FB pixel TP pixel
Skončí další česká streamovací služba? Nepřežila by ani půl roku © Národní filmový archiv

Skončí další česká streamovací služba? Nepřežila by ani půl roku

Nejmladší česká platforma, České kino, se podle všeho dostává do bodu, kdy nebude pokračovat v dalším rozvoji. Obchodním partnerům v posledních dnech rozeslala oznámení, že ke konci dubna 2023 bude vývoj platformy "zmrazen" a hledají se nyní možnosti, jak celý projekt znova nastartovat.

4. 5. 2023 19:50 | Streaming novinky

Není to ani půl roku, co jsme psali o startu platformy České kino, která na konci roku 2022 oznámila start. Lokální projekt měl ambici pod jednou střechou sdružit všechny české a československé filmy a za jedno předplatné k nim nabídnou přístup aniž by bylo nutné skákat na Netflix, Voyo či další platformy, kde už filmy jsou. Ke startu obsahovala zhruba 700 filmů, z nichž valnou část jste mohli právě už vidět jinde, během následujících měsíců svůj katalog ale příliš nerozšířila. Zakladatelé neměli ambici točit nové původní české filmy, pouze postupně doplňovat starší a maximálně je doplňovat filmy o filmu. Po pár měsících je ale vše jinak.

Obsahoví partneři, kteří pomohli na platformu dostat své filmy, dostali v posledních dnech oznámení, že další rozvoj Českého kina je aktuálně "zmrazen" a o dalším fungování se teprve rozhodne. Důvodem jsou podle všeho chybějící finance pro další provoz a rozvoj, ať už by padly na techniku, lidi či samotný obsah. České kino veřejně neprezentovalo, kolik lidí si službu předplácí, odhad trhu se pohyboval v malých tisícovkách platících uživatelů. Zaváděcí cena byla stanovena na 99 Kč/měsíc, která se měla od února zvýšit na 129 Kč/měsíc, jak se ale můžete sami přesvědčit na stránkách platformy, cena je stále 99 Kč/měsíc i nyní.

Už v průběhu zimy a jara se na trhu objevovaly náznaky, že projekt bude potřebovat další impulz, majitelé podle všeho oslovovali největší české mediální hráče a nabízeli jim vstup do projektu. Nikdo se nenašel, a proto tedy majitelé zřejmě přistoupili k nouzové variantě a projekt chtějí pozastavit. Co je tím přesně myšleno, zda to znamená jen pozastavení nových registrací či doběhnutí posledních měsíčních plateb, či úplně přerušení provozu a stažení obsahu, to zatím není jasné. Na webu se zatím neprojevilo a registrovat se dále normálně jde, taktéž se přihlásit a přehrávat pořady.

Pokud by opravdu došlo ke konci Českého kina, jednalo by se o další kříž na hřbitově českých lokálních streamovacích platforem. Posledním velkým koncem byl konec Obbodu v roce 2020, předtím si na místním trhu vylámaly zuby hráči jako Alza s Alza Media, Hollywood Classic Entertainment s platformou ivio a jestli bychom chtěli jít i dál do minulosti, tak i hráči jako O2 (Starzone) či částečně Seznam (Kinománie). V roce 2015 skončil také TopFun, ale většina jeho know-how přešla do nové služby Banaxi (dnes Starmax). Vše jsme popsali v našem článku. Hořkosladký konec prožil loni Aerovod, jeho obsah se sloučil s KVIFF.TV,, která měla stejného majitele, sousední MALL.TV se pro změnu nedávno změnil Fameplay. Spojení s Discovery+ a přejmenování na Max čeká u nás příští rok HBO Max. Slabší lokální hráči mají proti globálním obrům typu Netflix, HBO Max či Disney+ velmi obtížnou situaci a tím, jak do Česka vstupují další noví (SkyShowtime, Canal+) či ty nejsilnější ještě více posilují (Voyo, Prima+), je pouze malá skulina pro úspěch.

Sen o "Czechflixu" aneb ultimátní české platformě, tak zůstává jen snem. Pokusy o národní streamovací platformu ale neselhávají jen u nás, před časem muselo uzavřít po dvou letech fungování francouzské Salto, které mělo velmi podobné ambice a plus ještě agregovalo obsah od největších místních televizí. Uvidíme, jak se celá situace s České kino opravdu vyvine. Kontaktovali jsme provozovatele platformy, aby nám tuto informaci potvrdili či vyvrátili, ale zatím jsme se odpovědi nedočkali. Jakmile budeme vědět více, článek doplníme a rozšíříme.

Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy
Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy
28.04.2023 13:00:00 | Streaming novinky

Nový měsíc a s ním nová streamovací platforma v Česku. Původem francouzská služba se dnešním dnem rozšiřuje k nám a za 189 Kč nabídne několik stovek filmů a seriálů. Chystá také původní lokální tvorbu, největším esem však budou sportovní práva na Premier League.

Třetí řada Zaklínače se omluví fanouškům. Tvůrci napraví klíčové vztahy z knih
Třetí řada Zaklínače se omluví fanouškům. Tvůrci napraví klíčové vztahy z knih
28.04.2023 11:50:00 | Streaming novinky

Už za dva měsíce se na Netflix již potřetí vrátí seriál Zaklínač i Geralt z Rivie, naposledy v podání Henryho Cavilla. Fanoušci mají své oprávněné obavy, nicméně uniklé informace právě z chystané třetí řady nyní ukázaly, jakým způsobem chtějí tvůrci napravit minimálně vztah Geralta a Yennefer.

Filmy od Netflixu v kinech nečekejte. Šéf služby má jinou strategii úspěchu
Filmy od Netflixu v kinech nečekejte. Šéf služby má jinou strategii úspěchu
21.04.2023 10:00:00 | Streaming novinky

Apple a Amazon před nedávnem oznámili změnu strategie, když se rozhodli promítat vybrané filmy v kinech v široké distribuci. Co na to Netflix?

Netflix roste pomaleji, než se čekalo. Zákaz sdílení účtů se mu ale vymstil jen někde
Netflix roste pomaleji, než se čekalo. Zákaz sdílení účtů se mu ale vymstil jen někde
19.04.2023 12:20:00 | Streaming novinky

Další čtvrtletí je za námi a Netflix tak jako vždy reportuje svoje čísla. Streamer má za sebou slabší čtvrtletí a přidal jen 1,75 milionů uživatelů, burza si přála alespoň 2,5 milionu. Celkově ale stále neochvějně vede a hlásí úspěchy s novým předplatným za reklamu i zákazem sdílení účtů.