FB pixel TP pixel
Nejlepší horor roku? Neskutečně brutální novinka má zcela nadšené recenze © Warner Bros.

Nejlepší horor roku? Neskutečně brutální novinka má zcela nadšené recenze

Kultovní sága Evil Dead znovu ožívá a zdá se, že další reinvence známé značky trefila hřebíček perfektně na hlavičku. Recenze, které už se hrnou éterem, totiž mluví o naprosto krvavé hororové jízdě, jejíž zhlédnutí je pro fanoušky naprostou povinností.

18. 4. 2023 15:10 | Filmové novinky

Série Evil Dead je v řadách nekonečných hororových franšíz unikátem, protože vznik dalších dílů obvykle není spjat s touhou vydělat snadným způsobem peníze, ale s novým nápadem, který dosavadní námět povznese na novou a svěží úroveň. Přesně tak tomu bylo i před 10 lety, kdy režisér Fede Álvarez natočil snímek s českým názvem Lesní duch, který sice do velké míry remakoval původní film z roku 1981, činil tak ale v mnohem naturalističtější a nechutnější podobě, jejíž vydýchání činilo některým slabším jedincům potíže. Ostatně dodnes lze s chutí polemizovat, zda je Álvarezův film opravdu strašidelný, anebo je pouze extrémně nechutný.

Brutální jízda pokračuje

Naturalistickou cestou plnou krve a ultradrsných výjevů jde každopádně i pokračování, které dorazí přesně o dekádu později a jak je pro sérii typické, přinese matoucí změnu názvu. Snímek Smrtelné zlo: Probuzení jako by svým pojmenováním odkazoval na Smrtelné zlo 2 stejně jako Lesní duch z roku 2013 odkazoval na Lesního ducha z roku 1981. Bude se snad potenciální trojka jmenovat Armáda temnot vrací úder? Uvidíme. Smrtelné zlo: Probuzení každopádně přenáší děj z lesa do města a sleduje osudy odcizených sester, jejichž shledání přeruší démoni, kteří ze všeho nejvíc touží po mase a mají velké sklony k cynismu.

Hororový snímek tentokrát natočil Lee Cronin, který sklízel spokojené ohlasy již za horor The Hole in the Ground. Jeho necelých 100 minut dlouhá novinka odstartovala na serveru Rotten Tomatoes s parádními 96 procenty spokojených recenzí, přičemž pohled na jednotlivá hodnocení dává tušit, že nás v kinech opravdu čeká solidní žánrová událost. Ostatně kritici vcelku jednohlasně praví, že dlouholetí fanoušci série budou naprosto spokojeni a série samotná se i s novým dílem dokázala posunout a nezůstala jen u bezbřehé recyklace. Snímek je podle recenzentů nesmírně věrný světu, který před 40 stvořil Sam Raimi, zároveň se ale nebojí prozkoumávat vlastní cestičku a činí tak naprosto suverénně.

Nic pro slabé povahy

Ano, film je prý až šokujícím způsobem brutální jízdou, která je až po okraj narvaná černým démonickým humorem, takže pokud na něco takového nejste stavění, raději předem zvažte, jestli má cenu utrácet za lístek. Všichni ostatní jsou ale velice vítáni užít si nejen hutnou atmosféru a odpudivé výjevy, ale také maniakálně dokonalý výkon Alyssy Sutherland. Nechybí pak ani přísli, že pokud se diváků sejde v kinech dost, další pokračování nevznikne až za další dékadu.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Ant-Man 3 je konečně online i v Česku. Kde si ho přehrát v nejlepší kvalitě?
Ant-Man 3 je konečně online i v Česku. Kde si ho přehrát v nejlepší kvalitě?
18.04.2023 14:00:00 | Filmové novinky

Do kin se blíží očekávaná nová marvelovka Strážci Galaxie: Volume 3, což je ideální příležitost pro komiksové studio Marvel přihřát si polívčičku a konečně divákům nabídnout online i předchozí blockbuster s Ant-Manem. Ten ale hodně zklame předplatitele Disney Plus.

Nejžhavější seriál roku vám vystřelí tepovku do maxima. Trailer je naprosto božský
Nejžhavější seriál roku vám vystřelí tepovku do maxima. Trailer je naprosto božský
18.04.2023 9:00:00 | Filmové novinky

Režisér Sam Levinson a hudebník The Weeknd připravili pro HBO maximální laskominu, která potěší snad každého fanoušku seriálu Euforie. Znovu nás totiž uvrhne do komplikovaného života mladých, tentokrát skrze optiku ďábelského hudebního byznysu. Kvality nového seriálu potvrzuje i exkluzivní předpremiéra.

Teorie velkého třesku dostane nový seriál. Návrat hvězd není vyloučen
Teorie velkého třesku dostane nový seriál. Návrat hvězd není vyloučen
18.04.2023 8:00:00 | Filmové novinky

Pokud vám chybí populární nerdí parta ze seriálu Teorie velkého třesku, určitě vám udělá radost zpráva, že se připravuje nový seriál z prostředí tohoto megaúspěšného sitcomu. Pravděpodobný je i návrat původních hrdinů.

Seriál Iveta se vrací s druhou řadou. Trailer ukazuje devadesátky, Štaidla i Gotta
Seriál Iveta se vrací s druhou řadou. Trailer ukazuje devadesátky, Štaidla i Gotta
17.04.2023 17:20:00 | Filmové novinky

Voyo už na květen chystá očekávaný návrat seriálového hitu Iveta. Tentokrát se přesuneme do období největší slávy Ivety Bartošové, když s ní prožijeme divoká devadesátá léta a její klopotný vztah s Ladislavem Štaidlem.