od šesti let se začal objevovat v různých seriálech, jako třeba To je vražda, napsala nebo Full House. Průlomem byla role ve druhém díle Nekonečného příběhu, ve kterém převzal roli Bastiana Buxe, a účast v televizní adaptaci Kingova románu To. Mnoho diváků si určitě bude pamatovat i Mistra kickboxu, ve kterém si zahrál s největším z lidí, Chuckem Norrisem. Mezi lety 1993 až 1996 natáčel - ve své době seriálovou stálici českých kabelovek - Strážce moře, kde si chválil možnost učit se od hereckého veterána Roye Scheidera. Šlo o populární seriál, jehož produkce však byla negativně ovlivněna neustálými konflikty mezi hereckým obsazením a vedením televize NBC. Následkem klesajících ratingů byl seriál nakonec úplně zrušen a Brandis se posléze objevoval v různých vedlejších rolích v televizních filmech. Jeden z posledních větších Brandisových projektů byla v České republice natočená Hartova válka. Brandis měl od své role velká očekávání, ale její vystřihnutí a neúspěch při castingu do role Anakina Skywalkera měli pravděpodobně vliv na jeho rozhodnutí vzít si v roce 2003 život.

Jake Lloyd (30)

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

Před dávnými časy, v předaleké galaxii. Ještě předtím, než Rian Johnson narazil na fanoušky tak sofistikované, že nebyli schopni akceptovat nic jiného, než Ctrl+C a Ctrl+V stejných narativních komponent, dohnalo publikum Star Wars k šílenství dětského herce, který ztvárnil snad nejikoničtější filmovou postavu vůbec. Ale popořadě. Jakeův debut tvořily čtyři epizody v seriálu Pohotovost a film Hvězdy na zemi. Velkou příležitostí byla jedna ze slabších komedií Arnolda Schwarzeneggera, Rolničky, kam se podíváš, ve které ztvárnil jeho syna, který si k vánocům nepřeje nic jiného než hračku Turbo-Mana. To hlavní ale teprve mělo přijít, když si jej George Lucas vybral do role malého Anakina Skywalkera. Jeho role se však setkala se silnou vlnou kritiky. Jediný, koho fanoušci přijali ještě „vřeleji“ byl Ahmed Best, který ztvárnil postavu Jar-Jara Binkse. Posledním Jakeovým počinem je závodní film Madison, který se ale dočkal uvedení až po pěti letech kvůli distribučním problémům. Kvůli šikaně se Jake rozhodl v roce 2001 s herectvím seknout. V roce 2015 byl pak zadržen policií a později mu byla diagnostikována schizofrenie.

Lindsay Lohan (33)

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

S kariérou začala už ve třech letech jako modelka a posléze přešla k natáčení reklam. V deseti měla malou roli v nekonečném americkém seriálu Another World a průlomem byl následně remake rodinné komedie Past na rodiče, ve které ztvárnila rovnou dvojroli. Díky filmu získala nejen popularitu, ale i smlouvu se studiem Disney na další tři filmy. Rok 2003 byl ve znamení dalšího hitu, a to Mezi námi děvčaty, ve kterém si společně s Jamie-Lee Curtis prohodily jako matka a dcera tělo. Další rok měl premiéru další film pro Disneyho, Zpověď královny střední školy, ale hlavně nyní už kultovní Protivný sprostý holky, díky kterým se opět stala miláčkem diváků, ale také centrem pozornosti paparazzi a bulvárních plátků. Další projekty měly trochu vážnější podobu, když se jednalo o drama Atentát v Ambassadoru o posledních hodinách Roberta Kennedyho, a Zavraždění Johna Lennona. Film Vlastní pravidla o teenagerce, která se vymyká kontrole, poměrně odrážel slabosti, kterým začala Lindsay v té době stále více podléhat. Natáčení dalších projektů byla plná přerušení kvůli „přepracování“ a problémům s „dehydratací“. Producenti začali Lindsay odmítat kvůli neprofesionálnímu chování a problémům. Došlo k několika zadržením během řízení pod vlivem a štaci v léčebně pro závislé. Pokusem o návrat byla role v několika epizodách americké verze telenovely Ošklivka Betty a televizní film Šéfe, jsem v tom!. V roce 2010 se objevila v Machete, celovečerním filmu o postavě Dannyho Treja ze série Spy Kids a rozšíření fejkového traileru patřícího ke Grindhouse dua Rodriguez/Tarantino. V dalších letech se věnovala epizodním rolím v různých seriálech a stejnojmenné reality show, která sledovala její kroky po opětovném pobytu v léčebně. Vedle filmu Lindsay vlastní několik klubů v Řecku, jejichž činnost byla také předmětem reality show. Její zatím poslední film je letos vydané Among the Shadows.

Kodi Smit-McPhee (23)

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

Uznání kritiky a několik ocenění získal za roli chlapce v postapokalyptickém filmu Johna Hillcoata Cesta, kde jeho otce ztvárnil Viggo Mortensen. O rok později si zahrál v americkém remaku švédského hororu Ať vejde ten pravý a v roce 2012 ztvárnil syna Robin Wright v psychedelickém Futurologickém kongresu a propůjčil svůj hlas hlavnímu hrdinovi v zombie animáku loutkového studia Laika, Norman a duchové. V roce 2014 se objevil v prostřední části nové opičí trilogie, Úsvit planety opic, v australském sci-fi Young Ones a v Divočině v každém z nás byl posedlý smrtí. O rok později si zahrál se svým budoucím kolegou Michaelem Fassbenderem ve westernu Slow West a možná i díky dobré referenci byl obsazen do role Kurta Wagnera/Nightcrawlera v X-Men: Apokalypsa. Postavu si zopakoval v letošní X-Men: Dark Phoenix, ale jak víme, byl to spíš poslední hřebík do rakve s projekty studia Fox, které Disney při jeho koupi podědil. Loni ještě stihnul Alfu, příběh o dospívání zasazený do pravěku. Film měl poměrně vřelé přijetí kritiků, ale poměrně střídmý výkon v rámci tržeb. Snad to nebude producentům v budoucnu vadit, přehlédnou vyšumění X-Menů a Kodi bude moci svou kariéru rozjet naplno!

Amanda Bynes (33)

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

Kariéra Amandy Bynes začala v sedmi letech v reklamě a během dětských let ještě vystupovala v divadle v několika klasických muzikálech. Na komediálním táboře si jí všiml producent dětské kabelovky Nickelodeon a po zastávkách v několika skečových pořadech typu SNL pro děti této stanice vznikl její vlastní pořad The Amanda Show, který se vysílal tři sezóny a později jej nahradil sitcom Co mám na tobě ráda, který trval čtyři sezóny. První filmová role byla ve filmu Velký tlustý lhář, jenž režíroval Shawn Levy, jedna z klíčových osobností za současným fenoménem Stranger Things. V roce 2003 si zahrála dceru Colina Firtha ve filmu Co ta holka chce, o dva roky později natočila plážovou romanci Ztroskotaná láska a propůjčila svůj hlas do animáku Roboti. V roce 2006 se jako milovnice fotbalu zamilovala do Channinga Tatuma v Super náhradníkovi a další rok se objevila ve sněhurkovské Královně ročníku a v muzikálovém Hairspray, který se stal jejím finančně nejúspěšnějším filmem. Posledním filmem se stala v roce 2010 Panna nebo orel, kde si zahrála vedle Emmy Stone a dočkala se opět vřelého přijetí diváků i kritiky. V červenci téhož roku oznámila hereckou pauzu. V dalších letech o ní bylo slyšet pouze v souvislosti s problémy se zákonem, ať už šlo o řízení pod vlivem, nebo o držení drog. Legálně je do roku 2020 ve svěřenecké péči svých rodičů a loni oznámila, že jí byla diagnostikována bipolární porucha. V současnosti se věnuje studiu módy a nevylučuje návrat před kamery.

Haley Joel Osment (31)

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

Ve čtyřech letech si ho v obchodě všiml hledač talentů, což vedlo k natočení jeho první reklamy a dalším roličkám v seriálech. Ve své první filmové roli si zahrál syna Forresta Gumpa. Následovaly další seriály a v roce 1996 fantasy komedie Přelud, ve které si zahrál vedle Gérarda Depardieu a Whoopi Goldberg. Průlomovým filmem jeho kariéry se ovšem stal Šestý smysl, za který byl dokonce nominovaný na Oscara za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Další rok přinesl drama Pošli to dál, kde si zahrál po doku Kevina Spaceyho a Helen Hunt. V roce 2001 si jej vybral Steven Spielberg, který se rozhodl dokončit rozpracovaný projekt Stanleyho Kubricka A.I. - Umělá inteligence. Po válečném dramatu Moje válka, které se natáčelo v Polsku, propůjčil svůj hlas do několika animovaných pokračování (Zvoník u Matky Boží a Kniha džunglí 2) a ke hranému filmu se vrátil s Vysloužilými lvi, kde si zahrál s Robertem Duvallem a Michaelem Cainem (právě ten o pár let dříve proměnil nominaci na Oscara namísto Osmenta). V roce 2006 měl menší autonehodu a u soudu se ani nepokoušel vyvracet obvinění kvůli řízení pod vlivem. Další roky jsou ve znamení nezávislejších snímků (Na domácí půdě, Sassy Pants a mysteriózní I'll Follow You Down) a neúspěšné premiéry na Broadwayi. Zahrál si také v „hororovém“ Mrožím muži a Yoga Hosers (obojí Kevin Smith). Poté další nezávislé snímky a epizodní role v seriálech a také filmové verzi Vincentova světa z roku 2015. Naposledy jsme ho mohli vidět jako dobrosrdečného kolegu Lily Collins ve filmu o Tedu Bundym, Zlo s lidskou tváří, a v několika epizodách seriálového hitu The Boys. V soukromém životě je Osment náruživý golfista.

Edward Furlong (42)

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

K herectví se dostal náhodou, a to tehdy, když si ho všimla vedoucí castingu pro pokračování Terminátora. Film z něj okamžitě udělal hvězdu a v dalších letech hrál postupně v pokračování původní adaptace Hřbitova domácích zvířátek, v Americkém srdci vedle Jeffa Bridgese, Malé Oděse a Předtím a potom. Ve stejném roce jako posledně jmenovaný film si zopakoval roli Johna Connora v kraťasu T2 3-D: Battle Across Time, který sloužil jako doplněk atrakce pro studio Universal. V roce 1998 si zahrál v Kultu hákového kříže a o rok později v hudební komedii Detroit Rock City. Lze říci, že poslední film, který stojí za zmínku, je Věznice z roku 2000, režírovaná Stevem Buscemim. Když se zpětně ohlédneme, uvidíme hezky rozjetou kariéru, během které měl často příležitost spolupráce se zkušenějšími kolegy a hereckými legendami. Furlong měl dokonce dohodnuto, že si zopakuje roli Johna Connora v dalším pokračování Terminátora, Vzpouře strojů. To však společně s jeho dosavadní kariérou doslova prolétlo jeho nosem spolu s množstvím tvrdých drog. Až do loňského roku jde o cyklus opakujících se rehabilitací v protidrogových léčebnách, soudních tahanic o dítě a domácího násilí okořeněný mizernými filmy mířícími přímo na DVD. Téměř za rohem je nové pokračování Terminátora s podtitulem Temný osud. Všichni věříme, že Furlong této hozené rukavice využije a obrátí svůj život (a kariéru) na pozitivní cestu. Jenže nikdo vlastně netuší, kolik prostoru mu James Cameron hodlá tentokrát věnovat.

Jonathan Lipnicki (28)

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

Jeho filmovým debutem byla role syna Renée Zellweger ve filmu Jerry Maguire. Kromě rolí v televizních seriálech je však jeho nejznámější rolí chlapeček ve filmu Myšák Stuart Little. Předtím, než se natočilo nezbytné pokračování, natočil několik dalších snímků rodinného ražení: Příběh upírka Rudolfa, Jako Mike a Když Zachariáš Beaver přijel do města. Myšák Stuart Little 2 byl jedním z posledních snímků, které se dočkaly širšího uvedení. Jonathanova filmografie poslední doby se skládá z béčkových, nezávislých a nízkorozpočtových snímků, kdy jako příklad můžeme uvést Mstitel bezpráví 2 a občasné epizodní role v seriálech a reality show. Natáčení těchto splachovacích snímků mu ale nevadí. Naopak mu umožňuje kombinovat herectví s jeho zálibou trénovaní bojových umění v rámci MMA a angažování se v řadě charitativních organizací, se kterými začal spolupracovat už jako dítě v době vzniku prvního Stuarta Little.

Hilary Duff (31)

10 dětských hvězd, jejichž sláva časem krutě vyprchala © TMDB

První větší rolí Hilary Duff byla Wendy v duchařském pokračování Casper a Wendy, které šlo rovnou na DVD. Poté byla obsazena do teenagerského sitcomu Lizzie McGuire, jehož dvě sezóny o pětašedesáti dílech se vysílaly další tři roky. Prvním celovečerním filmem (když nepočítáme TV snímky pro Disney Channel) pro ní byla tragikomedie Slez ze stromu. Vedle herecké kariéry byla velmi aktivní i v oblasti hudby či literatury. Rok 2003 měla pěkně nabitý, když vydala druhé album, stejně jako Amanda Bynes si zahrála s Frankie Munizem ve filmu Agent Cody Banks, zopakovala si roli Lizzie McGuire ve filmu, který u nás vyšel pod názvem Italské prázdniny, a zahrála si v rodinné komedii Dvanáct do tuctu, ve které její rodiče ztvárnili Steve Martin a Bonnie Hunt. V roce 2005 vydala výběrovku a natočila romantického Pana Božského, ve kterém se snaží své matce v podání Heather Locklear najít nabíječe. Další rok ovšem přinesl Holky v balíku, kde si zahrála spolu se svou sestrou. Film se setkal s tak negativními reakcemi, že se od té doby věnuje spíš nezávislejším snímkům. V roce 2007 pracovala a vydala další album, se kterým se snažila vytvořit si novou, dospělejší image, kterou bylo možno vidět o rok později ve filmu Válka a.s.. V roce 2009 natočila další pokusy o oproštění se image teenagerky: drama Greta a What Goes Up, a objevila se i ve třetí sezóně seriálu Gossip Girl. V roce 2014 byla obsazena do seriálu Younger, jenž se letos dočkal již šesté sezóny. Vedle seriálu ji mohli američtí diváci vidět ve filmu The Haunting of Sharon Tate. Podle všeho jde o nepříliš kvalitní snímek, který se pouze snažil svézt na marketingu Tarantinova filmu Tenkrát v Hollywoodu. Hvězda Hilary se však možná znovu vrátí – Disney na své akci D23 oznámil, že plánuje revival její dřívější série o Lizzie McGuire.

 590 zobrazení   1 se líbí
John Wick 3 a 9 dalších říjnových novinek, které byste měli vidět
John Wick 3 a 9 dalších říjnových novinek, které byste měli vidět
04.10.2019 12:00:00 | Tipy na film

Při pohledu z okna dostanete akorát deprese z aktuálně věčně zakaboněného počasí plného deště. Zůstaňte raději doma v teplácích a zabavte se novými filmovými a seriálovými přírůstky, které přinesly poslední dny na streamovací služby.

20 originálních filmů na Amazon Prime
20 originálních filmů na Amazon Prime
03.10.2019 12:00:00 | Tipy na film

Amazon se v poslední době rozhodl vedle seriálů zainvestovat i do filmové produkce a na jeho službě Amazon Prime se tak můžete podívat na několik zajímavých snímků. Pojďme si je představit.

15 nejlepších nových filmů právě teď na HBO GO
15 nejlepších nových filmů právě teď na HBO GO
02.10.2019 | Tipy na film

HBO GO aktuálně nabízí kolem 1200 filmů všech možných žánrů. Zajímá vás, které z nich jsou nejlepší? Jsme tu pro vás a vybrali jsme z aktuální nabídky streamovací služby 15 nejlepších filmů za poslední dva roky, které v jejích útrobách naleznete. Jedna pecka vedle druhé.

10 nejlepších (a 10 nejhorších) remaků poslední dekády
10 nejlepších (a 10 nejhorších) remaků poslední dekády
01.10.2019 | Tipy na film

Paramount Pictures chystá novou verzi kultu Tváří v tvář, Stallone a Rodriguez zase další Cobru. I remaky se však mnohdy mohou povést, proto jsme pro vás vybrali deset nejlepších. A abychom to nějak vyrovnali, podívejte se dále i na desítku těch nejpříšernějších.