FB pixel TP pixel
Netflix poprvé více odkryl čísla předplatitelů. Kolik má Evropa? © TMDB

Netflix poprvé více odkryl čísla předplatitelů. Kolik má Evropa?

Netflix musel kvůli investorům poprvé ven s detailnějšími čísly o svých zákaznících. Zatímco dosud reportoval jen celkový počet na celém světě a rozložení na USA a mimo USA, nyní známé jeho oficiální čísla podle regionů. Pojďme se na ně podívat a porovnat je s našimi předchozími odhady.

Streaming novinky

Na Netflix se odevšad valí nová konkurence, která se chlubí zajímavými čísly. Disney+ měla po jednom dni od spuštění hned 10 miliónů předplatitelů, po měsíci už to zřejmě budou minimálně dvojnásobná čísla, protože weby monitorující počty stažení aplikací mají pro Disney+ statistiky zhruba v úrovni 25 miliónů. Apple TV+ sice svoje čísla zveřejňuje, ale může se chlubit tím, že jejich seriál The Morning Show byl hned v první řadě nominován na Zlaté Glóby, což se zatím žádné streamovací službě nepovedlo. A příští rok vstoupí na americký trh ve velkém další konkurence, jako je Peacock od Universalu a HBO Max od Warnerů.

Netflix poprvé více odkryl čísla předplatitelů. Kolik má Evropa? © TMDB

Z toho důvodu se tedy Netflix rozhodl uklidnit své investory a vyslal oficiálně ven zprávy o tom, jak si podrobně vede na jednotlivých kontinentech. Dosud vydával jen tři čísla každé čtvrtletí. K poslednímu září 2019 tak měl Netflix celosvětově 158,3 miliónů předplatitelů, z toho 60,6 miliónů v USA a 97,7 miliónů mimo USA. Podrobnější čísla nikdy Netflix neposkytoval, vzniklo však mnoho analýz a odhadů, jak si vede v jednotlivých regionech či dokonce v jednotlivých zemích. Ostatně, i my sami jsme jich několik dělali a pro Netflix v Česku jsme na jaře odhadovali cca 100.000 předplatitelů. Nyní tedy známe podrobnější čísla a to včetně vývoje za poslední dva roky. Ostatně podívejte se sami.

V USA a Kanadě má Netflix nyní 67,1 miliónů, na Kanadu samotnou tak připadá 6,5 miliónů zákazníků. To zhruba odpovídá našim odhadům, Kanadě jsme na konci roku 2018 předpovídali 6,2 milionu. Celkově v regionu stoupl počet předplatitelů za posledních 30 měsíců poměrně nejméně z celého světa, z 54,6 miliónů na současných 67,1 miliónů, což je “jen” 22% nárůst a ukazuje to nasycení celého trhu. Ostatně mezi prvním a druhým čtvrtletím letošního roku Netflix v USA dokonce maličko poklesl.

Netflix poprvé více odkryl čísla předplatitelů. Kolik má Evropa? © TMDB

Na Latinskou Ameriku připadá aktuálně 29,4 miliónů předplatitelů, nárůst je za posledních dva a půl roku přes 90 %. To jsou výrazně větší čísla, než zatím všichni odhadovali. Dosud se tipovalo, že to bude mezi 20 až 25 milióny. Největšími trhy podle těchto odhadů jsou Brazílie (9-10 miliónů) - po USA, Británii a Austrálii čtvrtý největší trh Netflixu na světě, dále Mexiko (3-3,5 miliónů), či Argentina (1-1,5 miliónů). Pro Netflix je Latinská Amerika dobrý trh, existuje tu jen minimální konkurence a kromě Brazílie mluví celý trh jedním jazykem (španělština). Nevýhodou je menší kupní síla obyvatelstva, proto průměrně Netflix z uživatelů dostává jen něco přes 8 dolarů (většina si platí nejlevnější tarif).

Na obrovský region Asie a Pacifik připadá aktuálně jen 14,5 miliónů předplatitelů (méně než jsme tipovali), ale je to skoro trojnásobný nárůst z předloňských 4,7 miliónů. Trh však táhne dopředu zřejmě jen Austrálie (podle odhadů má cca 10-11 miliónů předplatitelů) a Japonsko (cca 3 miliony předplatitelů), tedy vyspělé země a navíc s velkou konkurencí. Naopak zatím se podle všeho Netflixu nedaří v lidnatých zemích jako je Indie, Malajsie či Thajsko, kde se počítají předplatitelé zřejmě jen na stovky tisíc. Regionu citelně chybí Čína, kde Netflix není. A pro informaci - do regionu se nepočítají země Blízkého východu (tedy Arabské země od Libanonu až po Pákistán). Ty jsou v posledním balíku, který kromě Západní Asie a celé Afriky zahrnuje celou Evropu.

Netflix poprvé více odkryl čísla předplatitelů. Kolik má Evropa? © TMDB

A ten nás zajímá úplně nejvíce. V něm má Netflix aktuálně 47,4 miliónů předplatitelů, což zhruba odpovídá našim jarním odhadům (45 miliónů). Většina analýz se v minulosti shodla, že na Afriku a Blízký východ připadají maximálně 3 miliony a to ještě díky bohatým státům jako je Turecko či Jižní Afrika. Poptávku tak bude táhnout samotná Evropa, a buďme upřímní, především Evropa západní, která by měla z tohoto čísla ukrojit aktuálně hned cca 40 miliónů. Největším trhem je Velká Británie (10 miliónů plus, třetí největší na světě), dále Německo, Španělsko, Francie (všichni zhruba 5-5,5 milionu) a poté Nizozemí (3 miliony) či Itálie (2 miliony). Nejlépe z nových zemí EU na tom je Polsko (odhadem 1-1,5 milionu), pro Česko se stále držíme odhadu 100.000 lidí plus. Ostatně více naše předchozí statistiky.

Podrobnější čísla budeme dále sledovat, Netflix se však pro investory vyjádřil tak, že podobná detailní čísla zatím zveřejňovat průběžně nebude. Uvidíme, zda ho sílící konkurence donutí jednak jinak.

 5 828 zobrazení   31 se líbí
Netflix testuje novou funkci, která simuluje televizní vysílání
Netflix testuje novou funkci, která simuluje televizní vysílání
13.12.2019 15:00:00 | Streaming novinky

Streamovací gigant Netflix prakticky neustále testuje nové funkce, které mají vylepšit uživatelskou zkušenost s jeho aplikací. Nyní přichází funkce, která má simulovat běžné televizní vysílání a omezuje nutnost prohledávat katalog titulů

Netflix je spokojený. Mafiánský Irčan vykazuje vysoká čísla sledovanosti
Netflix je spokojený. Mafiánský Irčan vykazuje vysoká čísla sledovanosti
12.12.2019 | Streaming novinky

Mnoho odborníků předpokládalo, že pro Netflix bude Irčan především výstavním projektem pro sběr cen a zvyšováním prestiže, u kterého nebude sledovanost tak vysoká. To se ale nepotvrdilo, protože podle agentury Nielsen snímek vidělo v prvních pěti dnech 17.1 milionů amerických domácností.

Klenot Amazonu seriál The Boys láká na druhou řadu velkou porcí brutality
Klenot Amazonu seriál The Boys láká na druhou řadu velkou porcí brutality
10.12.2019 | Streaming novinky

Superhrdinský seriál The Boys patřící společnosti Amazon, jenž je k dispozici skrze její platformu Prime Video, nepochybně patřil na seriálové scéně k největším překvapením letošního roku. Autoři nás tak prvním teaserem obsahujícím litry krve lákají na druhou řadu.

Watchmen: Nejpopulárnější nový seriál HBO i nadále posiluje sledovanost
Watchmen: Nejpopulárnější nový seriál HBO i nadále posiluje sledovanost
09.12.2019 | Streaming novinky

Pokračování příběhů Alana Moorea a jeho aktualizace pro dnešní dobu si po kritické chvále nadále udržuje i skvělá čísla sledovanosti. Šeptanda mezi přáteli i na sociálních sítích o jeho kvalitách navíc jeho rating ještě posiluje.