FB pixel TP pixel
Zelený meč Luka Skywalkera nemá žádný význam. Vznikl z praktického důvodu © Lucasfilm / 20th Century Fox

Zelený meč Luka Skywalkera nemá žádný význam. Vznikl z praktického důvodu

Ve filmu Návrat Jediů si Luke Skywalker sestrojí nový světelný meč, který má zelenou barvu. Ačkoli se okolo této a dalších barev ikonických zbraní vytvořila pestrá mytologie plná významů spojených s galaktickou Sílou, reálný důvod vzniku nové barvy je naprosto prostý a technický.

9. 5. 2023 16:20 | Filmové novinky

Světelné meče jsou nedílnou součástí Star Wars universa. Fungují skvěle nejen na stříbrném plátně, ale taky mimo něj, jako reklamní produkty a lákadlo na značku galaktické ságy. Každý skalní fanoušek by nepochybně dokázal vysvětlit, co barvy krystalů světelných mečů znamenají a v Návratu Jediů jsme vůbec poprvé mohli vidět novou barvu světelného meče. Skutečný příběh za jejím vznikem ale leckoho překvapí.

Odůvodnění barev krystalů světelných mečů pochází z videohry Star Wars: Knights of the Old Republic, která již není součástí kánonu. Podle hry modré krystaly patřily Jediům, jenž se zaměřovali výhradně na boj a pouze v menší míře na Sílu. Zelenou barvu krystalu měli Jediové, kteří se zaměřovali na boj a stejně tak i na využívání Síly. Červená patřila Sithům, tedy těm, kteří propadli temné straně Síly. Méně známé barvy krystalů jsou pak žlutá a bílá. V průběhu let se barvy světelných mečů zkomplikovaly a jejich definice se stala obtížnější. Dobrým příkladem budiž Mace Windu ztvárněný Samuel L. Jacksonem. Z narativního hlediska fialové krystaly využívali Jediové, kteří se soustředili výhradně na používání Síly a méně pak na boj. Tím hlavním důvodem, proč má Mace Windu fialový meč, je ale skutečnost, že si o něj herec sám řekl.

Proč přešel Luke z modré na zelenou?

V původní trilogii bylo rozdělení barev ještě snadné. Sithové měli meče červené a Jediové modré. Vše se změnilo až v Návratu Jediů, kde se Luke objevil se zeleným mečem. Ačkoliv by se změna dala odůvodnit dokončením jeho výcviku a zvolením nového osobitějšího krystalu, skutečným důvodem změny bylo nebe na planetě Tatooine. Po ztrátě světelného meče v Impérium vrací úder si Luke měl původně sestrojit meč nový, opět modré barvy. Jenže ta nebyla proti azurově modrému nebi dobře vidět. Proto byla nakonec barva meče změněna na zelenou, aby vznikl potřebný kontrast.

„I když máme rádi spekulace o tom, proč je meč zelený a jaký to má význam, stojí za tímto rozhodnutím pragmatické filmařské důvody,“ říká kreativní producent Lucasfilmu Pablo Hidalgo. Přestože již 20 let stará videohra nepatří do kánonu, stále existují jiná díla, jež jsou jeho součástí a která nám napovídají, jaký význam konkrétní barva má. Například v seriálu Klonové války jsme mohli vidět, že strážci Jedijského chrámu používají žluté krystaly, stejně jako Rey ve Vzestupu Skywalkera. Žlutá barva by tak mohla náležet ochráncům Řádu. V každém případě barevnost světelných mečů není úplně jednoduchou záležitostí. Se stále se rozšiřujícím Star Wars universem přibývají nové barvy i typy mečů. V poslední době jsme mohli vidět například tzv. Darksaber v seriálu Mandalorian. V dalším připravovaném seriálu o Ahsoce Tano zase uvidíme nejen bílé, ale také oranžové krystaly. Ať už mají světelné meče jakoukoliv barvu, jedno mají společné. Všechny vypadají dobře.

Zdroj: Slashfilm

Vojtěch Balák
Filmový a seriálový nadšenec, který se rád pohybuje v audiovizuálním světě a ještě raději o něm píše. Milovník hororů a sci-fi všeho druhu. Rád nahlédne i do komiksového světa, zvláště pak do toho plného živých mrtvých. Když zrovna nekouká na film, cestuje, fotí a dělá grafiku.
Statham kope megalodona do čumáku. Epický trailer na Meg 2 je ultimátní zábava
Statham kope megalodona do čumáku. Epický trailer na Meg 2 je ultimátní zábava
09.05.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Jason Statham se vrací a tentokrát se porve hned s trojicí obřích žraloků megalodonů. Jeden z nich dokonce v novém traileru pozře tyranosaura, aby bylo hned jasno, kdo je největší drsňák na planetě. Jenže to ještě nezná Jasona, který se s nikým a ničím nemaže.

Nejnovější český hit míří na Netflix neskutečně brzy. Sledovanost ovládne snadno
Nejnovější český hit míří na Netflix neskutečně brzy. Sledovanost ovládne snadno
08.05.2023 14:00:00 | Filmové novinky

Jestli jsme něco za poslední měsíce zjistili, pak je to skutečnost, že rodinné filmy a komedie z českých luhů a hájů patří mezi to nejpopulárnější na Netflixu. Na středu plánovaná premiéra nového sportovního hitu Děti Nagana je tak jasným favoritem na první příčku sledovanosti.

Nolanův spektákl o nejničivější zbrani všech dob bere dech. Trailer je skvostný
Nolanův spektákl o nejničivější zbrani všech dob bere dech. Trailer je skvostný
08.05.2023 13:20:00 | Filmové novinky

Nejnovější upoutávka na válečné drama Oppenheimer režiséra Christophera Nolana si na impozantní záběry atomového řádění vyměřila dlouhé 3 minuty. Výsledkem je strhující lákadlo na příběh muže, který dal lidstvu možnost dokonale se zničit.

Kanibalistická pecka s hvězdou Duny bude i v Česku! Dostane limitované uvedení
Kanibalistická pecka s hvězdou Duny bude i v Česku! Dostane limitované uvedení
07.05.2023 13:50:00 | Filmové novinky

Cesty filmů do českých kin bývají leckdy složité, lemované řadou překážek. Máme ale velké štěstí, že mimo distributorů jsou aktivní i sami kinaři, kteří často vytáhnou na světlo film, který by jinak čeští diváci nemohli spatřit. A to je i případ oceňované novinky Lucy Guadagnina s Timothée Chalametem.