FB pixel TP pixel
Hollywoodský gigant se topí v problémech. Masivní akciový pád rozjel spekulace o prodeji © Paramount Plus

Hollywoodský gigant se topí v problémech. Masivní akciový pád rozjel spekulace o prodeji

Další z velkých hollywoodských hráčů, studio Paramount, se vytasil s čerstvými výsledky a nedopadlo to vůbec dobře. Sekce Paramount+ sice hlásí hezký nárůst předplatitelů, ale poklesy z prodeje televizní reklamy, nižší příjmy z kin a celkově menší zisk, než se očekávalo, stáhly jeho akcie o pořádný kus dolů.

5. 5. 2023 15:00 | Streaming novinky

Jako první své kvartální výsledky jako vždy oznamuje Netflix, takže už víme, že za první čtyři měsíce přidal zhruba 2 miliony předplatitelů a stále suverénně vede tabulku streamovacích hráčů s 232,5 miliony. Z jeho hollywoodských pronásledovatelů jako vždy musíme vyjmout Amazon Prime Video či Apple TV+, kteří své výsledky samostatně nereportují, takže vše se točí následně okolo čísel od Paramountu (Paramount+), Universalu (Peacock), Warner Bros Discovery (HBO Max) a Walt Disney (Disney+, Hulu). Minulý týden se jen letmo prezentoval Peacock, který vystoupal za první kvartál z 20 na 22 milionů předplatitelů, ovšem příjmy kvůli slabšímu prodeji reklamy nesplnily očekávání. A nyní přišel na řadu Paramount.

Dost nejasná čísla

Za první tři měsíce letošního roku přidal Paramount+ hned 4,1 milionů nových předplatitelů, celkově už jich má rovných 60 milionů. Není ale moc jasné, jak moc začal s čísly kouzlit, protože z výsledků zmizely údaje za Showtime, které se Paramount rozhodl postupně spojit právě s Paramount+. Tam byla ještě před rokem základna více než 20 milionů (kabelových) předplatitelů, takže je rozhodně z čeho brát. Paramount+ se samozřejmě ohání kvalitním obsahem, který v posledních měsících přidal, ať už je to Top Gun: Maverick, nový seriál Tulsa King či návraty populárních seriálů jako Star Trek: Picard, Starosta Kingstownu a nesmíme zapomenout ani na sportovní přenosy z NFL. Nicméně jde vzhledem k nasyceným trhům stále o až podezřele vysoký skok. Také nevíme, kdo a kde aktuálně reportuje výsledky SkyShowtime, společného podniku Paramount a Universalu, který se v únoru letošního roku rozšířil také k nám.

Horší situace je ovšem v dalších oblastech, jako je televize či kino. Poklesy z televizní reklamy setrvale klesají všem velkým hráčům už několik let a ani nárůst tržeb ze streamingu to zatím nevykrývá. Pokles hlásí také kinosekce, kterou nezachránily ani známé filmy jako Vřískot 6 či Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. A bude hůř, až se příští kvartál projeví meziroční pokles kvůli chybějícímu megahitu typu loňský Top Gun: Maverick. Nový film zachránce Toma Cruise dorazí až v létě, do té doby to bude muset Paramount vydržet se šestými Transformers a pátým Indiana Jonesem. Tak jako tak zisk skupiny rozhodně nesplnil očekávání, zvažuje se prodej některých menších položek (streamingová platforma BET, knižní sekce Simon & Schuster) a musely se sesekat dividendy akcionářům. Těm se to samozřejmě nelíbilo, takže potrestali na burze Paramount pádem hodnoty akcií o více než čtvrtinu, jedním z nejhorší propadů jeho historie.

Nejistá budoucnost

Neradostná situace hned vyvolala řadu spekulací, co bude s celým studiem do budoucna. Už dlouhá léta se hovoří o prodeji do náruče konkurenčního Universalu, ale ani telekomunikační obr Comcast nemá peníze na rozhazování a možná tajně šetří na nákup Hulu. Veselo není ani u Disneyho, který ve velkém propouští a jsme moc zvědaví na jeho růst předplatitelů a tržeb už příští týden. A zcela samostatnou kapitolou jsou Warneři a jejich HBO Max, tam se dozvíme výsledky už dnes. Tak jako tak, na trhu není nikdo z hollywoodských hráčů, kdo by neměl podobné problémy a mohl si dovolit kupovat konkurenci. Ale třeba se rozhodne někdo z velkých technologických hráčů (Amazon, Apple) či to prostě Paramount bude muset zvládnout sám. Je faktem, že Hollywoodem teď cloumá jedna nejistota za druhou a probíhající stávka scenáristů na klidu určitě nepřidá.

Zdroj: The Verge

 53 zobrazení  
Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Skončí další česká streamovací služba? Nepřežila by ani půl roku
Skončí další česká streamovací služba? Nepřežila by ani půl roku
04.05.2023 19:50:00 | Streaming novinky

Nejmladší česká platforma, České kino, se podle všeho dostává do bodu, kdy nebude pokračovat v dalším rozvoji. Obchodním partnerům v posledních dnech rozeslala oznámení, že ke konci dubna 2023 bude vývoj platformy "zmrazen" a hledají se nyní možnosti, jak celý projekt znova nastartovat.

Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy
Nová konkurence Netflixu odstartovala v Česku. Nabízí exkluzivní sportovní přenosy
28.04.2023 13:00:00 | Streaming novinky

Nový měsíc a s ním nová streamovací platforma v Česku. Původem francouzská služba se dnešním dnem rozšiřuje k nám a za 189 Kč nabídne několik stovek filmů a seriálů. Chystá také původní lokální tvorbu, největším esem však budou sportovní práva na Premier League.

Třetí řada Zaklínače se omluví fanouškům. Tvůrci napraví klíčové vztahy z knih
Třetí řada Zaklínače se omluví fanouškům. Tvůrci napraví klíčové vztahy z knih
28.04.2023 11:50:00 | Streaming novinky

Už za dva měsíce se na Netflix již potřetí vrátí seriál Zaklínač i Geralt z Rivie, naposledy v podání Henryho Cavilla. Fanoušci mají své oprávněné obavy, nicméně uniklé informace právě z chystané třetí řady nyní ukázaly, jakým způsobem chtějí tvůrci napravit minimálně vztah Geralta a Yennefer.

Filmy od Netflixu v kinech nečekejte. Šéf služby má jinou strategii úspěchu
Filmy od Netflixu v kinech nečekejte. Šéf služby má jinou strategii úspěchu
21.04.2023 10:00:00 | Streaming novinky

Apple a Amazon před nedávnem oznámili změnu strategie, když se rozhodli promítat vybrané filmy v kinech v široké distribuci. Co na to Netflix?