FB pixel TP pixel
Konečně! HBO MAX se v Česku spouští 8. března. Známe i cenu © HBO Max

Konečně! HBO MAX se v Česku spouští 8. března. Známe i cenu

Bylo to napínavé skoro do poslední chvíle, ale konečně známe přesné datum. 8. března k nám oficiálně přijde HBO MAX, které nahradí současnou HBO videotéku HBO GO. Co nového přinese a proč se na ni těšit?

1. 2. 2022 9:00 | Streaming novinky

Proč to tak trvalo?

HBO MAX k nám mělo původně přijít už loni na podzim, ale mateřská společnost WarnerMedia rozhodla, že po expanzi do Latinské Ameriky loni v létě je na čase trochu zpomalit. Na podzim tak spustila HBO MAX pouze ve Skandinávii a Španělsku, kde platforma HBO GO byla mnohem více podobná původnímu americkému HBO NOW. Náš region střední a východní Evropy se musel obrnit trpělivostí a čekat na oznámení data spuštění. Dlouhou dobu se spekulovalo o 22. únoru, ale konečně tu máme potvrzené datum přímo od HBO. Startuje se 8. března.

Co se stane s HBO GO?

Konečně! HBO MAX se v Česku spouští 8. března. Známe i cenu © HBO Max

Co to přesně pro ty, co mají současné HBO GO, znamená? Stávajícím zákazníkům HBO GO bude účet automaticky převeden na HBO MAX, takže aplikace stávajícího HBO GO nebude již se spuštěním nové služby fungovat a budete si muset nainstalovat aplikaci novou. V případě předplatného přes operátora budete změnu řešit přímo s ním. HBO GO jako takové každopádně zmizí z povrchu zemského a bude dostupné pouze HBO MAX.

Mění se cena?

A teď to druhé nejdůležitější. Mění se nějak cena? ANO, k posunu dochází, místo stávajících 159 Kč měsíčně na přímo budete platit standardně 199 Kč měsíčně. Nepatrný nárůst, ale přesto tam je. Kdo si pořídil HBO GO přes operátory, bude se muset podívat na stránky operátorů, jak moc se jejich cena v rámci balíčků či spojení s klasickým HBO mění). Pokud si ale předplatíte HBO MAX v do konce března, získáte slevu na 132 Kč a ta vám do zrušení předplatného zůstane, jak slibují promo materiály. Připomínáme, že konkurenční Netflix stojí u nás od 199 Kč (nejlevnější SD varianta pro jedno zařízení) až po 319 Kč (nejdražší varianta v 4K a více zařízeních).

Které tituly zůstanou?

Konečně! HBO MAX se v Česku spouští 8. března. Známe i cenu © HBO Max

Nejpříjemněji se bude psát o novinkách v obsahu. Platí, že HBO MAX bude samozřejmě nadále nabízet všechny slavné HBO originály, jako je Hra o trůny, Rodina Sopránů či Boj o moc. HBO MAX začalo poté točit i čistě streaming originály, které se v klasickém HBO v televizi neobjeví, jako jsou seriály Vychováni vlky, Letuška či speciály okolo Přátel nebo Harryho Pottera. Zůstávají také legendární seriály Warner televize, jako Přátelé nebo Teorie velkého třesku. U filmů platí, že nedílnou součástí budou nejznámější série studia Warner, jako Harry Potter, Pán prstenů, Matrix a samozřejmě veškeré komiksové filmy okolo superhrdinů, jako Batman, Superman, Wonder Woman a další DC značky. Většinu z nich už HBO GO nabízelo.

Jaké nové filmy přibudou?

Novinky se točí hlavně okolo dřívějšího uvádění filmů studia Warner právě na HBO MAX. Loni ještě běžela pro USA kontroverzní novinka, kdy šly jejich filmy v jeden den do kin i na streaming, to letos neplatí. Celosvětově se vyhlásilo, že velké kinofilmy půjdou na HBO MAX až 45 dní od premiéry, a tohle platí i u nás. Když se tedy dočkáme na začátku března nového Batmana, koncem dubna už bychom ho měli vidět na HBO MAX. A nejen novinky by měly být na HBO MAX, pod WarnerMedia patří i dětské klasiky typu Looney Tunes či spousta starých klasických hollywoodských filmů typu Jih proti severu, knihovna by se tak mohla nafouknout podle srovnání z dalších zemí ze stávajících 1500 titulů na více cca 2000.

Zmizí kvůli HBO MAX některé tituly?

Už dříve zmizelo z HBO GO hodně věcí značky Showtime (Dexter, Californication, Ray Donovan, Ve jménu vlasti), uvidíme jak to bude se zbytkem, jako jsou seriály Miliardy či Aféra. Tyto věci by se měly přesunout na chystanou službu SkyShowtime, která bude spuštěna zřejmě v druhé polovině roku 2022. Také se již zřejmě nedočkáme animovaných Disneyovek či Pixarovek, které patřily ke koloritu HBO GO dlouhá léta a brzy by měly být dostupné jen na Disney+ (české spuštění zřejmě v červnu). Podle propagačního videa je vidět, že naopak zůstanou přejaté věci od Hulu, alespoň Příběh služebnice. Na finální seznam si samozřejmě budeme muset počkat až na den spuštění.

Jaké budou parametry?

HBO Max bude k dispozici na předních zařízeních a platformách, včetně chytrých televizorů (Samsung, LG a Android TV), streamovacích zařízení (Apple TV 4K a Google Chromecast), herních konzolí (PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One a Xbox Series X/S), mobilů a tabletů (iPhone, iPad, iPod Touch a Android). Počet zařízení, na kterých budete moci paralelně přehrávat, je omezen na 3, ale registrovaných zařízení budete moci mít, kolik budete chtít. Předplatitelé si budou moci vytvořit pět uživatelských profilů pro dospělé a děti s obsahem doporučovaným na míru. Platit se bude moci platebními kartami, PayPalem nebo přes Apple či Google platební metody. Na rozdíl od Netflixu či Amazon Prime Video můžeme očekávat, že každý titul bude mít českou podporu, minimálně titulky a nejlépe i dabing. Technicky pak bude vše zajišťovat úplně nová aplikace, centrální pro celý svět. Kromě rychlejšího a spolehlivějšího fungování podporuje také video ve vyšších rozlišeních včetně 4K a pokud budou zdroje, tak samozřejmě i prostorový zvuk včetně Dolby Atmos. Na přesný seznam titulů v lepší kvalitě si budeme muset ještě počkat.

Je na co se těšit?

Rozhodně. Lepší, modernější a rychlejší aplikace. Stovky nových titulů. Exkluzivní premiéry. S HBO MAX se Česká a celá střední a východní Evropa dostává na další úroveň streamingu a můžeme se těšit z něčeho, co například velké státy typu Velké Británie, Francie, Itálie či Německo nedostanou ještě několik let.

A co konkurence?

Náhoda (nebo nehoda) tomu chtěla, že zpráva o spuštění HBO MAX v Česku přichází o týden později, poté co spuštění v Česku oznámil také Disney+. Skoro to vypadá jako záměr ze strany Disney, protože jejich aktuální tisková zpráva neříká nic nového, co bychom už dříve nevěděli, tedy že spuštění Disney+ bude v červnu. Tak jako tak, během tří měsíců nás čekají dvě velké streamingové události. A to ještě nemusí být všechno, pro rok 2022 oznámily vstup do Česka či okolních zemí také služby jako SkyShowtime (spojená aktivita Paramount+ a Peacocku) či Discovery+, která má díky (od)prodeji WarnerMedia od operátora AT&T stejného vlastníka jako HBO. A svoje streamingové zbraně si chystá také česká televize Prima. Zatím ale vše bez konkrétního data určení. Vedle silného Netflixu a Voya tak letos zřejmě konečně propuknou opravdové streamingové války.

Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Další úspěch Marvelu: Nový drsný hrdina trhá rekordy ještě před premiérou
Další úspěch Marvelu: Nový drsný hrdina trhá rekordy ještě před premiérou
1. 2. 2022 7:00:00 | Streaming novinky

Marvel v posledních letech vládne kinům a v loňském roce se prostřednictvím streamovací služby Disney+ rozhodl ovládnout i seriálový svět. Zatím se mu to daří, neboť zájem o nové seriály je enormní. Zvláště pak o novinku Moon Knight.

Hit Netflixu s DiCapriem přepsal tabulky sledovanosti. Vrchol ale nedobyl
Hit Netflixu s DiCapriem přepsal tabulky sledovanosti. Vrchol ale nedobyl
31. 1. 2022 14:00:00 | Streaming novinky

Satirické drama K zemi hleď s Leonardem DiCapriem si o Vánocích na Netflixu odbylo premiéru a ihned útočilo na pozici nejsledovanějšího snímku, které dosud opanovala akční komedie Red Notice. Jak souboj nakonec dopadl?

Voyo v Česku dohání Netflix. Aktuálně má přes 350 000 předplatitelů a chce víc
Voyo v Česku dohání Netflix. Aktuálně má přes 350 000 předplatitelů a chce víc
30. 1. 2022 12:50:00 | Streaming novinky

Česká videopůjčovna Voyo patřící pod televizi Nova, hlásí nově už více než 350 tisíc předplatitelů za český a slovenský trh. Pokračuje tak ve svém rychlém růstu, který za poslední rok nabral obrovskou rychlost.

Příchod Disney+ do Česka je oficiálně potvrzen na léto 2022
Příchod Disney+ do Česka je oficiálně potvrzen na léto 2022
26. 1. 2022 8:30:00 | Streaming novinky

Do redakcí českých médií dnes dorazila tisková zpráva od samotné středoevropské pobočky Disney, aby oznámila příchod Disney+ do Česka. Neoznamuje se v ní ale nic nového, jen to, že Disney+ dorazí v létě. Konkrétní datum zatím Disney neprozradil, a to ani na náš upřesňující dotaz.