FB pixel TP pixel
Disney nahrává pirátům: Překoná Mandalorian rekordy ve stahování? © TMDB

Disney nahrává pirátům: Překoná Mandalorian rekordy ve stahování?

Již zítra startuje nová (ano, další) streamovací služba Disney+, která přinese milované dětské pořady, marvelovky, Star Wars a pohádky na jednom místě. Jenže třeba novinku Mandalorian si mimo vyhraněné regiony nepustíte.

Streaming novinky

Publikum je zhýčkanější než kdy dřív

Žijeme ve věku, kdy už jsme si zvykli, že nové věci dostáváme díky síle internetu v podstatě obratem na stříbrném talíři. Zprávy se šíří neuvěřitelnou rychlostí a co bylo před hodinou aktuální je nyní pasé. Jsme natolik zhýčkaní, že díky službám jako Netflix už očekáváme i jakoukoli seriálovou a filmovou novinku první den vydání. Ostatně kdo neviděl Stranger Things o prvním víkendu, ten nemá nárok na život, protože není dost free, cool a in.

V tomto trendu pokračoval před pár dny i Apple, když Apple TV+ představil globálně prakticky všude, kde existuje civilizace. Sice si v nové službě můžeme přehrát jen pár seriálů, které navíc nejsou nyní kompletní, ale beztak už se chlubíme kamarádům, jak se nám líbí The Morning Show, For All Mankind nebo Dickinson.

Disney nahrává pirátům: Překoná Mandalorian rekordy ve stahování? © TMDB

A nyní startuje Disney+, které jde proti zaběhlým postupům a svůj cenný katalog bude otvírat jen velmi postupně ve vícero zemích. 12. listopadu se dočkají v USA, Kanadě a Nizozemí. O týden později v Austrálii a Novém Zélandu. A pár dní nazpět Disney odhalil, že na březen chystá expanzi do Západní Evropy. Kdy se dočkáme u nás? Spekuluje se o prvním výročí služby a tudíž vstupu na východoevropský trh v průběhu listopadu 2020. Nikdo však nic oficiálně nepotvrdil.

Mandalorian globální trh legálně nezasáhne

Jak vám asi dochází, Disney+ má jeden zásadní problém, nehodlá totiž minimálně v prvním roce uspokojovat velkou část trhů svým exkluzivním obsahem, který v první vlně před vstupem marvelovských seriálů (Falcon and Winter Soldier, Loki apod.) představuje – nepočítaje novou verzi Muzikálu ze střední nebo „hranou verzi“ Lady a Trampa – hlavně seriál Mandalorian.

Ten je pro Disneyho obrovským trumfem i obřím riskem. Jedná se totiž o první hraný seriál ze světa Star Wars a jeho úspěch bude určovat, jaké budou další kroky se známou značkou, která má po Vzestupu Skywalkera odejít v oblasti filmů na několikaletou dovolenou. Disney slibuje seriál o Obi-Wanu Kenobim, ale jak víme, ten měl být původně filmem, který padl v momentě, kdy se spin-offům jako Solo: Star Wars Story přestalo dařit. Tudíž by nebylo překvapením, že kdyby se Mandalorian nevyplatil, i slavný rytíř Jedi by se odporoučel na čas do své chýše na planetě Tatooine.

Do Mandaloriana natekly desítky milionů dolarů a Disney bude osm epizod první řady pouštět do světa postupně. Což znamená, že s novým rokem bude hotovo a k březnovému rozšíření služby dojde již bez vesmírného lovce. A Disney je naivní, pokud se domnívá, že publikum bude se sledováním Mandaloriana čekat na oficiální příchod Disney+ do dané země.

Nejstahovanější seriál roku

Již nyní se hollywoodští insideři předhání v názorech, že Mandalorian trhne rekordy Hry o trůny jako nejstahovanějšího seriálu vůbec, což by nikoho moc nepřekvapilo. Kolem seriálu je obrovský hype, který Disney podpořil i novou částí Disneylandu (které se mimochodem nedaří tolik, jak se čekalo) a reklamní kampaň v posledních dnech šlape do plných v podobě ukázek, rozhovorů i exkluzivních plakátů. A mimo startovní země všichni fanoušci ze zbytku světa jen čekají, kdy se seriál objeví na torrentech či jiných skladištích ilegálního obsahu.

Na Filmtoru proti nelegálnímu pořizování obsahu dlouhodobě bojujeme, na druhou stranu ale chápeme (ač my máme přístup k Disney+ díky holandskému účtu již nyní), že rozhodnutí Disneyho nepustit Mandaloriana mimo pár vybraných regionů je maximálně frustrující pro spoustu fandů. Disney navíc má možnosti, jak Mandaloriana licencovat. Mohl seriál nabídnout jiným, aktuálně globálnějším streamovacím službám, mohl vsadit i na streamovací odnože, které sám vlastní například ve Velké Británii. Pravděpodobně však vyhrála snaha udělat z Mandaloriana velkou exkluzivitu, byť to aktuálně znamená uspokojit primárně americké diváky a publikum zbytku světa nachytat do rodinné sítě až s nastupující érou marvelovský seriálů, které prý bude nutné sledovat, abyste pochopili dění v dalších filmových segmentech Marvel Cinematic Universe.

Jak zareaguje zákazník?

Disney nahrává pirátům: Překoná Mandalorian rekordy ve stahování? © TMDB

Tím se samozřejmě dostáváme k jádru pudla, kterým začíná být přesycenost trhu streamovacími službami. Řada z nich zatím není aktivní, ale již kombinace Neflixu, HBO, Amazonu, Disney+, Apple TV+ či lokálních služeb stojí dost peněz na to, aby především hůře vydělávající divácké skupiny odmítly podobný systém distribuce obsahu podporovat. Může to jednak znamenat větší podporu již zavedených služeb ve snaze ostatní jednoduše zaříznout. Zároveň však nelze opomíjet možnost, jíž se již nyní hemží diskuzní fóra, a to rozšíření pirátství jako odvety za to, že si každé větší studio hodlá z publika dělat mecenáše. Jen budoucnost ukáže, jak streamovací a pirátské války dopadnou. Je však svým způsobem symbolické, že velký souboj započne seriál o bezskrupulózním lovci odměn v galaxii, které po pádu Impéria vládne bezpráví.

 5 175 zobrazení   55 se líbí
Apple TV+ prodloužila čtyři seriály, uspěla však nová služba mezi diváky?
Apple TV+ prodloužila čtyři seriály, uspěla však nová služba mezi diváky?
10.11.2019 | Streaming novinky

Společnosti Apple stačil pouhý týden, aby prodloužila hned čtyři ze svých uvedených seriálů. Nepřekvapivě se mezi ně zařadily největší hity, které jablíčkáři nejvíce promovali.

Streamovací společnosti vyráží do boje proti sdílení hesel
Streamovací společnosti vyráží do boje proti sdílení hesel
08.11.2019 | Streaming novinky

Kontrola přístupu předplatitelů ke streamovacím platformám a snaha zabránit neoprávněnému užívání dalším uživatelům prostřednictvím sdílení hesla, se stává novou prioritou streamovacích společností, které ještě donedávna tvrdily, že se o žádný problém nejedná.

Jeho temné esence od HBO slaví úspěch, v Británii je seriál megahitem
Jeho temné esence od HBO slaví úspěch, v Británii je seriál megahitem
07.11.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Pondělní premiéra očekávané fantasy Jeho temné esence přinesla v USA pěkná čísla sledovanosti pro HBO, nedělní britská premiéra na BBC odstartovala ale mnohem výše, čísla jsou impozantní.

TopSerialy.to skončily: Kde najít filmy a seriály online zdarma?
TopSerialy.to skončily: Kde najít filmy a seriály online zdarma?
03.11.2019 12:00:00 | Streaming novinky

Streamovací služby jako Netflix či HBO mají za sebou velké vítězství, když jejich žaloby ukončily provoz serveru TopSerialy.to a dalších služeb na ilegální streamování filmů a seriálů. Kde si můžete přehrát filmy či seriály legálně a zdarma?