FB pixel TP pixel
Obří průšvih HBO: Z nabídky mizí pořady včetně novinek. Některé se nevrátí © HBO

Obří průšvih HBO: Z nabídky mizí pořady včetně novinek. Některé se nevrátí

Zdá se, že si na sebe HBO upletlo další bič, kterým ho budou předplatitelé v následujících týdnech pranýřovat. Jak totiž ukazují ohlasy diváků, ale i data samotné služby, z HBO Max po celém světě mizí pořady, které by na HBO každý očekával, protože si je samo natočilo, případně spadají pod studio Warner Bros.

4. 7. 2022 15:30 | Streaming novinky

Zdá se, že krušné období HBO Max ani zdaleka neskončilo. Jen co se služba (alespoň v Česku) vzpamatovala z nepříliš úspěšného startu na tuzemském trhu, kdy trvalo dlouhé týdny a měsíce, než do nabídky přibyly filmy a seriály, které slibovala reklamní kampaň, popřípadě byly na původním HBO GO, diváci zjišťují, že původní pořady HBO z nabídky opět mizí. Rozhození fanoušci už dokonce projíždí katalog streamera a vytváří seznamy titulů, které v USA, Latinské Americe, ale i na mezinárodních trzích včetně Česka zmizely a nejsou aktuálně dostupné.

Čistka vlastního obsahu

Filmtoro už nabídku HBO kontroluje rovněž a můžeme potvrdit, že úbytek titulů je skutečně masivní, přičemž se jedná o tituly, jejichž práva spadají pod HBO či studio Warner Bros. a jeho televizní filiálky. A bohužel se situace nedotýká jen starších pořadů, ale i velmi žhavých novinek. Například v Česku si totiž aktuálně nepustíte ani foodie reality show s Lukášem Hejlíkem Spolu & Hladoví, přičemž z českých titulů zmizela i chválená minisérie Bez vědomí. Z dalších novinek už se pak nepodíváte například na seriály Obnažené, Ruxx, Foodie Love, Zpřítomnělí, Medvědín, Perry Mason, nebo Informátor. Ze starší titulů pak zmizel například Vinyl, Paní Fletcherová nebo Utíkej. A pak jsou tu také evergreeny Warnerů a HBO jako One Tree Hill, Protiúder, Krize nebo Policajti z L.A.. Kompletní seznam připravujeme, již během psaní článku jsme zjistili absenci dalších titulů jako Tady a teď, Americká nakládačka, Gösta, Kempování, Tajný život párů nebo Hackerville. A seznam dále roste.

Ptáte se, proč se HBO zbavuje svých vlastních titulů? Inu, podle oficiálního vyjádření, které nyní HBO zaskočeným předplatitelům nabízí, se jedná o důsledek slučování HBO Max se službou Discovery+, přičemž již delší dobu víme, že s tímto spojením se dočkáme i zcela nové aplikace, neboť ta aktuální vznikala narychlo víceméně jako přebarvení původního HBO GO. Než ale dojde na novou službu a obrodu nabídky, zdá se, že nás spojení Warner Bros. a Discovery do nové obří společnost Warner Bros. Discovery bude stát pořádnou porci nervů. Ostatně nezapomeňme, že nový šéf David Zaslav stihl za pár měsíců ve funkci urazit Clinta Eastwooda, zrušit hromadu seriálů, rýpnout si do Netflixu po pádu jeho akcií a nastartovat vnitrofiremní čistky.

Blíží se řešení?

Pokud můžeme věřit insiderům, aktuální marasmus společnosti potrvá až dva roky, na jehož konci má být jednička na streamovacím trhu. Jenže otázkou zůstává, zda do té doby budou diváci a potenciální předplatitelé na HBO ještě vůbec zvědaví. HBO totiž slibovalo bohatý katalog Warnerů, exkluzivní tituly a nyní se zdá, že na několik možná i měsíců tuto nabídku nebude moci poskytnout, což povede k jedinému – rušení předplatného a poničení renomé firmy. Uživatele totiž těžko budou zajímat informace, že nový vlastník Warner Media je rozčarován z toho, jak původní vlastník AT&T společnost řídil a že má na krku 55 miliard dolarů dluhů, které musí nějakým způsobem vyřešit. S největší pravděpodobností přeprodáváním vlastního obsahu třetím stranám, které podle oficiálního vyjádření v deníku Variety doplní zastavení původní tvorby ve střední a severní Evropě. Jediná dvě teritoria, která změny v původních pořadech nezasáhnou, budou Španělsko a Francie (kde není služba ani spuštěna). Španělsko má silnou lokální komunitu a španělské pořady se uplatní i v Latinské Americe. Francie má pak výrazné kvóty na lokální obsah, takže zde nelze čistky původního místního obsahu provádět prakticky vůbec. HBO rovněž potvrdilo, že hodlá alespoň dále zakupovat licence obsahu.

Jedna věc je bohužel jistá. HBO se nachazí v nezáviděníhodné situaci. A to nejen na tuzemském trhu, kde čelí mimo jiné Netflixu, Voyo či Disney Plus, ale samozřejmě i v mezinárodním měřítku. Tyto rázné zásahy do katalogu služby budou pro řadu diváků v daných teritoriích nemilým překvapením, jež se může negativně odrazit v budoucím přijímání služby, která ze spojení HBO Max a Discovery+ vznikne. Zároveň je ale zjevné, že nový vlastník musel se stávající situací něco dělat a aktuální řezy v očividně ztrátových, respektive nepříliš rentabilních segmentech jsou logickým důsledkem závádění úsporných řešení a snah o navýšení kapitálu.

Zdroj: Variety

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix znovu ve velkém propouští. Oznámil strategické změny investic
Netflix znovu ve velkém propouští. Oznámil strategické změny investic
30.06.2022 10:30:00 | Streaming novinky

Zatímco Netflix ve velkém propouští své zaměstnance, směle hovoří o restartu svého obchodního modelu, připravovaných velkých investicích a vytvoření stovek nových pracovních pozic.

Vítězem sledovanosti Disney Plus v Česku není Marvel ani Star Wars
Vítězem sledovanosti Disney Plus v Česku není Marvel ani Star Wars
27.06.2022 17:00:00 | Streaming novinky

Mnozí pozorovatelé předpokládali, že největšími lákadly v Česku právě spuštěné streamovací platformy Disney+ budou seriály a filmy ze světa Star Wars nebo ty od Marvelu. Vítězem sledovanosti je ale překvapivě někdo jiný.

Netflix už pracuje na spuštění reklam. Inspiruje se u nejlepších
Netflix už pracuje na spuštění reklam. Inspiruje se u nejlepších
23.06.2022 14:20:00 | Streaming novinky

Po prudkém poklesu akcií se Netflix definitivně rozhodl přidat nový tarif s reklamami, nejlépe ještě v tomto roce. Nyní se snaží najít partnera, se kterým bude při svém vstupu do světa reklam spolupracovat.

Netflix přidal 5 českých filmů. Celkově ale tuzemský obsah mizí
Netflix přidal 5 českých filmů. Celkově ale tuzemský obsah mizí
22.06.2022 16:10:00 | Streaming novinky

Netflix sice stále přidává nové české filmy do své nabídky, co se ale týká celkového množství tuzemských titulů, tam dochází k docela zásadnímu úbytku kusů. Samozřejmě za to mohou hlavně mizející licence.