FB pixel TP pixel
Jak se točí pro Netflix? Režisér Jan Pavlacký vypráví o seriálu Haunted © TMDB

Jak se točí pro Netflix? Režisér Jan Pavlacký vypráví o seriálu Haunted

Minulý pátek měl na Netflixu premiéru první seriál, který nejenže se natáčel v Česku, ale točili ho poprvé sami čeští tvůrci a vůbec na něj můžeme být dost hrdí. O tom, jak se točí pro Netflix, jak vznikl nápad na Haunted a co bude dál, jsme si povídali s režisérem Janem Pavlackým.

České novinky

Minulý týden jsme přinesli překvapivou zprávu o novém seriálu Haunted, který bude mít tu čest, stát se prvním seriálem na Netflixu s výraznou českou stopou. Haunted, který v šesti samostatných epizodách nechává lidi vzpomínat na svoje nejstrašidelnější zážitky, je ale v první řadě americkou produkcí, natočenou za americké peníze a pro zahraniční publikum. Na rozdíl od podobných produkcí točených u nás má ale zajímavé prvenství. „U americké produkce bývá standard, že jí točí zahraniční režisér. A ten si samozřejmě chce přivést svého kameramana a pokud mu to dovolí rozpočet i další spolupracovníky, na které je zvyklý. Jedním z důvodů proč se ale u nás tolik točí je, že tady už máme skvělé filmové profese a není potřeba jich sem tolik vozit. Nicméně Haunted je, alespoň co mi je známo, první americká produkce, která má českého režiséra“, říká režisér Jan Pavlacký a je z něj cítit hrdost. Má k ní důvod. Ne každému se poštěstí debutovat po sérii reklam a krátkých filmů hned takovou příležitostí.

Jak vůbec nápad s natáčením v Česku vznikl? Všechno to začalo u společnosti Propagate. Ta měla už s natáčením u nás zkušenosti díky hororovému seriálu Lore. Náhoda tomu chtěla, aby druhá řada tohoto seriálu začínala na Amazon Prime ve stejný den jako Haunted na Netflixu. „Natáčení hororových seriálů u nás má pro americkou produkci spoustu výhod. Nejde jen o peníze, ale i o možnosti. V okolí Los Angeles těžko najdete staré polorozpadlé domy, kde můžete v podstatě hned začít natáčet. Nebo hluboké strašidelné lesy. Nebo staré hrady a zámky. Tady vyjedete kousek za Prahu a všechno tu hned máte jako na dlani", shrnuje důvody Jan Pavlacký a dodává. „I natáčení je tady mnohem jednodušší. Když chcete v Hollywoodu natáčet scénu se zapáleným krbem, musí vám venku před domem stát dvě hasičská auta. Tady prostě zapálíte v krbu oheň a hned se točí. Na druhou stranu je u nás samozřejmě problém najít některé typické a ikonické americké lokace. V tu chvíli musí přijít na scénu filmový architekt se svým týmem a dělat zázraky."

Jak se točí pro Netflix? Režisér Jan Pavlacký vypráví o seriálu Haunted © TMDB

Podmínky pro natáčení se podle slov Pavlackého postupně komplikují i u nás, ale pořád je to prý zásadní rozdíl oproti Hollywoodu a ukazuje, proč si seriáloví producenti poslední roky oblíbili Česko (o těch nejvýznamnějších jsme psali minulý týden). Zároveň tu také existují už zavedené české produkční společnosti, které jsou pro americké produkce dobrým partnerem. A takhle to začalo i s Haunted. Producenti z Propagate přišli se samotným námětem, pro realizaci oslovili českou firmu Milk & Honey Pictures, která realizovala právě již zmíněný seriál Lore, ale také třeba Děti Duny nebo Blade II. „Už od začátku do celého procesu vstoupil Netflix, který práva na distribuci hned koupil. Později jsem do toho nastoupil já, když jsem po doporučení a několika kolech pohovorů získal místo režiséra“, vysvětluje Jan Pavlacký a popisuje také, jak dlouho se o místo ucházel. „Celé to trvalo zhruba měsíc a půl, musel jsem ukazovat, co už jsem natočil, popsat způsob, jakým bych námět chtěl realizovat a měl jsem také připravit scénář pro 2 epizody.“

Jak se točí pro Netflix? Režisér Jan Pavlacký vypráví o seriálu Haunted © TMDB

I když místo nakonec Jan Pavlacký získal, dlouho se o tom nesmělo mluvit. „Americké produkce jsou v tomto směru opatrné a neradi dávají vědět, že tady točí. A typicky Netflix je ještě obezřetnější a nechce předem vůbec nic prozrazovat. Často to nechává na poslední chvíli a jen na představivosti diváků.“ Natáčení probíhalo během února a března a podle vzpomínek režiséra „v neuvěřitelné zimě“, ale jinak si spolupráci s producenty i Netflixem pochvaluje. „Pro mě byli hlavními partneři producenti z Propagate a zejména showrunner Jordan Roberts. Netflix samozřejmě chce vědět, jak bude seriál vypadat, ale je to hlavně kreativní vstup, nikomu nenařizuje, co tam přesně má či nemá být. Dávali nám komentáře, ale nikdy nejednali z pozice síly.“

Jak se točí pro Netflix? Režisér Jan Pavlacký vypráví o seriálu Haunted © TMDB

S tím se nabízí otázka, jak moc může český režisér zasahovat do podoby amerického seriálu. „To se nedá popsat obecně. Haunted byla zakázka, jejíž stylizace a žánr byl daný, nejde tak o autorské dílo. V tomhle mi možná pomohla zkušenost z natáčení reklam, kde je to podobné." Jan Pavlacký si ale natáčení užil, mohl si prosadit herce, vybrat štáb a rozmanité lokace, kde se hororový seriál natáčel. „Celkově to byla úžasná zkušenost, vyzkoušel jsem si natáčet kaskadérské akce, práci se speciálními efekty a všemožnými maskérskými triky, které k hororu patří. Ale pořád je to podle hollywoodských měřítek malá produkce.“, dodává jedním dechem Jan Pavlacký, když zabrousíme do srovnání s The Haunting of Hill House, jiným hororovým seriálem, který měl na Netflixu premiéru minulý týden. „Myslím si, že celá naše produkce stála dohromady tolik, za kolik v tom seriálu postavili ten strašidelný dům“, dodává v nadsázce.

Jak se točí pro Netflix? Režisér Jan Pavlacký vypráví o seriálu Haunted © TMDB

A jak se těší na první ohlasy, konkurenci a srovnání s dalšími? „V USA se teď hodně mluví o renesanci hororu, točí se nebo se připravuje spousta zajímavých hororových filmů a seriálů. A Halloween je tady opravdu velký svátek, všichni se zavřou doma a koukají na něco strašidelného“, popisuje český režisér dojem ze svého působení v LA, kde teď právě pobývá. A první reakce? „Zatím mám jen pár názorů od producentů z Propagate a Netflixu a ti jsou spokojeni. Nervózní nejsem, ale samozřejmě se na ohlasy těším.“ Podstatné ale bude, až přijdou zhruba za tři týdny první čísla z Netflixu. To rozhodne o tom, jestli bude seriál pokračovat a nebo jestli přijde nějaká další zajímavá nabídka. Jan Pavlacký k tomu na závěr dodává: „Bylo by to krásné, kdyby se to povedlo a mohl vzniknout takový precedens. Tedy že i u nás může vzniknout kvalitní a úspěšná zahraniční produkce, která ale vzniká s českými herci a tvůrci.“

© TMDB

Haunted

Haunted | USA | 2018 | Hororové seriály | Démoni

Skuteční lidé a jejich skutečné příběhy o tom, jak se setkali s duchy a dalšími nadpřirozenými jevy. Hrají: Vanda Chaloupková, Erika Guntherová, Oskar Hes, Michael Pitthan, Daniel Rchichev, Abigail Rice, Kamila Trnková

Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | nové díly od 14. 5. 2021
 363 zobrazení   17 se líbí
10 filmů o životě v protektorátu Čechy a Morava
10 filmů o životě v protektorátu Čechy a Morava
17.10.2018 19:50:00 | České novinky

Nedávno jsme si připomněli smutné výročí Mnichovské dohody, která sebrala Československu Sudety. O půlrok později pak německá vojska pod velením Johannese Blaskowitze obsadila i zbylé území a vznikl Protektorát Čechy a Morava. Právě filmům, jež se odehrávají v této pro český národ tragické době, si připomeneme v naší topce.

Režisér Ivan Zachariáš natáčí pro HBO nový špiónážní seriál
Režisér Ivan Zachariáš natáčí pro HBO nový špiónážní seriál
08.10.2018 | České novinky

Již na karlovarském festivalu oznámila televize HBO, že po úspěšném seriálu Pustina znovu spojí síly s režisérem Ivanem Zachariášem na jejím dalším projektu. V těchto dnech se tak rozbíhá natáčení seriálu Bez vědomí, které by dle plánů mělo trvat 85 dní.

MALL.TV startuje už v neděli, na jaké pořady a hvězdy se můžete těšit?
MALL.TV startuje už v neděli, na jaké pořady a hvězdy se můžete těšit?
05.10.2018 9:00:00 | České novinky

Už tuto neděli, 7. října, startuje nová internetová televize MALL.TV. Bude lákat na původní seriály, zábavné a naučné pořady, filmy a především na jména, která si pamatujete ze Stream.cz. Měli jsme možnost mrknout pod pokličku příprav a přinášíme co nejvíce podrobností.

Akumulátor 1 v nové podobě přichází ve 4K na iTunes
Akumulátor 1 v nové podobě přichází ve 4K na iTunes
05.10.2018 | České novinky

Poté, co remasterovaný Akumulátor 1 prošel českými, ale také americkými kiny, se dostává v nové podobě také do online světa. Nově ho můžete vidět jako první český film ve 4K na iTunes.