FB pixel TP pixel
Netflix pomohl přepsat dějiny Oscarů. Režisérovi Hellboye se teď nikdo nevyrovná © Universal Pictures

Netflix pomohl přepsat dějiny Oscarů. Režisérovi Hellboye se teď nikdo nevyrovná

Na letošním udílení cen Akademie se povedlo mexickému režisérovi Guillermu Del Torovi zapsat do dějin Oscarů, když se mu jako prvnímu podařilo získat unikátní kombinaci zlatých sošek.

14. 3. 2023 14:30 | Filmové novinky

Udílení 95. ročníku Oscarů je za námi a v přehršli ocenění a zákulisních informací by mohlo zapadnout jedno významné prvenství, na něž dosáhl mexický režisér Guillermo del Toro. Ten totiž na letošním slavnostním udílení získal Oscara za nejlepší animovaný film svým vypiplaným zpracováním Pinocchia, které je dostupné ke zhlédnutí na Netflixu. Fantastická práce na Pinocchiovi pomocí stop-motion animace (více v dokumentu na Netflixu) a dojemný příběh přinesly Del Torovi třetí sošku, čímž se slavný Mexičan stal prvním člověkem v historii udělování cen, který získal Oscara za nejlepší film, režii a nejlepší animovaný film.

Předchozí dvě zlaté sošky za nejlepší film a režii získal Del Toro v roce 2017 za temné fantasy drama Tvář vody o romantickém mezidruhovém vztahu, v němž herecky dominovali Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins a Michael Stuhlbarg. Režisér Del Toro je diváky ceněn pro svůj výrazný vizuální styl a za svou detailní pečlivost, kterou věnuje kostýmům, výpravě i vizuálním efektům. Navíc mu nedělá potíže přeskakovat a kombinovat „nízké“ žánry jako komiksovka Hellboy či kaiju Pacific Rim s „hlubšími“ dramaty jako jsou právě Tvář vody či Faunův labyrint.

Zdroj: Collider

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Nejzábavnější fantasy roku přichází! Nadšené recenze slibují skvělý humor i akci
Nejzábavnější fantasy roku přichází! Nadšené recenze slibují skvělý humor i akci
13.03.2023 12:00:00 | Filmové novinky

Už na konci března se do kin přiřítí nová fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, která z upoutávek působila jako poměrně generická a možná až příliš nezajímavá žánrová fašírka. První recenze po americké premiéře ale mluví o jednom z největších překvapení roku a snímek masivně doporučují jako velezábavnou akční jízdu.

Netflix slaví oscarový úspěch nejen s válečnou řeží. Češi bohužel neuspěli
Netflix slaví oscarový úspěch nejen s válečnou řeží. Češi bohužel neuspěli
13.03.2023 11:20:00 | Filmové novinky

Vyhlášení 95. ročníku Oscarů je za námi a Netflix má rozhodně co slavit. Jeho (anti)válečná řež Na západní frontě klid uzmula hned 4 zlaté sošky, streamovací obr však slaví i s dalším nádherným snímkem. Zamrzí pak neúspěch českých zástupců, u nichž se úspěch do jisté míry předpokládal. Anebo jsme si ho aspoň přáli.

Netflix vyfasoval cenu za nejhorší film roku. Facku si nadělili i organizátoři
Netflix vyfasoval cenu za nejhorší film roku. Facku si nadělili i organizátoři
12.03.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Jako již tradičně se před vyhlášením Oscarů udílely i ceny za nejhorší filmy uplynulého roku neboli Zlaté maliny. Tentokrát nebyl rozhodně ušetřen Netflix, který to slízl za svůj kontroverzní životopis Blondýnka. Organizátoři ale prokázali nečekanou míru sebereflexe.

Netflix chystá vlastního Johna Wicka. Trailer slibuje brutální akční řežbu
Netflix chystá vlastního Johna Wicka. Trailer slibuje brutální akční řežbu
12.03.2023 14:15:00 | Filmové novinky

Nová kapitola akční ságy John Wick zamíří do kin již 23. března, na další akční šlehu ale naštěstí nebudeme muset čekat příliš dlouho. Netflix ji totiž přinese jen o týden později a první ohlasy mluví o další povedené žánrové zábavě s nájemnými zabijáky.