FB pixel TP pixel
Amazon se vysmál Netflixu za zaříznutí sdílení hesel © Netflix

Amazon se vysmál Netflixu za zaříznutí sdílení hesel

Netflix v posledních dnech naplno rozjel snahu zamezit šíření hesel mezi uživateli mimo jednu domácnost. Konkurenční Amazon, který se k podobnému kroku zatím nechystá, využil příležitosti a konkurentovi se vysmál na sociální síti Twitter.

28. 5. 2023 12:45 | Filmové novinky

Netflix v uplynulých dnech zavedl mimo jiné i v České republice svou novou politiku omezování šíření hesel mezi uživateli, kteří nepatří „do jedné domácnosti“. To v podstatě znamená, že pokud uživatelé nesdílí jedno připojení na Wi-Fi, musí buď opakovaně žádat o potvrzující kód, že do domácnosti spadají, anebo se mohou za extra poplatek 79 Kč/osoba do domácnosti připojit jako extra uživatel s vlastním přihlašováním i heslem. Takzvaný „příživník“ tak nepochybně ušetří oproti tomu, kdyby si musel Netflix platit sám za sebe, obzvlášť když příplatkovou cenu ponese původní předplatitel Netflixu, stále se ale jedná o protipól toho, co Netflix deklamoval v roce 2017, když vydal slavný tweet s větou „Love is sharing a password“ (překlad: Láska je sdílení hesla).

Amazon omezování sdílení hesel nechystá

Za změnu přístupu ke sdílení hesel Netflix sklízí od uživatelů nemalou kritiku, přičemž samotný streamer přiznává, že v Jižní Americe se jeho snaha setkala se ztrátou předplatitelů. Doufá však, že příjmy z nově platících uživatelů ztrátu předplatitelů vyváží, čímž de facto říká, že časy nabírání uživatelů jsou nenávratně pryč. Nyní jde hlavně o střádání finanční prostředků pro další rozvoj. Opačnou strategii má zatím konkurence, která za Netflixem, co se počtu uživatelů týče, zaostává. Nejhlasitěji se zatím ozval Amazon, který na sociální síť Twitter umístil příspěvěk se vstupním rozhraním své služby. Ten si pokládá následující otázku: „Kdo se dívá?“ Odpověď je pak jasná napříč hned šesticí účtů: „Každý, kdo má naše heslo.“ Amazon tak jasně naznačuje, že on se zatím do omezování hesel nehrne. Ostatně nemá k tomu zatím moc důvod, jeho byznys nestojí primárně na streamingu.

Ostatní streameři prozatím mlčí a dá se očekávat, že vyčkávají, jakým směrem se odezva vůči novým restrikcím Netflixu vydá. Pakliže se ukáže silně zamítavá reakce, dá se očekávat, že Netflix od zamezení sdílení hesel a registrace k extra příplatku ustoupí. Nikdo ale aktuálně neví, jaká vlastně odezva předplatitelů bude a zda skutečně nepůjde jen o bouři ve sklenici vody, po které nakonec většina předplatitelů sáhne hlouběji do kapsy a zkrátka kamarádům mimo domácnost Netflix zaplatí.

Zdroj: Deadline

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Voyo přetahuje z České televize seriálové trumfy. Má Marii Terezii, Létajícího Čestmíra a další
Voyo přetahuje z České televize seriálové trumfy. Má Marii Terezii, Létajícího Čestmíra a další
26.05.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Voyo a Česká televize pokračují ve vzájemné spolupráci, díky čemuž se předplatitelé „novácké“ streamovací služby mohou těšit z nárůstu zajímavých tuzemských titulů novějšího i staršího data.

Marvel zastavuje vznik anti-Avengers i dalších chystaných projektů
Marvel zastavuje vznik anti-Avengers i dalších chystaných projektů
26.05.2023 13:30:00 | Filmové novinky

Stávka scenáristů zastavuje další připravovaný projekt Marvelu. Již za měsíc mělo začít natáčení nové týmovky Thunderbolts. To se ale odkládá na neurčito.

Nový trailer Barbie láká na útěk z růžového světa. Goslingův Ken je dokonalost
Nový trailer Barbie láká na útěk z růžového světa. Goslingův Ken je dokonalost
25.05.2023 20:00:00 | Filmové novinky

Studio Warner Bros. ukázalo plnohodnotný příběhový trailer na svou komediální novinku Barbie. V ní bude hlavní hrdinka od Mattela řádit v existenciální pouti do reálného světa, kde odhalí tajemství plastikového bytí.

Mistrovské dílo a čiré filmové umění. Nový Spider-Man uhranul kritiky
Mistrovské dílo a čiré filmové umění. Nový Spider-Man uhranul kritiky
25.05.2023 17:20:00 | Filmové novinky

Jeden z nejočekávanějších komiksových filmů letošního roku Spider-Man: Napříč paralelními světy vstoupí do kin již příští týden. Kritici, kteří pokračování viděli, mluví o mistrovském díle, které je technicky i emocionálně úchvatné.