FB pixel TP pixel
Disney v totální krizi: Zdražení streaming nespasilo, Marvel změní plány, do kin půjde Moana 2 © Marvel Studios

Disney v totální krizi: Zdražení streaming nespasilo, Marvel změní plány, do kin půjde Moana 2

Neradostné zprávy aktuálně přednesl šéf Disney, Bob Iger, v pravidelném kvartálním reportu pro akcionáře. Počtvrté z posledních pěti čtvrtletí klesl počet předplatitelů služby Disney+, tentokrát o 1,3 milionů účtů na hlavních trzích. Na vině je zdražení i menší porce novinek. Proto Iger ohlásil spoustu nových titulů pro následující roky.

Streaming novinky

Čísla za říjen až prosinec 2023 publikoval další velký streamovací hráč. A zatímco Netflix hlásí další slušný nárůst, 13 milionů nových předplatitelů, u Disney+ pokračuje krize. Ještě na začátku října 2022 měla streamovací dvojka 164,2 milionů předplatitelů a vypadalo to, že má šanci dříve nebo později dohnat Netflix. Jenže pak Disney odmítl zaplatit prodloužení kriketových práv v Indii, čímž si na velkém, ale těžkém trhu podepsal rozsudek smrti a od té doby jeho podznačka Hotstar ztratila v tomto regionu téměř polovinu z původních 61 milionů předplatitelů. Následující tři čtvrtletí Disney v celkových číslech klesal a nepomohly ani malé, ale stabilní přírůstky ve zbytku světa. V posledním čtvrtletí roku 2023 sice Hotstar reportuje menší nárůst (z 37,6 na 38,6 milionů účtů), ale Disney už finišuje prodej této sekce jinému majiteli a chce se soustředit už jen na hlavní trhy v Americe, Evropě, Japonsku či Austrálii. A tam se mu zrovna přestává dařit, když poklesl o 1,3 milionu na aktuálních 111,3 milionů předplatitelů. Začněme se tyto čísla víc učit, protože brzy bude Disney o Hotstar chudší.

Zdražení Disneymu nepomohlo

Disney sám přiznává, že za poklesem předplatitelů je nárůst cen za předplatné, ostatně s cenou 239 Kč je i u nás aktuálně nejdražší volbou (nejlevnější Netflix je stále za 199 Kč). Zvýšení ceny mu sice pomohlo srazit ztrátu z provozu Disney+, která činí za poslední tři měsíce už jen malých pár stovek milionů, daní za to ale byl tento pád, který se bude v dalších obdobích jen těžko vyrovnávat. Disney také přiškrtil investice do nového obsahu a přidal příjmy z reklamy, ani jedno ale nejde naproti uživatelům. Přesto je Disney+ optimista a chce už tento kvartál skočit opět dopředu o 5 až 6 milionů. Upřímně zatím nenabídl žádný speciální důvod, snad jen to, že ohlášené přiškrcení sdílení účtů by se mělo začít projevovat už nyní v USA. Není také vyloučeno, že Disney+ začne do čísel Disney+ více přimíchávat čísla své další streamovací služby Hulu, kterou začal už v USA plně integrovat do Disney+ a má se za to, že jednoho krásného dne zmizí úplně. Hulu má jen v USA nárůst na 45,7 milionů předplatitelů. Jen pro pořádek připomínáme, že hlavní obsah z Hulu je mimo USA už delší dobu integrován pod záložkou Star.

Bob Iger však při prezentaci nešetřil optimismem, i když je před ním supertěžký souboj s akcionářem Nelsonem Peltzem, který se chce vlámat do vedení společnosti, či žaloba od Giny Carano za vyhazov z Mandaloriana hrazená penězi Elona Muska. Proto se rozhodl po oznámení výsledků vytáhnout hned několik es z rukávu a uklidnit zbylé akcionáře oznámením novinek. Z těch filmových je nejzajímavější prvních pár vteřin z pokračování Odvážné Vaiany , která má dorazit ještě tento rok a jestli vám to přijde jako příliš podezřelé tempo, tak vězte, že to je tím, že to měl být původně seriál na Disney+. Na příští rok je také plánováno pokračování Zootropolis: Město zvířat a o rok později potom třetí Ledové království. Pro stejný rok, 2026, je potom potvrzen také celovečerní film Mandalorian a Grogu, který vrátí Star Wars do kin nejpozději v roce 2026. U Marvelu Igeru taktně pomlčel, jen zmínil, že se vrátí k osvědčeným postavám.

Blíží se odklon od Disney+?

Jestli vám přijde, že nic z toho není vlastně nijak podstatné pro Disney+, tak máte pravdu, pro streaming bylo největší zprávou jednak potvrzení druhé řady seriáluPercy Jackson a Olympané a také březnová exkluzivní streamovací premiéra koncertní pecky TAYLOR SWIFT | THE ERAS TOUR, která na podzim zbourala kina v USA. Disney jako by se sám začal rozhlížet po jiné zajímavé příležitosti, což potvrdil už dřívějším propojením své sportovní stanice a streamovací služby ESPN se sportovními aktivitami konkurenčního Warner Bros, opět více platné pro USA. A na férovku zcela nejzajímavější zprávou celého reportu, i když se vlastně vůbec netýká filmů či seriálů, je nákup 10% podílu za 1,5 miliardy dolarů v herní společnosti Epic Games, která díky svému fenoménu Fortnite patří mezi nejoblíbenější způsoby, jak dospívající aktuálně tráví čas. Zdá se tedy, jako kdyby Disney ztratil víru v megaúspěch Disney+ a začíná více vstupovat do věcí, kde mu diváci mohou přibývat lépe - koncerty, sport a nebo hry.

Zdroj: Variety / IGN

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Disney Plus zakazuje sdílení hesel. Inspiruje se Netflixem a můžeme si za to sami
Disney Plus zakazuje sdílení hesel. Inspiruje se Netflixem a můžeme si za to sami
07.02.2024 17:35:00 | Streaming novinky

Společnost Disney se definitivně rozhodla udělat krok kupředu v boji proti lidem, kteří sdílí hesla ke streamovacím službám Hulu a Disney Plus. Pro nové uživatele v USA již platí nové podmínky, na stávající dopadne změna od 14. března. Do Česka by restrikce měly dorazit ještě letos.

Konkurence Netflixu spojila síly. Canal+ už obsahuje i hlavní hity od Apple
Konkurence Netflixu spojila síly. Canal+ už obsahuje i hlavní hity od Apple
02.02.2024 15:30:00 | Streaming novinky

Canal+ od 1. února zavádí dlouho očekávané spojení se streamovací službou Apple TV+. V rámci uzavřeného partnerství bude nabídka Apple dostupná v rámci několika balíčků.

Netflix přepisuje historickou tabulku rekordů. Oscarová novinka dotírá na sci-fi Trol
Netflix přepisuje historickou tabulku rekordů. Oscarová novinka dotírá na sci-fi Trol
25.01.2024 14:30:00 | Streaming novinky

Netflix vstoupil do nového roku skutečně snově a již za pár týdnů zřejmě definitivně přepíše svou tabulku nejsledovanějších cizojazyčných filmů, která na nového krále čeká již více než rok. Akční sci-fi Trol pravděpodobně překoná kruté drama o přežití ve zmrzlých Andách, jež má čerstvou nominaci na Oscara.

Netflixu masivně narostl počet předplatitelů. Překonal veškeré odhady a přidá wrestling
Netflixu masivně narostl počet předplatitelů. Překonal veškeré odhady a přidá wrestling
24.01.2024 13:30:00 | Streaming novinky

Netflix má za sebou skvělý konec roku 2023. Odhalily to jeho nejnovější kvartální výsledky, podle nichž službě narostl počet předplatitelů o 13 milionů. Jedná se o dalece větší počet, než se obecně očekávalo.