FB pixel TP pixel
Disney+ nesplnila očekávaní počtu předplatitelů. Bude konečně v Česku? © TMDB

Disney+ nesplnila očekávaní počtu předplatitelů. Bude konečně v Česku?

V nejnovější prezentaci pro investory měl Disney jednu novou a jednu staronovou pasáž. Novinkou je, že na rozdíl od posledních superúspěchů musel přiznat, že v posledním čtvrtletí rostla jeho streamovací služba Disney+ méně, než se čekalo.

Streaming novinky

Nic neroste do nekonečna a platí to i pro Disney+. Zatímco předchozí měsíce byly ve znamení raketového růstu rok a půl staré streamovací služby o desítky procent každé čtvrtletí, tentokrát se stroj na nové předplatitele zasekl. Místo očekávaných 110 miliónů předplatitelů vyrostla Disney+ od posledního reportu na začátku dubna jen na 103,6 miliónů. Špatné zprávy se snažil Disney během dne rozehnat jinými novinkami, ale burzy nekompromisně zareagovaly propadem akcií o zhruba 5 procent.

Marvel není Mandalorian

Disney+ nesplnila očekávaní počtu předplatitelů. Bude konečně v Česku? © TMDB

Co za nesplněným cílem stojí? Je toho více. Všude po světě je po euforii z loňského jara a léta cítit jistá “streamingová” únava. Zatímco dříve se lidé ochotně a rádi zavřeli doma a koukali na cokoliv, po roční karanténě způsobené pandemií už lidé hledají jiné formy zábavy. Netflix tohle zpomalení ohlásil nedávno, teď se dostalo i na další. A stejně jako Netflix, i Disney+ neměla tolik nabito a za poslední tři měsíce mohla nabídnout jen dva střízlivě úspěšné seriály - WandaVision a The Falcon and the Winter Soldier i přes marvelovské kořeny nespustily takovou lavinu jako třeba Mandalorian. Méně neviditelnou, ale o to horší zprávou pro Disney+ je, že zřejmě vůbec nefungovalo dospělácké rozšíření o značku Star v Evropě či Austrálii na konci února. Přibývá nicméně více lidí v jihovýchodní Asii, což Disney sice přímo nepotvrdil, ale pokles průměrného výdělku na předplatitele to potvrzuje. Levnější předplatné Hotstar / Disney+ v zemích jako Indie sice funguje pro akvizice, ale do výnosů už tolik nepřispívá.

Služba Disney+ se také za poslední měsíce nikam nerozšířila. Poslední expanze do Latinské Ameriky proběhla v listopadu a letos zatím nic, teprve příští měsíc se Disney+, resp. jeho sesterská streamovací služba Hotstar, rozjede v Singapuru a podle všeho také v Thajsku. Ve stejný měsíc se rozjede také Star+ v Latinské Americe, kde na rozdíl od Evropy chce mít Disney svůj dospělácký a sportovní obsah odděleně.

Disney+ v Česku už v září?

Jak už jsme si zvykli, o dalších plánech se na investorské prezentaci nemluvilo, každopádně tentokrát si ohledně termínů spuštění u nás a v dalších zemích Střední Evropy pomůžeme z jiných zdrojů. Podle všeho se totiž dabingová studia v Česku pořádně prohýbají pod zakázkami od Disney+ a všechny hlavní originální seriály dostávají v posledních týdnech dabing. Berte to zatím jako neoficiální info z druhé ruky, každopádně se začíná velmi neoficiálně mluvit o září letošního roku coby termínu pro spuštění u nás.

Disney+ nesplnila očekávaní počtu předplatitelů. Bude konečně v Česku? © TMDB

Nicméně expanze do našich krajin Disney+ příliš nevytrhne, takže Disney bude muset nalákat lidi jinak. Kromě již dříve ohlášených paralelních premiér Black Widow v červenci v kinech i na streamingu se nově do této čím dál populárnější kategorie zařadila také dobrodružná podívaná Expedice: Džungle. Již několikrát odložená rošťárna s Dwaynem Johnsonem půjde 30. července také paralelně do kin a za příplatek do Premier Access na Disney+. Naopak marvelovka Shang-Chi a legenda o deseti prstenech i komedie Free Guy půjdou na konci prázdnin pouze do kin a teprve po 45 dnech se objeví online. Zde tedy Disney bude ctít kinodistribuci, ale stejně jako konkurenční Paramount zkracuje okno z předpandemických 90 dní na polovinu.

V následujících dnech čekejme určitě další obsahové novinky, ohlášení nových seriálů či přesuny filmů, prostě cokoliv, čím bude chtít Disney uklidnit svoje investory. Vedle Disney+ ani nijak razantně nestoupá další sesterská půjčovna Hulu, která za poslední čtvrtletí přidala 1,2 miliónů uživatelů a celkem jich na konci března měla 37,8 miliónů. Streaming je nicméně jen jedna část konglomerátu Disney, výsledky ostatních sekcí také stojí za zmínku. Příjmy z návštěvnosti zábavních parků jsou sice meziročně nižší, ale tady je podstatné zmínit, že většina hlavních Disneylandů po celém světě se už pomalu otevírá a Disney během nastupující letní sezóny očekává masivní zájem nejen proočkovaných návštěvníků ze všech zemí světa. Standardně dobře si vede také televizní a zábavní sekce, především vysílání, vcelku logicky padají prodeje licencí, protože - ano, správně - si toho Disney nechává spoustu pro sebe.

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  2 510 zobrazení   43 se líbí
Google konečně nabízí koupi filmů na YouTube i v Česku. Jak to funguje?
Google konečně nabízí koupi filmů na YouTube i v Česku. Jak to funguje?
07.05.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Dlouhodobá praxe ze zahraničí dorazila konečně i k nám. Google nyní nabízí možnost půjčit či zakoupit film přímo na YouTube a nikoli jen v obchodě Google Play.

Apple může smazat vaše koupené filmy. Opravdu to ale dělá?
Apple může smazat vaše koupené filmy. Opravdu to ale dělá?
05.05.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Objevily se zajímavé zprávy o tom, že v případě nákupů filmů na iTunes může dojít k jejich trvalému vymazání z vaší osobní videotéky. Několik poškozených se obrátilo na soud a pro Apple to bude zajímavá bitva. Jedná se o rozšířený problém a dochází opravdu k hromadnému mazání obsahu?

Netflix šlape do plných. Do nových seriálů letos nacpe rekordní peníze
Netflix šlape do plných. Do nových seriálů letos nacpe rekordní peníze
29.04.2021 | Streaming novinky

Po loňském pandemickém roce, ve kterém z důvodu pozastavení produkcí Netflix poprvé za svou existenci utratil za výrobu obsahu méně peněz než v tom předešlém, hodlá opět rozhazovat ve velkém.

HBO předčila očekávání a díky kinohitům nabírá miliony předplatitelů
HBO předčila očekávání a díky kinohitům nabírá miliony předplatitelů
26.04.2021 14:00:00 | Streaming novinky

Warneři se svou online televizí HBO Max zvolili poměrně riskantní a agresivní strategii, když se rozhodli společně uvádět kinopremiéry jak v setmělých sálech, tak na své streamovací platformě. Vyplácí se jim tato volba?