FB pixel TP pixel
Disney+ je v nejhorší krizi. Zdraží, zavede reklamy a rozprodá filmy i seriály © 20th Century Studios

Disney+ je v nejhorší krizi. Zdraží, zavede reklamy a rozprodá filmy i seriály

Poslední z velkých hráčů, společnost Walt Disney, oznámila svoje kvartální výsledky. A je to jedna špatná zpráva vedle druhé, tedy hlavně pro akcionáře. Uživatelé by ale díky ohlášeným změnám měli naopak získat.

11. 5. 2023 11:00 | Streaming novinky

Počty předplatitelů stále klesají

Staronový šéf Bob Iger musí od svého opětovného návratu do čela konglomerátu Disney reportovat jednu špatnou kvartální zprávu za druhou. Už druhé čtvrtletí za sebou totiž klesá výkonnost celé skupiny, a to včetně donedávna nejdůležitějšího čísla - počtu předplatitelů služby Disney+. K loňskému září měla Disney+ celosvětově 164,2 milionů předplatitelů, na konci loňského roku už jen 161,8 milionů. A za první tři měsíce letošního roku přišla o další 4 miliony, aktuální číslo je tedy jen 157,8 milionů. Za takto výrazný pokles může především Indie. Donedávna největší trh zažívá prudký pád, protože Disney tam přišel o práva na velmi populární kriketovou ligu, což jsme ostatně předvídali už před rokem. Nejde ale jen o Indii, počty předplatitelů klesly i v severní Americe (mínus 300 tisíc), pouze ve zbytku světa - v Jižní Americe či Evropě - přibylo zhruba 600 tisíc předplatitelů.

USA následuje Evropu...

Lukrativní americký trh je pro Disney+ klíčový, a tak se Bob Iger a spol. rozhodli k radikální změně. Do konce roku dostane i americká verze to, na co jsme zvyklí víceméně jen my v Evropě - tedy obsah z "dospěláckého" Hulu bude plně integrován i do Disney+. USA má aktuálně Hulu samostatně a Disney moc neví, co s ním. Dřívější dohoda mu velí jej plně koupit (a pak stejně integrovat) a nebo naopak prodat konkurenčnímu Comcastu, ale stejně si práva na seriály či filmy značky 20th Century nechat u sebe. Hulu na rozdíl Disney+ stále nepatrně roste (z 48 na 48,2 milionů předplatitelů pro maximální Hulu Live TV verzi) a je tedy v USA větší než Disney+. A protože Bob Iger slíbil, že bude šetřit a omezí tedy počty novinek a originálů značky Disney, bude pro něj zásobárna dospěláckých věcí z Hulu hezkou injekcí. A navíc je plně otevřený tento obsah licencovat i dalším hráčům a získat tak extra peníze navíc. Obsah z Disney+, i u nás, tak může i mizet, ostatně už dnes nenápadně mizí některé menší filmy značky 20th Century - a bude hůř. A nebo lépe? Pro vybrané věci už tak možná nebudete příště muset přeskakovat třeba z Amazon Prime Video na Disney+, neočekávejte ale, že Disney pustí Mandaloriana nebo seriálové marvelovky - rodinné stříbro zůstane.

...a Evropa následuje Ameriku

Protože streaming je stále ještě v mínusu a do konce příštího roku se to nezlepší, hledají u Disney+ další možnosti, jak získat peníze. Proto aktuálně ohlásili, že nejpozději do roku dostane Evropa to, co už dobře zná Amerika - tedy předplatné s reklamou. Extra peníze od inzerentů se budou hodit - Disney totiž potřebuje nutně zdražit, protože čas podrážení konkurence cenou už vypršel. A jako alternativu tu má právě ten reklamní tarif. Pokud to dopadne jako v USA, stávající cena za předplatné vám zůstane, jen budete mít navíc reklamy. Kdo nebude chtít reklamy, bude si muset připlatit. Podrobnosti o datu či ceně v Česku zatím neznáme, ale čekejme brzy novinky.

Nejen streaming klesá

Uvidíme, jak tyto nápady uchlácholí akcionáře, protože Bob Iger pro ně moc dalších dobrých zpráv neměl. V Disney je jinak ještě větší propad u televizní sekce, tam se ale víceméně čekal a potvrzuje se tak trend z USA platný pro všechny hráče. Rostou sice parky, ale už to nejsou ty dramatické skoky, které přišly první kvartály po covidu. Plusový růst hlásí také kino, ale výroční zpráva už velmi neurčitě slučuje úspěchy Avatara 2 (jasně) a Ant-Mana 3 (to spíš ne) a za všechno mluví to, že prezentaci výsledků vykopl Bob Iger gratulací konkurenčnímu Universalu za kinoúspěch Super Maria. Modlení za výsledky Strážců Galaxie 3 a nové Mořské víly tento květen bude v jeho kanceláři hodně hlasité.

Konkurence nespí

Aktuální situace mezi streamovacími hráči tak zůstává zatím jasně rozdaná. Netflix stále vede s 232,5 miliony předplatitelů, za poslední 2 kvartály přidal tolik předplatitelů, co Disney+ ztratil. Na třetím místě - pokud nepočítáme neurčitý Amazon Prime Video - je stále oficiálně (HBO) Max se zhruba 82,5 miliony předplatitelů, přisypává malé miliony za kvartál. Paramount+ na další pozici sice utěšeně roste - plus 14 milionů za půl roku a celkově 60 miliónů, ale mimořádně finančně krvácí. Roste také Peacock, aktuálně 22 milionů, ale svými výsledky se tolik nechlubí a všichni řeší proč. Tak jako tak, situace ve streamingu je stále napjatá, aktuální stávka scenáristů to jen zhoršuje. Není vyloučeno, že se brzy stane něco mimořádného a tím nemyslíme jen start Maxu za dva týdny. Konsolidace či sloučení či výrazná změna směru u některého z hráčů je jen otázkou času. A jsme zvědaví, kdo ztratí nervy jako první.

Zdroj: Variety

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Nejdražší seriál v problémech. Pán prstenů vzniká bez hlavních tvůrců
Nejdražší seriál v problémech. Pán prstenů vzniká bez hlavních tvůrců
10.05.2023 15:15:00 | Streaming novinky

Stávka scenáristů zastihla natáčení druhé řady seriálu Pán prstenů: Prsteny moci chvíli před jeho koncem. To způsobilo celému štábu komplikace, protože showrunneři seriálu J.D. Payne a Patrick McKay museli produkci opustit.

Hollywood zamrznul. Obří stávka zastavuje i největší seriály Netflixu a HBO
Hollywood zamrznul. Obří stávka zastavuje i největší seriály Netflixu a HBO
09.05.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Scenáristé se nakonec s hollywoodskými a streamovacími společnostmi nedohodli a minulý týden vyhlásili stávku. Mnohé produkce včetně velkých seriálových hitů jako Stranger Things se tak nyní zastavují. Které další seriály stávka postihla?

Hollywoodský gigant se topí v problémech. Masivní akciový pád rozjel spekulace o prodeji
Hollywoodský gigant se topí v problémech. Masivní akciový pád rozjel spekulace o prodeji
05.05.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Další z velkých hollywoodských hráčů, studio Paramount, se vytasil s čerstvými výsledky a nedopadlo to vůbec dobře. Sekce Paramount+ sice hlásí hezký nárůst předplatitelů, ale poklesy z prodeje televizní reklamy, nižší příjmy z kin a celkově menší zisk, než se očekávalo, stáhly jeho akcie o pořádný kus dolů.

Skončí další česká streamovací služba? Nepřežila by ani půl roku
Skončí další česká streamovací služba? Nepřežila by ani půl roku
04.05.2023 19:50:00 | Streaming novinky

Nejmladší česká platforma, České kino, se podle všeho dostává do bodu, kdy nebude pokračovat v dalším rozvoji. Obchodním partnerům v posledních dnech rozeslala oznámení, že ke konci dubna 2023 bude vývoj platformy "zmrazen" a hledají se nyní možnosti, jak celý projekt znova nastartovat.